Οπτικές ίνες: Το νέο μεγάλο project της ΔΕΗ για ενοικίαση χώρου σε παρόχους των telecoms
Την εικόνα μιας μικρής πολυεθνικής με μια πολύπλευρη επενδυτική δραστηριότητα που επεκτείνεται συνεχώς σε νέα πεδία και μετά την εξαγορά της Enel στην Ρουμανία και της Κωτσόβολος, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες σε νέους τομείς, δίνει η ΔΕΗ.
Την εικόνα αυτή βλέπουν προφανώς και οι επενδυτές που αγοράζουν όλο και περισσότερο τη μετοχή, η οποία τον τελευταίο μήνα έχει κάνει ένα μίνι ράλι 10%, από τα 9,63 στα 10,75 ευρώ. Αναμενόμενο, όταν η JP Morgan ανακοίνωσε προ ημερών υψηλότερη τιμή – στόχο, στα 15 από τα 13,5 ευρώ. Με τον τίτλο να διαπραγματεύεται πέριξ των 10 ευρώ, το περιθώριο ανόδου προσεγγίζει το 50% σε 12μηνο ορίζοντα, συνθήκες ιδανικές, ενόψει και του Capital Market Day στις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο.
Σε ένα κοινό με βαριά ονόματα θεσμικών και αναλυτών, ο CEO Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει το νέο Business Plan της επιχείρησης, που ετοιμάζεται να μπει σε νέους τομείς δραστηριότητας, κάποιοι από τους οποίους θα ανακοινωθούν αναλυτικά στο event της βρετανικής πρωτεύουσας.
Στο μεταξύ, στην κατεύθυνση ενός καθετοποιημένου utility σε πλήρη ανάπτυξη, η επιχείρηση προχωρά σε αλλαγή του καταστατικού της ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της 14ης Δεκεμβρίου, φωτογραφίζοντας με την επέκταση σκοπού σε νέους τομείς, δύο νέα projects: Τις οπτικές ίνες και το real estate.
Το πρώτο, η είσοδος του ομίλου στις οπτικές ίνες με την παροχή χωρητικότητας σε τηλεποινωνιακούς παρόχους βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια στα πλάνα του, από το 2020, ωστόσο μέχρι σήμερα οι επενδυτικές προτεραιότητες ήταν άλλες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μεγάλο βήμα δεν πρόκειται να αργήσει, γι’ αυτό και αλλάζει το καταστατικό, με την προσθήκη του τομέα των τηλεπικοινωνιών. Το πλάνο προβλέπει ότι η επιχείρηση θα αρχίσει να τοποθετεί σταδιακά οπτική ίνα πάνω σε τμήμα των 242.000 μήκους υπέργειων δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, την οποία μετά θα νοικιάζει σε παρόχους των telecoms οι οποίοι με τη σειρά τους θα την παρέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις η παρεχόμενη υπηρεσία θα μπορούσε να προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ ακόμη και στα επίπεδα των 1.000 Mbps.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο θα είναι 5ετίας, συνεπάγεται μεγάλες επενδύσεις, ακόμη και 800 εκατ ευρώ και έχει το πλεονέκτημα της γρήγορης ανάπτυξης του δικτύου, καθώς η διαδικασία για τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη και απαιτεί μικρότερο κόστος απ’ ότι σε μια υπόγεια εγκατάσταση. Το μοντέλο θα ακολουθήσει μεθόδους παρόμοιες με εκείνες που έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία από την Enel.
Σε μια δεύτερη φάση, οι οπτικές ίνες που θα έχουν τοποθετηθεί πάνω στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, επένδυση που θα απαιτήσει συμμαχία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Το ένα project που ανοίγει με την αλλαγή του καταστατικού και θεωρείται ένα από τα next big things για τον όμιλο είναι αυτό. Το άλλο, το οποίο έχει μείνει πολύ πίσω, αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσω του real estate. Το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας που έχει στην κυριότητά της η ΔΕΗ αποτελείται από εκατοντάδες ιδιοκτησίες, σε όλη την ελληνική επικράτεια, και συνίσταται σε σταθμούς παραγωγής, ορυχεία, οικόπεδα/γήπεδα, καθώς και σε σημαντικό αριθμό κτιρίων.
Σύμφωνα με παλαιότερη αποτίμηση, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνει:
- 16 μεγάλους σταθμοί παραγωγής (εν λειτουργία και μη)
- 18 υδροηλεκτρικά
- 5 οικισμούς
- 11 ορυχεία,
- 26 ακίνητα κεντρικών υπηρεσιών,
- 81 οικόπεδα ή γήπεδα,
- 6 πρώην υδρηλεκτρικά
- 138 γραφεία, αποθήκες και εγκαταστάσεις
Η αλήθεια είναι ποτέ μέχρι σήμερα η σημερινή διοίκηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την ακίνητη περιουσία του ομίλου. Στο ερώτημα κατά πόσο αυτή μπορεί να κρύβει υπεραξίες, απάντηση δεν υπάρχει, ακριβώς γιατί δεν έχει γίνει κάποια επικαιροποιημένη μελέτη. Στην πραγματικότητα, οι προτεραιότητες τα τελευταία χρόνια είναι άλλες, οι νέες τεχνολογίες, οι ΑΠΕ, η ηλεκτροκίνηση, αφήνοντας στην άκρη το κεφάλαιο real estate, το οποίο κάποια στιγμή θα έρθει στο προσκήνιο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου αφορά ιδιοχρησιμοποιούμενα και μισθωμένα ακίνητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ περιλαμβάνονταν στα σχέδια και της προηγούμενης διοίκησης, ως ένα από τα μέσα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ώστε η επιχείρηση να βγει από τη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία είχε περιέλθει.
Στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2019 ο τότε πρόεδρος Μανώλης Παναγιωτάκης είχε αποκαλύψει ότι δρομολογούνταν δύο θυγατρικές στο real estate, με στόχο η ΔΕΗ να αντλήσει 150 εκατ. ευρώ εντός του 2020.
Όπως είχε αναφέρει τότε, η λογιστική αξία της ακίνητης περιουσίας της εκτιμώνταν άνω του 1,1 δισ. ευρώ, ωστόσο το ερώτημα ήταν κατά πόσο αυτή έχει καταγραφεί, ποια είναι η εμπορική της αξία, και κυρίως με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί.