Παρασκήνιο: Η νέα κίνηση Σαμαρά που προβλημάτισε το Μαξίμου και η δύσκολη εξίσωση της κομματικής πειθαρχίας – Ψηφίζεται η τροπολογία για τους μετανάστες
Η επίμαχη τροπολογία για το μεταναστευτικό ζήτημα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, επισκίασε την ψήφιση του νέου κρατικού προυπολογισμού. Στους διαδρόμους της Βουλής και στα πηγαδάκια των γαλάζιων βουλευτών κυριαρχούσε το ζήτημα των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με νομιμοποιήσεις μεταναστευτών. Ορισμένες απο τις εκτιμήσεις των βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας έκαναν λόγο για πάγιες θέσεις του πρώην πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας πως παραμένει πιστός και αμετακίνητος στις απόψεις του.
Των Άννα Καραβοκύρη, Παναγιώτη Ι. Δρίβα
Απο την άλλη μεριά, ορισμένοι έβλεπαν με «καχυποψία» τις τελευταίες κινήσεις του Αντ. Σαμαρά υποστηρίζοντας πως αδίκως βγαίνει στο αντάρτικο ο πρώην πρωθυπουργός.
- Όμως αυτό που προκάλεσε αίσθηση και προβληματισμό είναι το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να παρακολουθήσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη απο το γραφείο του στην Βουλή κι όχι απο τα έδρανα της Ολομέλειας.
Ωστόσο με τη λήξη της συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό όλοι οι βουλευτές έσπευσαν να χαιρετίσουν και να συγχαρούν τον πρωθυπουργό.
Δύσκολη εξίσωση η τροπολογία για τους μετανάστες
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην τροπολογία που αφορά στις αλλαγές στη διαδικασία μονιμοποίησης των μεταναστών που έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια παραμονής στη χώρα και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή. Κυβερνητικές πηγές, αποσαφηνίζουν ότι η κομματική πειθαρχία, αν επιβληθεί τελικά, θα εξαιρεί τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
Ωστόσο υπάρχουν δυο δεδομένα τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τελικά το κυβερνών κόμμα θα αποφασίσει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία:
- Αφενός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, αφετέρου ότι υπάρχουν πολλοί γαλάζιοι βουλευτές που εκλέγονται σε περιφέρειες όπου τα κόμματα δεξιά της ΝΔ έχουν ισχυρή παρουσία ή σε περιοχές που δέχονται μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, και μετά τις δύο παρεμβάσεις Σαμαρά δεν αποκλείεται να δείξουν την αντίδρασή τους.
Αυτό βέβαια δεν θα λύσει πολιτικά το πρόβλημα καθώς στους κόλπους της ΝΔ αυξάνεται η δυσαρέσκεια των εν λόγω βουλευτών οι οποίοι δηλώνουν, αιφνιδιασμένοι από την ξαφνική αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα της νομιμοποίησης των μεταναστών.
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ωστόσο με την κομματική πειθαρχία η κυβέρνηση επιχειρεί να τον εμφανίσει απομονωμένο από την υπόλοιπη ΚΟ, καθώς ο ίδιος αναμένεται είτε να απέχει είτε να καταψηφίσει.
Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση από τις αρχές του έτους κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών στο ΕΣΥ καθώς επίσης και ότι εντος του πρώτου μήνα του νέου έτους θα έχει γίνει νόμος του κράτους η λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων, μέσω συμπράξεων με ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επεσήμανε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και ακολούθως θα μπει σε δημόσια διαβούλευση.
- Αναφερόμενος στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τα κονδύλια για την άμυνα, καλώντας τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει γιατί δεν τα ψήφιζε η αξιωματική αντιπολίτευση επι ημερών του.
Για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο από την κυβέρνηση και πως η πιο καίρια απάντηση είναι η μόνιμη αύξηση μισθών και διαθέσιμου εισοδήματος. Σημείωσε δε ότι οι έκτακτες πρωτοβουλίες στήριξης εχουν συγκεκριμένη διάρκεια, ενώ οι μόνιμες αυξήσεις θα ισχύουν και μετά τις πρόσκαιρες δοκιμασίες. Σχολιάζοντας τη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας υποστήριξε ότι είναι προϋπόθεση της εξέλιξης κάθε χώρας και κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού. «Η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι οριστικά την αξιοπιστία της, το 2024 θα εισρεύσουν επενδύσεις άνω των 24 δισ ευρώ» ειπε ο πρωθυπουργός.