Επίσκεψη Πούτιν σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο

 Επίσκεψη Πούτιν σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, μετέδωσε τη Δευτέρα το ρωσικό μέσο Shot επικαλούμενο τον σύμβουλο του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ. Η ανακοίνωση της επίσκεψης γίνεται μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την περασμένη Πέμπτη η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών χωρών ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η αναφερόμενη επίσκεψη πραγματοποιείται αφότου η ομάδα ΟΠΕΚ+, στην οποία περιλαμβάνονται και οι τρεις χώρες, συμφώνησε την περασμένη Πέμπτη σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Οι αγορές αντέδρασαν με σκεπτικισμό απέναντι στη συμφωνία επειδή είναι αμφίβολο αν οι εθελοντικές μειώσεις θα εφαρμοστούν πλήρως. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2% την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση και υποχώρησαν ακόμη περισσότερο σήμερα. Η τιμή του αργού μπρεντ σημείωνε πτώση κατά 0,6% στα 78,45 δολάρια λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ουσακόφ, ο Πούτιν θα επισκεφθεί πρώτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά τη Σαουδική Αραβία όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. «Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Πούτιν ταξιδεύει σπάνια στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, και κυρίως σε κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το τελευταίο του ταξίδι εκτός των χωρών αυτών ήταν στην Κίνα τον Οκτώβριο.

Εκτός από τη συνεργασία στον ΟΠΕΚ+, ο Πούτιν επιθυμεί να καλλιεργήσει σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να οικοδομήσει παγκόσμιες συμμαχίες με μη δυτικές χώρες, προκειμένου να καταδείξει, όπως λέει, την αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να απομονώσουν τη Ρωσία με τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλλει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το περιθώριο του Πούτιν να ταξιδεύει στο εξωτερικό περιορίστηκε τον Μάρτιο, όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του για την αναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, που θεωρείται έγκλημα πολέμου. Η Ρωσία αρνήθηκε την κατηγορία και χαρακτήρισε την κίνηση εξωφρενική, αλλά δήλωσε ότι ήταν νομικά άκυρη σε κάθε περίπτωση, επειδή η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μέλη του δικαστηρίου, οπότε ο Πούτιν μπορεί να ταξιδέψει και στις δύο χώρες χωρίς να φοβάται ότι θα συλληφθεί βάσει του εντάλματος του ΔΠΔ.

Σχετικά Άρθρα