Βρετανία: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Άμυνας για διαρροή ευαίσθητων δεδομένων

 Βρετανία: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Άμυνας για διαρροή ευαίσθητων δεδομένων

Βαρύ πρόστιμο επιβλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επειδή αποκάλυψε κατά λάθος τα στοιχεία 265 Αφγανών διερμηνέων οι οποίοι ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Συγκεκριμένα η βρετανική ρυθμιστική αρχή δεδομένων (ICO) επέβαλε πρόστιμο περισσότερων από 400.000 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, λίγο αφού κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, το υπουργείο Άμυνας έστειλε mail σε 245 Αφγανούς διερμηνείς που επιθυμούσαν να εγκατασταθούν στη Βρετανία. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλων των παραληπτών ήταν φανερές, κάτι που επέτρεπε σε όλους τους παραλήπτες να δουν τα ονόματά τους, ενώ σε 55 από αυτούς και τη φωτογραφία τους, εξήγησε η βρετανική ρυθμιστική αρχή δεδομένων (ICO).

Δύο ακόμη περιστατικά

Δύο άνθρωποι απάντησαν στο mail, αναφέροντας τον τόπο διαμονής τους, σε όλο τον κατάλογο παραληπτών.

Η έρευνα αποκάλυψε δύο ακόμη αντίστοιχα περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 265.

Η ICO επέβαλε στο υπουργείο Άμυνας πρόστιμο 350.000 λιρών (407.000 ευρώ), εκτιμώντας ότι η διαρροή των στοιχείων αυτών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των θυμάτων, σε περίπτωση που αυτά έπεφταν στα χέρια των Ταλιμπάν.

«Αν και η κατάσταση επί του πεδίου το καλοκαίρι του 2021 ήταν πολύ δύσκολη και οι αποφάσεις λαμβάνονταν πολύ γρήγορα, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη παροχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων ανθρώπων που ήταν ευάλωτοι σε αντίποινα και κινδύνευαν σοβαρά», εκτίμησε ο Τζον Έντουαρντς διευθυντής της ICO.

Ο Μπεν Ουάλας, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας την εποχή του συμβάντος, έχει ήδη ζητήσει συγνώμη ενώπιον της βουλής και ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

Το υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος και ζήτησε εκ νέου συγνώμη.

Σχετικά Άρθρα