Servicers:Τι αλλαγή φέρνει η τροπολογία – Η κόντρα Παπαθανάση – Παππά
Τον Ιανουάριο του 2021 εκδόθηκε η κοινοτική Οδηγία που περιείχε μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία έγινε τελικά στις 5 Δεκεμβρίου για να έρθει η νέα τροπολογία η οποία ψηφίστηκε χθες Τετάρτη και ορίζει ότι η Οδηγία και ο εθνικός νόμος θα ισχύουν για όσα δάνεια συναφθούν ουσιαστικά από το νέο έτος και όχι για τα υφιστάμενα.
Ουσιαστικά, μέσω της εν λόγω παρέμβασης, αφαιρέθηκε η όποια προστασία στους δανειολήπτες παρείχε η κοινοτική Οδηγία. Τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί έως το τέλος του 2023 δεν θα υπάγονται στην Οδηγία, πράγμα που σημαίνει ότι κόκκινα δάνεια αξίας 90 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα γίνουν «βορά» στις ορέξεις των servicers, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση και δη ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Οι servicers θα μπορούν πλέον να μην προχωρούν σε ενημέρωση και να λειτουργούν ως “κοράκια”, επισημαίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Δεν είναι δυνατόν να φέρνετε μία τέτοια διάταξη», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
Απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, τόνισε ότι η εν λόγο τροπολογία είναι «σκανδαλώδης», καθώς «ακυρώνει στην κυριολεξία όποιο υπόλειμμα λογικής και προστασίας του νομοθέτη για τους δανειολήπτες υπήρχε».
«Ποιος ήταν ο εμπνευστής σε αυτό το ανοσιούργημα; Έχουμε το 75-80% των ενυπόθηκων δανείων τιτλοποιημένα και μεταβιβασμένα και θα εξαιρέσουμε τους διαχειριστές των δανείων και των ακινήτων από οποιαδήποτε πρόνοια προβλέπεται στην ευρωπαϊκή οδηγία», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα θεμελιώσετε ενώπιον της Βουλής την άποψη ότι όσοι σχεδιάζουν να πάρουν τα σπίτια του κοσμάκη πρέπει να είναι κατά νόμο ασύδοτοι και δεν πρέπει να μπαίνει κανένα όριο. Διότι αυτό νομοθετείτε», συμπλήρωσε.
Η απάντηση Παπαθανάση
Ουδεμία ανατροπή επιφέρει η ρύθμιση για τους διαχειριστές πιστώσεων, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. «Επειδή κύριε Παππά αναφερθήκατε στη διάταξη για τους διαχειριστές πιστώσεων. Θεωρήσατε ότι θα βρείτε κάτι σε αυτό. Δεν ισχύει τίποτα από όσα είπατε. Καλύπτουμε ένα νομικό κενό στις ημερομηνίες και δεν ρυθμίζεται κάτι διαφορετικό», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.
«Καλό είναι όλοι μας να λάβουμε υπόψη ότι η κοινωνία έχει προβλήματα και τα προβλήματα απαιτούν λύσεις. Δεν φτάνει απλά να λέμε λόγια. Πρέπει να λύνουμε και προβλήματα, να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα και αυτό το νομοσχέδιο γι΄ αυτό έρχεται και γι΄ αυτό έχει διατάξεις από 13 υπουργεία, για να δώσει δηλαδή λύσεις», είπε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
«Κύριε Παπαθανάση, ή θα μας πείτε ότι δεν είναι αυτό που πιστεύουμε ή θα μας εξηγήσετε, γιατί είναι καλό για την οικονομία να είναι ασύδοτοι οι servicers», απάντησε ο Νίκος Παππάς.