Στη δίνη πολιτικής κρίσης η Γαλλία για το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση
Τριγμούς στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν προκαλεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που στηρίζει και η ακροδεξιά καθώς υπουργός παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας Ο Ορελιέν Ρουσό, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Υγείας πριν από πέντε μήνες, υπέβαλε την παραίτησή του αμέσως μετά την ψήφιση της νομοθεσίας από τους βουλευτές το βράδυ της Τρίτης (19/12). Λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι έγινε δεκτή.
«Δεν μου είναι δυνατόν να υπερασπιστώ αυτό το κείμενο», δήλωσε ο Ρουσσώ, πρώην κομμουνιστής, στην εφημερίδα Le Monde.
Το αρχικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο βρισκόταν επί 18 μήνες στο στάδιο της επεξεργασίας, ναυάγησε αυτόν τον μήνα, όταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης το έβγαλαν από την Εθνοσυνέλευση πριν συζητηθεί. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει πλειοψηφία στην κάτω βουλή, το διαβίβασε σε μια κοινή επιτροπή επτά βουλευτών και επτά γερουσιαστών από την άνω βουλή -η οποία ελέγχεται από τη δεξιά- για να βρεθεί ένας συμβιβασμός.
Όταν το ήδη αμφιλεγόμενο κείμενο επέστρεψε στη συνέλευση, οι γερουσιαστές είχαν εισαγάγει τόσα πολλά σκληρά μέτρα -συμπεριλαμβανομένων των «ποσοστώσεων» μετανάστευσης και των περιορισμών στα επιδόματα πρόνοιας για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Αποτελώντας συμβιβασμό μεταξύ του κεντρώου κόμματος του προέδρου και των συντηρητικών η νομοθεσία κατέδειξε επίσης τις δυσκολίες που έχει ο Μακρόν να κυβερνά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία έχασε πέρυσι.