Πρώτη παρέμβαση των 11 στη Βουλή επί του φορολογικού νομοσχεδίου – Δευτέρα το όνομα
Ημέρα έναρξης της λειτουργίας της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για τους Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλο Νάσο, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλο Δημήτρη, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτο Ευκλείδη, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ και βέβαια τον Αλέξη Χαρίτση. Η σημερινή μέρα δίνει την ευκαιρία για την πρώτη παρέμβαση στην κοινοβουλευτική συζήτηση μιας κομβικής επιλογής της κυβέρνησης όπως είναι το φορολογικό νομοσχέδιο.
Προηγείται της συζήτησης για τον τακτικό προϋπολογισμό του 2024, και αποτιμάται από τους «11» ως μεγάλης πολιτικής σημασίας για την τοποθέτηση και την επιχειρηματολογία του χώρου. Όπως δηλώθηκε εκεί «θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα».
Το όνομα του νέου κόμματος αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα
- Όπως ανέφεραν στελέχη της νέας Κ.Ο ο πλέον άμεσος στόχος είναι στο φορολογικό σχέδιο να δοθεί μια «στρατηγική μάχη» όπου «θα μιλήσουμε για ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ φοβόταν να θέσει». Ιδίως όσα σχετίζονται με την αναγκαιότητα ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και το πώς αυτή η ανάγκη πρέπει να καθορίζει τον χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος της χώρας.
Συνολικά η εικόνα που επιθυμεί να δώσει η νέα κοινοβουλευτική ομάδα είναι αυτή μιας «στρατηγικής σύγκρουσης» με την κυρίαρχη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό δεν πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού λόγου του νέου σχηματισμού η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κόμμα από το οποίο αποχώρησαν.
- Ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή αναφέρθηκε στην ποιότητα το πολιτικού λόγου και του ύφους που είναι επιθυμητός.
Επισήμανε πως «δεν θέλουμε να κάνουμε πολιτική με συνθήματα και ατάκες, αλλά δίνοντας αριστερές απαντήσεις στα μείζονα και σύνθετα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η κλιματική κρίση, η κατάρρευση των θεσμών και του κράτους δικαίου, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η ακρίβεια που πλήττει πρωτίστως τους ασθενέστερους και τους μικρομεσαίους. Αλλά και τα ζητήματα του κράτους. Θέλουμε ένα κράτος-στρατηγό που θα χαράσσει δημόσιες πολιτικές, θα αξιοποιεί τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία και θα υλοποιεί δημόσιες επενδύσεις».
Τόνισε πως «δεν επιθυμούμε την αναπαλαίωση του ΣΥΡΙΖΑ με την τεχνητή συγκόλληση θραυσμάτων του παλιού». Αναφέροντας πως «θέλουμε να συνενώσουμε δυνάμεις, από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, αλλά και από τα κοινωνικά κινήματα και την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών ώστε να διαμορφωθεί ένας πολιτικός χώρος ο οποίος θα μπορέσει να εκφράσει ευρύτερα την αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο και να λειτουργήσει ως αντίπαλο δέος στην Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» τόνισε. «Τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας δεν αντιμετωπίζονται με ουδέτερο πολιτικά τρόπο αλλά με ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο και με συγκροτημένες ιδεολογικές αρχές».