Ιαπωνία: Πέπλο μυστηρίου στα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροπλάνων – Γάλλοι εμπειρογνώμονες στο Τόκιο – Συγκλονιστικές μαρτυρίες (vid)

 Ιαπωνία: Πέπλο μυστηρίου στα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροπλάνων – Γάλλοι εμπειρογνώμονες στο Τόκιο – Συγκλονιστικές μαρτυρίες (vid)

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει έως τώρα την σύγκρουση των δύο αεροπλάνων στην Ιαπωνία, ενός Airbus της Japan Airlines και ενός της ιαπωνικής ακτοφυλακής, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων. Στην δύσκολη, όπως φαίνεται, επιχείρηση διερεύνησης των αιτών θα συνδράμουν και Γάλλοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα φτάσουν στο Τόκιο αύριο.

Η ομάδα των Γάλλων εμπειρογνώμων συμμετέχει στις τεχνικές έρευνες σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο εξωτερικό, ως υπηρεσία της χώρας κατασκευής του αεροσκάφους.

Αυτό που απασχολεί, πλέον, τις Αρχές είναι να εξακριβώσουν τα αίτια που προκάλεσαν το συγκεκριμένο δυστύχημα, ώστε να προχωρήσουν και στην ανάλογη απόδοση ευθυνών. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μερικές ώρες μετά το δυστύχημα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η ιαπωνική Ακτοφυλακή (την οποία ανήκε το έτερο αεροπλάνο που συμμετείχε στο περιστατικό) και η Japan Airlines, παρουσίασαν τα διαθέσιμα στοιχεία, χωρίς να καταλήγουν με ακρίβεια στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύγκρουση.

Το Airbus Α350 της ιαπωνικής εταιρείας συγκρούστηκε, κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Χανέντα, με ένα Bombardier Dash 8 της ακτοφυλακής, το οποίο ετοιμαζόταν να απογειωθεί.

Οι 379 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματος του Airbus πρόλαβαν να το εκκενώσουν, μολονότι είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Οι πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής σκοτώθηκαν.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση ξέσπασε φωτιά στο αεροπλάνο της Japan Airlines, το οποίο και κάηκε ολοσχερώς.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο.

Η στιγμή της σύγκρουσης:

Έλληνας αεροναυπηγός για τα αίτια της σύγκρουσης των αεροπλάνων

Για τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδίας της Ιαπωνία με τους πέντε νεκρούς μετά την σύγκρουση δύο αεροπλάνων, μίλησε ο Έλληνας αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσηφίδης, στην ΕΡΤ.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης ανέφερε τρεις παράγοντες που υπεισέρχονται στη συγκεκριμένη περίπτωση: «ο έλεγχος στην προσέγγιση-προσγείωση, ο πύργος ελέγχου δηλαδή. Είναι ο πιλότος του αεροπλάνου που προσγειωνόταν και είναι ο πιλότος του μικρού αεροπλάνου το οποίο από ό,τι φαίνεται εισήλθε στον διάδρομο.

  • Κάπου υπάρχει ένα μεγάλο λάθος από ανθρώπινο παράγοντα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά πως το μικρότερο αεροπλάνο βρέθηκε σε ενεργό διάδρομο στον οποίο προσγειωνόταν ένα άλλο αεροπλάνο. Αυτό είναι αδιανόητο. Δεν μπορεί να συμβεί κάτω από κανονικές συνθήκες. Άρα υπάρχει κάποιο λάθος».

Συγκλονίζουν μαρτυρίες και βίντεο μέσα από το αεροπλάνο

«Ένιωσα έναν θόρυβο σαν να είχαμε χτυπήσει κάτι και τινάχτηκα ψηλά μόλις προσγειωθήκαμε. Είδα σπίθες έξω από το παράθυρο και την καμπίνα γεμάτη με καπνό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ένας επιβάτης της πτήσης.

Ο Guy Maestre ένας από τους επιβάτες με καταγωγή από τη Γαλλία μιλώντας στο CNN περιέγραψε όσα βίωσε. «Ήλπιζα ότι όλοι θα ήταν ασφαλείς. Ήταν σοκαριστικό να το βλέπεις. Ήμουν σε άλλο αεροπλάνο στο κάθισμα του παραθύρου – ετοιμαζόμασταν να απογειωθούμε και ακούσαμε ένα μεγάλο μπαμ. Κοιτάξαμε από τα παράθυρά μας και είδαμε ένα τεράστιο ίχνος φλόγας να τρέχει στον διάδρομο. Οι φλόγες πήγαιναν όλο και πιο ψηλά, όταν είδαμε πυροσβεστικά οχήματα να περνούν από τον διάδρομο».

Η Mika Yamake άκουσε την είδηση ενώ κατευθυνόταν προς αεροδρόμιο. «Δεν συνειδητοποίησα ότι ήταν τόσο μεγάλο περιστατικό μέχρι που είδα εικόνες στις ειδήσεις. Στην αρχή ήταν μόνο αναφορές για καπνό, αλλά μετά είδα εικόνες από φλόγες και ένιωσα μεγαλύτερη ανησυχία. Κατάλαβα ότι ο σύζυγός μου ήταν σε αυτό το αεροπλάνο μόνο όταν με κάλεσε. Με πήρε από μέσα και μου είπε ότι είδε καπνό να βγαίνει».

Μια μητέρα η οποία περίμενε στις αφίξεις την 29χρονη κόρη της με τον σύντροφό της νόμιζε αρχικά ότι η πτήση είχε καθυστέρηση μέχρι που της τηλεφώνησε η κόρη της. «Μου είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρπάξει φωτιά κι ότι η ίδια το εγκατέλειψε μέσω της τσουλήθρας. Ανακουφίστηκα πολύ που ήταν καλά», είπε χαρακτηριστικά η γυναίκα.

Σχετικά Άρθρα