Φυγή προς τα εμπρός με οικονομία για τον “σκόπελο” Σαμαρά ο οποίος συνεχίζει τις παρεμβάσεις
Η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει ευθεία συνέχεια στη νέα παρέμβαση Σαμαρά ο οποίος υπενθύμισε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου πριν από λίγους μήνες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτημα νομιμοποίησης μεταναστών και προσπαθεί με δώσει έμφαση στην ατζέντα της οικονομίας επιχειρώντας να κλείσει το θέμα της τροπολογίας με τις αλλαγές στις διαδικασίες διαμονής των μεταναστών. Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι το θέμα έχει λήξει και έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις για όλα. Δεν υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να γίνει κάποιο βήμα πίσω παρά τα όσα λέει ο κ. Σαμαράς.
«Η ρύθμιση (σ.σ. για τους μετανάστες) έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Το Σάββατο στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επέμεναν στις ενστάσεις του και αντί άλλων σχολίων υπενθύμιζαν τις δηλώσεις που είχε κάνει προ τριμήνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης από τις οποίες προέκυπτε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πριν τρεις μήνες ότι δεν θα γίνουν ελληνοποιήσεις. Είναι προφανές ότι η αντιμαχία αυτή βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό αφού σε πολιτικό επίπεδο – πέραν της ουσίας της ρύθμισης – γίνεται πολιτική εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση η οποία βρίσκει πάτημα να κάνει λόγο για ρωγμές στη ΝΔ και για κυβερνητική κρίση.
Το ενδιαφέρον μεταφέρεται τώρα στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει ενσωματωθεί η εν λόγω τροπολογία, την ερχόμενη Τετάρτη στη βουλή καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία προφανώς για να εκθέσει τους βουλευτές της ΝΔ είτε ενδεχομένως κάποιοι καταψηφίσουν είτε επιλέξουν να είναι απόντες.
Εν κατακλείδι στο ζήτημα ο Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν θα κάνει πίσω σε αυτό το θέμα αλλά ούτε και το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς όμως διάθεση να ανοίξουν μέτωπο με τον Σαμαρά.
Φυγή προς τα εμπρός με την ατζέντα της οικονομίας
Ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει έμφαση σε μία ατζέντα οικονομίας ως φυγή προς τα εμπρός. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση της ανεργίας, η πορεία των εξαγωγών κ.α.
- Παράλληλα πρόκειται να αναφερθεί στα μέτρα στήριξης, υπογραμμίζοντας πως μόνο μέσα στο Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν παραπάνω απο 700 εκατομμύρια με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.
H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις υπογραμμίζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο και επισημαίνεται πως η ίδια συνταγή θα ακολουθηθεί και την επόμενη χρόνια. Στόχος είναι να συνδυαστεί η «δημοσιονομική σταθερότητα με την κοινωνική ευαισθησία» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Στο Μαξίμου δίνουν έμφαση στη μάχη με την ακρίβεια, καθώς αναγνωρίζουν πως η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Και μιλάνε για «εισαγόμενη ακρίβεια», που αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους: τον δραστικό έλεγχο της αγοράς και την στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος.
Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε μόνιμα μέτρα στήριξης όπως οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων αλλά και σε μια σειρά έκτακτων ενισχύσεων (π.χ. εφάπαξ ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης). Θα επισημάνει παράλληλα ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απόλυτα το πρόβλημα της ακρίβειας ειδικά στα τρόφιμα και θα συνεχίζει να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.
Επίσης ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας πως με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν θα αυξηθούν το 2024 οι δαπάνες για την υγεία (κατά 481 εκατομμύρια) και την παιδεία (κατά 255 εκατομμύρια). Και για μια ακόμα φορά θα εκπέμψει μήνυμα πως στόχος είναι να τρέξουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην οικονομία αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς.
Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν σε μια σειρά κινήσεων που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα, όπως το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές κ.α.