Reuters και AFP απέδειξαν ότι ισραηλινό τανκ σκότωσε τον δημοσιογράφο Issam Abdallah στον Λίβανο

 Reuters και AFP απέδειξαν ότι ισραηλινό τανκ σκότωσε τον δημοσιογράφο Issam Abdallah στον Λίβανο

Ένα ισραηλινό τανκ ήταν αυτό που σκότωσε τον δημοσιογράφο του Reuters Issam Abdullah και τραυμάτισε άλλους έξι στον Λίβανο στις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με έρευνες που ολοκλήρωσαν ξεχωριστά το AFP και το Reuters και οι οποίες δόθηκαν σήμερα, Πέμπτη (7/12) στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, δύο οβίδες που εκτοξεύθηκαν διαδοχικά προκάλεσαν τον θάνατο του 37χρονου δημοσιογράφου ο οποίος έκανε ρεπορτάζ με άλλους έξι συναδέλφους του περίπου ένα χιλιόμετρο από τα ισραηλινά σύνορα, κοντά στο χωριό Αλμα αλ Σάαμπ του Λιβάνου.

Κατά το περιστατικό τραυματίστηκε βαριά η 28χρονη φωτογράφος του AFP Christina Assi, το πόδι της οποίας χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί.

Το Reuters πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 30 κυβερνητικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, ερευνητές, δικηγόρους, γιατρούς, ειδικούς σε αμυντικά θέματα και αυτόπτες μάρτυρες.

Παράλληλα εξέτασε βιντεοσκοπημένο υλικό από τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης και εκατοντάδες φωτογραφίες από την περιοχή πριν και μετά την επίθεση, περιλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του το Reuters συγκέντρωσε στοιχεία από το σημείο της επίθεσης, μεταξύ των οποίων και θραύσματα από το έδαφος και από το όχημα του πρακτορείου.

Ο Netherlands Organization for Applied Scientific Research (TNO), ανεξάρτητο ινστιτούτο ερευνών που εξετάζει και αναλύει πυρομαχικά και όπλα και μεταξύ των πελατών του περιλαμβάνεται το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, εξέτασε το υλικό στα εργαστήριά του στη Χάγη.

«Δεν στοχοθετούμε δημοσιογράφους»

Το Reuters παρουσίασε τα ευρήματά του στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και έθεσε συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως αν τα ισραηλινά στρατεύματα γνώριζαν ότι έβαλαν εναντίον δημοσιογράφων.

Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, απάντησε: «Δεν στοχοθετούμε δημοσιογράφους», χωρίς να κάνει άλλο σχόλιο.

Η ομάδα των επτά δημοσιογράφων φορούσε μπλε γιλέκα και κράνη, τα περισσότερα από τα οποία είχαν τη λέξη «PRESS» πάνω τους με λευκά γράμματα. Μέσα και γύρω από την Αλμα αλ Σάαμπ υπήρχαν δημοσιογράφοι από τουλάχιστον άλλα επτά μέσα ενημέρωσης.

«Τα στοιχεία που διαθέτουμε τώρα, και τα οποία δημοσιεύσαμε σήμερα, δείχνουν ότι το πλήρωμα ενός ισραηλινού άρματος μάχης σκότωσε τον συνάδελφό μας Ισάμ Αμπντάλα», δήλωσε η διευθύντρια του Reuters Αλεσάντρα Γκαλόνι.

«Καταδικάζουμε τον φόνο του Ισάμ. Ζητάμε από το Ισραήλ να εξηγήσει πώς μπορεί να συνέβη αυτό και να φροντίσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον θάνατό του και για τον τραυματισμό της Κριστίνα Ασι του AFP, των συναδέλφων μας Θάιερ αλ Σουντάνι και Μάχερ Νάζεχ και τριών ακόμη δημοσιογράφων», πρόσθεσε.

«Ο Ισάμ ήταν εξαιρετικός και παθιασμένος δημοσιογράφος που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο Reuters», τόνισε η Γκαλόνι.

«Είναι απολύτως απαραίτητο το Ισραήλ να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το τι συνέβη. Η στοχοθέτηση ομάδας δημοσιογράφων, που έφεραν ξεκάθαρα διακριτικά, είναι τόσο ανεξήγητη όσο και απαράδεκτη», σημείωσε ο διευθυντής Ειδήσεων του AFP Φιλ Τσέτγουιντ.

Ο διευθυντής Ενημέρωσης του Αl Jazeera Ιχτισάμ Χιμπατουλάχ σχολίασε: «Η έρευνα του Reuters για την επίθεση της 13ης Οκτωβρίου υπογραμμίζει την ανησυχητική τάση του Ισραήλ να στοχοθετεί δημοσιογράφους, σε μια προσπάθεια να φιμώσει τον αγγελιοφόρο».

Εξάλλου το Αl Jazeera «καταδίκασε έντονα» την, όπως την χαρακτήρισε, «σκόπιμη στοχοθέτηση δημοσιογράφων από τις ισραηλινές δυνάμεις στον νότιο Λίβανο» στις 13 Οκτωβρίου, ενώ ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «να αναγκάσει το Ισραήλ και τον στρατό του να λογοδοτήσουν για τα φρικτά εγκλήματά τους».

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, καθώς όσοι εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης προστατεύονται όπως οι άμαχοι και δεν μπορούν να θεωρούνται στρατιωτικός στόχος.

Το Reuters επανέλαβε την έκκλησή του προς τις ισραηλινές αρχές να ερευνήσουν τα πλήγματα αυτά. «Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τότε που τους ζητήσαμε να ερευνήσουν και ακόμη δεν έχουμε νέα», επεσήμανε.

Σχετικά Άρθρα