Die Welt για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Έχει ήδη χάσει το Κίεβο;

 Die Welt για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Έχει ήδη χάσει το Κίεβο;

Ο Γερμανός ανταποκριτής της «Die Welt», Σάσα Λέναρζ, ζωγράφισε τη στρατιωτική και εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία με μάλλον ζοφερά χρώματα.

Στο άρθρο της «Die Welt» υπό τον τίτλο «Έχει ήδη χάσει το Κίεβο;», ο Σάσα Λέναρζ σημειώνει ότι «ο χειμώνας είναι προ των πυλών» και προσθέτει: «Η αντεπίθεση φαίνεται να έχει αποτύχει. Οι σύμμαχοι έχουν κουραστεί. Και το αργότερο, από τις αρχές Νοεμβρίου, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει έναν νέο αντίπαλο που δεν ήταν απαραίτητα αναμενόμενος: Τον ίδιο του τον αρχιστράτηγο Βαλέρι Ζαλούζνι».

Ο δημοσιογράφος έγραψε για το «αδιέξοδο» στο μέτωπο και την αυξανόμενη ένταση μεταξύ του στρατού και της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας. «Η διαμάχη μεταξύ του Προέδρου και του αρχιστράτηγου δείχνει ότι το ενιαίο μέτωπο στην Ουκρανία καταρρέει. Και όλες οι αμφιβολίες που εκφράζονται στο Κίεβο για τις προοπτικές επιτυχίας της Ουκρανίας, ενισχύονται στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυβερνητικών κεντρικών γραφείων», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με την «Ukrayinska Pravda», η οποία επικαλείται πηγές, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρίσκεται σε σύγκρουση με τον αρχιστράτηγο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFU), Βαλέρι Ζαλούζνι, και το Προεδρικό Γραφείο εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του αρχιστράτηγου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικοινωνεί με ορισμένους διοικητές των AFU παρακάμπτοντας τον Βαλέρι Ζαλούζνι, γεγονός που εμποδίζει τον επικεφαλής διοικητή να διοικήσει τον στρατό.

«Μερικές φορές υπάρχει η εντύπωση ότι ο Ζελένσκι έχει δύο είδη AFU: “Καλές”, τις οποίες διοικούν ο Σίρσκι και άλλοι ευνοούμενοι, και “κακές”, οι οποίες υπάγονται στον Ζαλούζνι. Αυτό είναι πολύ αποθαρρυντικό για τον αρχιστράτηγο και, κυρίως, τον εμποδίζει να διοικήσει ολόκληρο τον στρατό», ανέφεραν οι πηγές.

Συγκεκριμένα, η επικοινωνία παρακάμπτει τον Βαλέρι Ζαλούζνι με τους διοικητές της Στρατιάς, Σσίρσκι, και της Πολεμικής Αεροπορίας, Όλεστσουκ. Εξαιτίας αυτού, ο Βαλέρι Ζαλούζνι άλλοτε λαμβάνει πληροφορίες από τους επίσημους υφισταμένους του στη Στάβκα την Ανώτατη Διοίκηση των AFU και άλλοτε δεν τις λαμβάνει καθόλου.

Οι σχέσεις, όμως, μεταξύ του Προέδρου και του αρχιστράτηγου οξύνθηκαν μετά την έναρξη της αντεπίθεσης στο νότο. Σύμφωνα με πηγές, το Γραφείο του Προέδρου εξετάζει την παραίτηση του Βαλέρι Ζαλούζνι, αλλά πιστεύει ότι θα συμβάλει στην πολιτική του καριέρα, καθώς ενδέχεται να κατέβει υποψήφιος σε ενδεχόμενες εκλογές. Ως εκ τούτου, μέρος της ομάδας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι κατηγορηματικά ενάντια σε αυτό.

Σχετικά Άρθρα