Ο εφιάλτης της πυρηνικής ενέργειας επιστρέφει για να “σώσει” τον πλανήτη τον… Μπιλ Γκέιτς και την ENEC
Προφανώς δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτές τις εξελίξεις και θα πυροδοτηθούν ευρύτερες αντιδράσεις αλλά η τάση είναι πλέον σαφής. Μετά από δεκαετίες μεγάλων κινημάτων κατά της πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο και των κινδύνων που αυτή συνεπάγεται φαίνεται ότι ήρθε η ώρα που ο πλανήτης θα… ακουμπήσει επάνω της για να σωθεί από την κλιματική αλλαγή.
Η Γαλλία και περίπου είκοσι άλλες χώρες υπέγραψαν δέσμευση για τον «τριπλασιασμό της πυρηνικής ενεργειακής ικανότητας από το 2020 έως το 2050» στη διεθνή συνάντηση COP28 του Ντουμπάι το Σάββατο.
- Την ίδια ώρα, η εταιρεία προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων TerraPower LLC του Μπιλ Γκέιτς και η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας ENEC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να μελετήσουν τις δυνατότητες να αναπτυχθούν προηγμένοι αντιδραστήρες στα ΗΑΕ και στο εξωτερικό.
Η δήλωση της Γαλλίας και των υπολοίπων χωρών, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική, αναγνωρίζει «τον καθοριστικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου/ουδετερότητας του άνθρακα έως ή περίπου μέχρι τα μέσα του αιώνα», στην ίδια γραμμή με την Συμφωνία του Παρισιού.
- Συνολικά 22 χώρες υπέγραψαν τη δέσμευση, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα, η Ουγγαρία και η Ολλανδία.
Η Διεθνής Συμφωνία του Παρισιού, που εγκρίθηκε το 2015, δεσμεύει και τις 196 χώρες που την έχουν υπογράψει να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τη διατηρήσουν κάτω από τους 1,5 βαθμούς σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
- «Ανάλυση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή [IPCC] δείχνει ότι η πυρηνική ενέργεια περίπου τριπλασιάζει την παγκόσμια εγκατεστημένη ηλεκτρική της ισχύ από το 2020 έως το 2050 στο μέσο σενάριο του 1,5°C», αναφέρεται στη δήλωση.
Η δήλωση αυτή υπογράφηκε παράλληλα με μια άλλη έκκληση για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, η οποία υποστηρίζεται από 120 χώρες. Οι συμμετέχοντες στην COP28 «επιβεβαίωσαν επίσης την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση του αμείωτου άνθρακα στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα».
- «Η πυρηνική ενέργεια επέστρεψε», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του στο Ντουμπάι λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της δέσμευσης. Ο τριπλασιασμός των παραγωγικών δυνατοτήτων «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο», είπε.
Ο Μακρόν υποστήριξε ακόμη ότι «χρειαζόμαστε την Παγκόσμια Τράπεζα, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα [και] τις πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης να συμπεριλάβουν την πυρηνική ενέργεια στις πολιτικές τους για τον ενεργειακό δανεισμό».
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των πυρηνικών υποδομών στις αναδυόμενες χώρες. «Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να επενδύσουν […] σε SMR [Small Modular Reactors], οι οποίοι αποτελούν ασφαλείς και αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για τα ορυκτά καύσιμα και μια καλή επένδυση για τη στρατηγική αυτονομία», ανέλυσε ο Μακρόν.
Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενιαία Αγορά, Τιερί Μπρετόν, παρουσίασε τη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τους SMR, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στις αρχές του 2024.
- Η δήλωση της COP28 καθιστά επίσης σαφές ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη πυρηνικών υποδομών «τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων».
Ωστόσο, η κριτική κατά της δέσμευσης υπέρ της πυρηνικής ενέργειας αυξάνεται.
«Παρά τους συγκεκριμένους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, η ιδέα [μιας διεθνούς δήλωσης] είναι γελοία […] και αξίζει σε κάποιον που ενδιαφέρεται περισσότερο για το μέλλον της πυρηνικής βιομηχανίας παρά για τη σωτηρία της ανθρωπότητας», δήλωσε το Σάββατο ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ιδρυτής του ακροαριστερού κόμματος La France Insoumise.
- Η τοποθέτηση όλων των στοιχημάτων στην πυρηνική ενέργεια «είναι μια λανθασμένη λύση», δήλωσε στο Europe 1 η ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καρίμα Ντέλι: θα πήγαινε «ενάντια στην Ιστορία μας, καθώς ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας το λέει ξεκάθαρα: πρέπει να βασιστούμε στις […] ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Σε ένα δελτίο τύπου, η Greenpeace επέκρινε επίσης την «εμμονή του Μακρόν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, [η οποία] καλύπτει την έλλειψη σοβαρότητας όσον αφορά τη δράση για το κλίμα».
- Η εταιρεία προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων TerraPower LLC του Μπιλ Γκέιτς και η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας ENEC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν να μελετήσουν τις δυνατότητες να αναπτυχθούν προηγμένοι αντιδραστήρες στα ΗΑΕ και στο εξωτερικό.
Το σχετικό μνημόνιο κατανόησης συνήφθη στο πλαίσιο της προώθησης από τα ΗΑΕ της επέκτασης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και μιας δέσμευσης από περισσότερες από 20 χώρες στη διάσκεψη COP28 για το κλίμα, που διεξάγεται στο Ντουμπάι, να τριπλασιάσουν αυτή τη δεκαετία την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Για τα ΗΑΕ, επιδιώκουμε ένα μέλλον με καθαρά ηλεκτρόνια και μόρια που θα γίνει πραγματικότητα από προηγμένους αντιδραστήρες», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Χαμάντι, διευθύνων σύμβουλος της ENEC, στη διάρκεια της τελετής της υπογραφής του μνημονίου.
- «Η είσοδος στην αγορά προηγμένων πυρηνικών τεχνολογιών έχει κρίσιμη σημασία για να ανταποκριθούμε στον παγκόσμιο στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower Κρις Λεβέσκ.
Τα ΗΑΕ έχουν αυτή τη στιγμή ένα παραδοσιακό πυρηνικό σταθμό κοντά στο Αμπού Ντάμπι, ο οποίος άρχισε να παράγει ηλεκτρικό το 2020. Στο μεταξύ, η TerraPower έχει υπό κατασκευή ένα σταθμό επίδειξης του προηγμένου αντιδραστήρα της, του Natrium, στην αμερικανική πολιτεία του Γουαϊόμινγκ, για τον οποίο ελπίζει να περιληφθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης το 2030.
Οι προηγμένοι αντιδραστήρες έχουν επινοηθεί ώστε να είναι μικρότεροι, πιο εύκολο να κατασκευαστούν και πιο δυναμικοί από τους παραδοσιακούς, ενώ θεωρούνται από μερικούς ζωτικής σημασίας για να συμπληρώσουν πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες επεκτείνονται ταχέως.
Με πληροφορίες από euractiv