Απουσία του κράτους πρόνοιας: Παιδιά και ενήλικα άτομα παραμένουν στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης στέγης

 Απουσία του κράτους πρόνοιας: Παιδιά και ενήλικα άτομα παραμένουν στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης στέγης

Ένα χρόνιο ζήτημα –αγκάθι για το κράτος πρόνοιας– που επανέρχεται στο προσκήνιο τις γιορτινές ημέρες είναι οι εκατοντάδες ενήλικοι που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο που νοσηλεύονται, επειδή δεν έχουν πού να πάνε, όπως και τα δεκάδες παιδιά που βρίσκονται στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή, παρόλο που είναι υγιή.

«Έχουμε Χριστούγεννα, φεύγει το 2023 και για άλλο ένα χρόνο σηκώνουμε τα χέρια ψηλά με τους ‘εγκλωβισμένους ενήλικες’ και ‘τα παρκαρισμένα παιδιά’ στα νοσοκομεία, εξ αιτίας της απουσίας κράτους πρόνοιας. Εκτιμάται ότι οι εγκλωβισμένοι ενήλικες είναι πάνω από 500 και τα παρκαρισμένα παιδιά πάνω από 70 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Αύριο, μπορεί να είναι περισσότεροι ή λιγότεροι. Οι αριθμοί μπορεί να αυξομειώνονται, αλλά το μείζον κοινωνικό πρόβλημα παραμένει», τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Τα περίπου 500 ενήλικα άτομα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αρνούνται τα Χριστούγεννα να πάρουν εξιτήριο, παρότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, προτιμούν να περάσουν τις γιορτές στη ζεστασιά του νοσοκομείου, παρά να μείνουν άστεγοι.

«Είναι τραγική ειρωνεία», τονίζουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας ότι «δεν υπολογίζουμε ότι καταλαμβάνουν κρεβάτια στα νοσοκομεία σε παθολογικές,  πνευμονολογικές κλινικές που είναι άκρως απαραίτητα λόγω της έξαρσης των ιώσεων και της ανάπτυξης ράντζων. Σημασία έχει ότι έχουμε ανθρώπους που  αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν πού να πάνε τέτοιες γιορτινές ημέρες.  Είτε δεν έχουν καν σπίτι, αλλά και εάν έχουν, είναι κομμένο το  ηλεκτρικό ρεύμα, επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το λογαριασμό ή η σύνταξη ή το προνοιακό επίδομα δεν φθάνει για φαγητό… Απελπιστικές καταστάσεις.

Προσπαθούν οι υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων να βρουν λύση με δημόσιες υπηρεσίες, με παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά συναντούν τείχος.

Οι  δημόσιες προνοιακές μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων έχουν εκατοντάδες θέσεις που δεν λειτουργούν εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού. Η λίστα αναμονής για φιλοξενία σε δημόσια προνοιακή δομή υπερβαίνει το ένα έτος.

Οι ιδιωτικές μονάδες για φιλοξενία που απευθύνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες  των νοσοκομείων ζητάνε πάνω από 700 ευρώ το μήνα. Η σύνταξη ή το επίδομα είναι πολύ πιο χαμηλά.. Απόγνωση… Πολύ σωστά δεν τους πετάμε στο δρόμο με εξιτήριο και παραμένουν στα νοσοκομεία νοσηλευόμενοι πολύ καιρό. Τουλάχιστον, θα έχουν ζεστασιά και φαγητό τα Χριστούγεννα», τονίζουν.

Παιδιά παρκαρισμένα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία

Περίπου 70 παιδιά θα περάσουν τα Χριστούγεννα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, χωρίς να έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας.

«Είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε προβληματικό, κακοποιητικό περιβάλλον και με εισαγγελική εντολή βρέθηκαν για λίγες ώρες στα νοσοκομεία για εξετάσεις και παραμένουν παρκαρισμένα επί μήνες, λόγω  έλλειψης προνοιακών μονάδων», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος.

«Δεκάδες θέσεις φιλοξενίας των δημόσιων προνοιακών μονάδων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων προσωπικού. Και οι ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές σφυρίζουν αδιάφορα.

Δεν θέλουμε αυτές τις γιορτινές ημέρες να το εξετάσουμε το ζήτημα από τη πλευρά της  δεδομένης ανάγκης για παιδιατρικά νοσοκομειακά κρεβάτια τώρα ειδικά με την έξαρση των ιώσεων.

Δεν το βλέπουμε από την αναστάτωση που προκαλούν άθελά τους στη λειτουργία των νοσοκομείων. Την παραβατική συμπεριφορά που εμφανίζουν εξ αιτίας του ακατάλληλου περιβάλλοντος που ζουν. Τα δεκάδες έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας από προϊσταμένους τμημάτων για την ασφάλεια  και την συμπεριφορά, των παιδιών, την αναστάτωση που προκαλούν.

Αυτές τις γιορτινές ημέρες θέλουμε να μιλήσουμε για την τύχη  αυτών παιδιών. Παιδιά χωρίς πρόβλημα υγείας κακοποιούνται δεύτερη φορά από το κράτος εγκαταλειμμένα με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία. Χωρίς τη δυνατότητα αναδοχής και υιοθεσίας. Χωρίς τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. Χωρίς τη δυνατότητα να χαρούν τα Χριστούγεννα. Χωρίς τη δυνατότητα να πουν τα κάλαντα στη γειτονιά τους ή σε οργανωμένες παραστάσεις που θα συμμετείχαν σε προνοιακές μονάδες.

Τελικά τα κάλαντα από αυτά τα παιδιά θα τα ακούσουμε εμείς. Με ευχαρίστηση θα τους προσφέρουμε δώρα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά από το υστέρημά μας. Κρίμα για την απουσία του κράτους πρόνοιας. Εμείς θα προσφέρουμε την ζεστασιά που δικαιούνται. Δεν είναι όνειδος όμως για το κράτος πρόνοιας  όλα αυτά; Θα κάνουμε κάτι να μπει ένα τέλος;» θέτει το ερώτημα ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα