Τζανάκης για “Λευκό Πνεύμονα”: Μάλλον δεν είναι νέος ιός

 Τζανάκης για “Λευκό Πνεύμονα”: Μάλλον δεν είναι νέος ιός

«Ο λευκός πνεύμονας αναφέρεται στην ακτινολογική απεικόνιση ορισμένων πνευμόνων και αντί να μαυρίζει η ακτινογραφία, έχουμε διηθήματα. Αν αυτά εμφανιστούν σε μεγάλη έκταση του πνεύμονα – ιδιαίτερα όταν υπάρχει αυτό που λέμε σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, που γεμίζουν σχεδόν όλες τις κυψελίδες με υγρό – τότε σχηματίζεται μια λευκή εικόνα αντί το μαύρο που περιμένουμε στο φυσιολογικό και έτσι κατ ευφημισμόν ονομάστηκε εικόνα λευκού πνεύμονα» εξήγησε αναλυτικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ενώ παράλληλα τόνισε πως αυτό το στοιχείο μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις πνευμονίες, ανεξαρτήτως αιτίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως «έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα που ξεκίνησε από την Κίνα, η οποία και πάλι δίνει θα έλεγα καθυστερημένα και ελλιπείς πληροφορίες» τονίζοντας πως ξυπνούν συνειρμοί του φθινοπώρου του 2019 και της έναρξης της πανδημίας του Covid, αλλά όπως υπογράμμισε σύμφωνα με ορισμένα επιδημιολογικά γεγονότα «το γεγονός ότι πλήττονται μόνο παιδιά και όχι ο υπόλοιπος πληθυσμός δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα είναι αναπνευστικές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, από πάρα πολλά αίτια που πλήττουν τα παιδιά της Κίνας και ορισμένων χωρών, μετά από μια κατάσταση καραντίνας η οποία αδυνάτισε το ανοσοποιητικό τους σύστημα».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «έχουν ακουστεί μερικά καινοφανή αίτια, όπως είναι το μυκόπλασμα της πνευμονίας, ένα κοινό αίτιο που προκαλεί την πνευμονία κάθε χρόνο και σε εμάς και το οποίο κάθε πέντε χρόνια κάνει μία θα έλεγα επιδημιολογική έξαρση και δεν αποκλείεται φέτος να συνέπεσε αυτή με την κατάσταση στην Κίνα».

«Το μυκόπλασμα της πνευμονίας και όλες αυτές οι ιώσεις βλάπτουν κυρίως παιδιά και βλάπτουν επίσης και εξασθενημένους υπερήλικες» υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «το μυκοβακτηρίδιο της πνευμονίας κολλάει με σταγονίδια. Είναι ένα αναπνευστικό βακτήριο, με λίγες ιδιομορφίες» όμως σημείωσε πως κολλάει πολύ δυσκολότερα από τις αναπνευστικές ιώσεις, δηλαδή θέλει σχετικά στενή επαφή.

Με κάθε επιφύλαξη – λόγω της αδιαφάνειας σε που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται η Κίνα -, όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης αυτή είναι η πιθανότερη εξήγηση γύρω από την έξαρση των τελευταίων ημερών.

Δεν υπάρχει σχετικό εμβόλιο σύμφωνα με τον καθηγητής, όμως υπογράμμισε πως «υπάρχουν πολύ καλά αντιβιοτικά που το καταπολεμούν, τα οποία τα έχουμε στη διάθεσή μας».

Τέλος έκανε λόγο και για ανθεκτικό στέλεχος μυκοπλασμάτων σε κάποια αντιβιοτικά πρώτης γραμμής, από το 2019-2020 σύμφωνα δεδομένα από την Κίνα και από χώρες της Άπω Ανατολής, γεγονός που είναι ανησυχητικό για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην αντοχή των αντιβιοτικών.

Σχετικά Άρθρα