Η Γαλλία εκδίδει στις ΗΠΑ τον επιχειρηματία Μπογονικολό – Παράκαμψη των κυρώσεων της Ρωσίας

 Η Γαλλία εκδίδει στις ΗΠΑ τον επιχειρηματία Μπογονικολό –  Παράκαμψη των κυρώσεων της Ρωσίας

Πράσινο φως για την έκδοση του Έλληνα επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Γαλλία τον περασμένο Μάιο, έδωσε εφετείο του Παρισιού. Ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης από τις ΗΠΑ για παράκαμψη των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και μια σειρά από σοβαρά αδικήματα, όπως λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος. Ο Μπογονικολός φέρεται να τέλεσε τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται μέσω των εταιρειών του στην Ελλάδα, όμως από τα δημοσιεύματα δεν προκύπτει να υπήρξε κάποιο αίτημα για έκδοση του για να δικαστεί εδώ, όπως εξάλλου ζήτησε και η υπεράσπιση του.

Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα του FBI στην οποία βασίστηκε το ένταλμα σύλληψης του Μπογονικολού αναφέρεται ότι ο επιχειρηματίας -ο οποίος μέσω του ομίλου εταιρειών Aratos (θυγατρικές του οποίου έχουν έδρα στην Ολλανδία και στην Ελλάδα) συνεργαζόταν για χρόνια στενά με το ΝΑΤΟ και το στρατιωτικοπολιτικό πλέγμα- έκανε λαθρεμπόριο αμερικανικής κατασκευής στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογικού εξοπλισμού διπλής χρήσης στην Ρωσία και συγκεκριμένα σε δύο εταιρείες την Serniya Engineering και την Sertal.

Οι δύο εταιρείες σύμφωνα με το κείμενο της κλήσης του FBI για έκδοση εντάλματος σύλληψης λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία, αλλά και ως «βιτρίνες» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αφού την διαχείριση τους είχαν στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας. Οι δύο εταιρείες είναι στην λίστα των οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις με αφορμή την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στο σχετικό αμερικανικό αίτημα έκδοσης εντάλματος, αναφέρεται ότι από τα δεδομένα συνομιλιών και επαφών του Μπογονικολού που απέσπασε το FBI στα πλαίσια της έρευνας, προκύπτει ότι ο Μπογονικολός είχε απόλυτη γνώση ότι παρενέβαινε τις κυρώσεις και ότι οι Ρώσοι συνεργάτες του (Γιεβγκένι Γκρίνιν, Αλεξέι Ιπολίτοφ και άλλοι) εκτιμούσαν πως ο μπορούν να τον εμπιστευτούν καθώς όπως ανέφεραν σε συνομιλίες μεταξύ τους «είναι υποστηρικτής της Ορθοδοξίας, και ως βάση φιλίας με την Ρωσία».

Σχετικά Άρθρα