Κασσελάκης: Επανέρχονται τα σενάρια για είσοδο του στη Βουλή

 Κασσελάκης: Επανέρχονται τα σενάρια για είσοδο του στη Βουλή

Μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ως νέου προέδρου έγινε αρκετή κουβέντα ως προς την έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή χωρίς τον νέο επικεφαλής του κόμματος. Μία από τις βασικές ανησυχίες στην Κουμουνδούρου -μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις-, αφορά στο πως οι έτεροι εκφραστές της Κεντροαριστεράς θα κερδίσουν έδαφος εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Λίγο τα εσωκομματικά που μονοπωλούν εδώ και αρκετό καιρό την επικαιρότητα, λίγο οι δημοσκοπήσεις, λίγο και ο νέος κομματικός φορέας που δημιουργήθηκε από τους “11”, αποχωρήσαντες, η σκέψη που κυριαρχεί στα στελέχη του λεγόμενου “προεδρικού κύκλου”, είναι πως πρέπει πλέον να αναζητηθεί ο τρόπος ώστε ο πρόεδρος του κόμματος να βρίσκεται στη Βουλή.

Σε λίγες ημέρες, στις 12 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει η τριήμερη “μητέρα” των κοινοβουλευτικών “μαχών”, η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, η οποία έχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες, η πλειοψηφία θα υπερασπίζεται το κυβερνητικό έργο και η αντιπολίτευση θα ασκεί δριμύτατη κριτική.

Προφανώς και η τελευταία ημέρα, με τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είναι εκείνη που μαγνητίζει τα περισσότερα βλέμματα. Όμως, από αυτή τη συζήτηση θα απουσιάζει φέτος ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης – κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά.

Παίζονται πολλά στην συζήτηση επί του Προϋπολογισμού

Εκ των προτέρων όλοι γνωρίζανε πως αν εκλεγόταν ο Στέφανος Κασσελάκης ως πρόεδρος του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν “ακέφαλος” στη Βουλή. Παρόλα αυτά, η πιθανή αυτή συνθήκη έγινε πραγματικότητα, μιας και δεν πτόησε κανένα από τα μέλη να ψηφίσουν τον Κασσελάκη ως νέο αρχηγό του κόμματος.

Πλέον όμως, η κατάσταση αυτή δεν παύει να αποτελεί ένα σαφές μειονέκτημα καθώς ο άμεσος πολιτικός ανταγωνιστής -που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ΠΑΣΟΚ και προς το παρόν έχει μονιμοποιηθεί στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις- θα έχει την ευκαιρία μέσω του αρχηγού του, να κερδίσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Επίσης, η συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου ευνοϊκή αν αναλογιστεί κανείς πως θα ντεμπουτάρει και η νέα ΚΟ που δημιουργήθηκε από τους αποχωρήσαντες με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Χαρίτση. Και η πρεμιέρα του νέου κομματικού φορέα, θα γίνει στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχει διάθεση για λύση εκ των έσω

Με βάση όλα τα παραπάνω, πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Όχι μόνο από τον Προϋπολογισμό, αλλά από τη Βουλή εν συνόλω.

Κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη μεταφέρει τον προβληματισμό τους στον Κασσελάκης και έτσι πλέον οι συζητήσεις περιστρέφονται στο πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πάρει τη θέση του στη Βουλή και ποιο (;) ακριβώς αναμένεται να είναι το τίμημα για να πραγματοποιηθεί…

Σχετικά Άρθρα