ΣΥΡΙΖΑ/Επόμενη μέρα: Έρχονται νέες εσωτερικές αναταράξεις, παρά το τέλος εσωστρέφειας που κήρυξε ο Κασσελάκης – Οι κινήσεις των 11
Αλλάζει και πάλι το τοπίο στην Αριστερά μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της Ομπρέλας αρχικά και ακολούθως της ομάδας Αχτσιόγλου ενώ και σε κοινοβουλευτικούς όρους αλλάζει το τοπίο μετά τη δημιουργία της νέας ΚΟ από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης στέλνουν το δικό της μήνυμα στο δίπτυχο τέλος στην εσωστρέφεια και επιθετική αντιπολίτευση για τη φυγή προς τα εμπρός ώστε να αφήσουν πίσω μια δύσκολη περίοδο με ισχυρούς κλυδωνισμούς.
«Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγηση του στην ΠΓ, εστιάζοντας, για την επόμενη μέρα, στις στοχεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε πως η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες και «θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο με δυναμική». Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε πως η Πολιτική Γραμματεία θα έχει το ρόλο του πολιτικού κέντρου το οποίο είχε ανακοινώσει ότι θα συστήσει.
«Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν πως στους περίπου 150.000 που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές 1.000 μέλη έχουν αποχωρήσει από την έξοδο της Ομπρέλας και μετά. Από τα 302 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (μαζί με τις ex officio θέσεις του προέδρου και του Γραμματέα της Νεολαίας) έχουν αποχωρήσει συνολικά 103 μέλη (46 μέλη της Ομπρέλας και 57 προσκείμενα στην τάση «6+6»). Την ίδια στιγμή, τόνιζαν πως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα i-syriza, είχαν εγγραφεί 125 άτομα, χθες, μετά τις αποχωρήσεις.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως τις έδρες των βουλευτών που αποχώρησαν από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, οι 9 χθες της Ομάδας Αχτσιόγλου και οι δυο της Ομπρέλας τις προηγούμενες ημέρες, θα ζητήσει το Προεδρείο της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς οι ίδιοι έχουν δεσμευθεί προεκλογικά ότι οι έδρες τους ανήκουν στο κόμμα, ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης γίνονται σκέψεις να επισπευστεί το Συνέδριο του κόμματος προκειμένου να μην υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα εσωστρέφειας. Όμως αποτελεί ερώτημα αν αυτό είναι εφικτό να γίνει. Ιδίως από την στιγμή που η αποχώρηση τόσο μεγάλου αριθμού στελεχών φαίνεται να έχει και σημαντικές οργανωτικές επιπτώσεις.
Ο Τεμπονέρας η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση;
Ισχυρό παραμένει το στοιχείο αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας και της ηγετικής ομάδας του Στέφανου Κασσελάκη που παραμένει παρά την αποχώρηση της Ομπρέλας και των «6+6». Σε σημείο μάλιστα που στελέχη να προβλέπουν πως είναι θέμα χρόνου το πότε θα …εντοπιστεί η νεά εσωκομμαιτκή αντιπολίτευση.
Πιθανότατα να εκφραστεί από τον Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος παρά το γεγονός ότι παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να «δώσει την μάχη του συνεδρίου» όπως ο ίδιος δηλώνει, φαίνεται να ασκεί δριμύτατη κριτική. Αν και με καταστατικό τρόπο και πάντα εντός των οργάνων.
- Είναι χαρακτηριστικό πώς στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτησή του «έκοψε τον βήχα» του Στέφανου Κασσελάκη που σκόπευε να παρουσιάσει την δημιουργία ενός άτυπου οργάνου – πολιτικού κέντρου που θα τον πλαισιώνει.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο καταστατικό του κόμματος. Θέση που φέρεται να οδήγησε την ηγεσία στο να ανακοινώσει την τακτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανά 15νθήμερο.
- Αυτά ενώ έντονες ενστάσεις καταγράφονται σχετικά με την πορεία του κόμματος από τα στελέχη που φέρονται να έχουν επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα, είτε να ήταν μέρος των «παλιών προεδρικών». Είναι χαρακτηριστικό πως η ανακοίνωση που εκδόθηκε τελικά από την Π.Γ προέκυψε μετά από διαφωνίες.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο αποχώρησης και άλλων βουλευτών στο άμεσο μέλλον. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε επ’ αυτού η εκπρόσωπος τύπου, Δώρα Αυγέρη, επισήμανε πως «αυτή η ερώτηση δεν απευθύνεται σε εμένα. Εγώ μπορώ να σας απαντήσω πόσοι είναι αυτοί που μένουν. Δεκάδες χιλιάδες μέλη που ψήφισαν, προϋπήρχαν ή ενεγράφησαν στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής προέδρου».
Οι κινήσεις της ομάδας των 11
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεδριάσουν η ομάδα της Έφη Αχτσιόγλου και η Ομπρέλα αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις τους και είναι θέμα χρόνου η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Χαρίτσης θα είναι πρόεδρος αυτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει το προβάδισμα για τη θέση του Γραμματέα. Όσον αφορά τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, αυτοί αναμένεται να είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Θεανώ Φωτίου.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο σχηματισμών θα βρεθούν στις πολιτικές «μάχες» που αναμένονται στο κοινοβούλιο με κορυφαία την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024. Ενώ θα δοκιμάζονται εφεξής στο πεδίο της κοινωνίας
Οι υπόλοιποι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν είναι η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Χουσεΐν Ζειμπεκ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη και ο Οζγκιουρ Φερχάτ. Την 11αδα συμπληρώνει η Πέτη Πέρκα που είχε παραιτηθεί τις προηγούμενες ημέρες.
- Όσον αφορά την Βουλή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14 ανεξάρτητοι βουλευτές, όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει 9η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Για να υπάρξει θα πρέπει να σταλεί επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής.
Σε αυτή την επιστολή πρέπει να αναφέρεται το όνομα της νέας κ.ο. και τα ονόματα των βουλευτών που θα την στελεχώσουν. Κατόπιν μόλις ανακοινωθεί η νέα αυτή κ.ο. στην ολομέλεια της Βουλής, τότε θα υφίσταται και για πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση και μετά θα υπάρχουν εντός της Βουλής 9 κόμματα.
Ο κοινοβουλευτικός χάρτης θα διαμορφωθεί ως εξής:
- η ΝΔ παραμένει στα έδρανά της με 158 βουλευτές,
- ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στους 36 βουλευτές,
- το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 32.
- Δίπλα στα έδρανα της κ.ο. του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, «Πλεύση Ελευθερίας» ενδέχεται να τοποθετηθεί η νέα κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα νέα προνόμια αυτής της κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι μεταξύ άλλων: γραφείο προέδρου, συμμετοχή σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, γραφεία βουλευτών, μετακλητούς υπαλλήλους, συμμετοχή στις Επιτροπές και δεν δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση.
Η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα βρίσκεται στο «βάθος του ορίζοντα» για τα στελέχη που ανακοίνωσαν χθες την αποχώρησή τους. Μια υπόθεση στην οποία προφανώς θα εμπλακεί και η τάση της Ομπρέλας που ακολούθησε λίγο νωρίτερα τον δρόμο της εξόδου.
- Βασικός στόχος είναι να αναδειχθεί ένας ριζοσπαστικός, προγραμματικός και αξιόπιστος λόγος απέναντι στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με έντονο το στοιχείο των ρεαλιστικών προσεγγίσεων που καταδεικνύουν μια κυβερνητική προοπτική.
Εκεί αναμένεται να εστιαστούν οι προσπάθειες, ενώ παράλληλα θα γίνονται οι διεργασίες για την όσμωση του χώρου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Χαρίτσης στην χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη αναφέρθηκε επίμονα στην ανάδειξη ενός εναλλακτικού αντιπολιτευτικού λόγου ενώ επισήμανε πως είναι ζητούμενο η συνένωση με «δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας».
Επίσης ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε σε τηλεοπτική του παρουσία πως «η χώρα πρέπει να έχει αντιπολίτευση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία» και σήμερα «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φθορά σε κρίση, το ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο. Είναι φανερό πως πρέπει να υπάρξει μια αριστερή φωνή».
Τόνισε την αναγκαιότητα για «ένα πολιτικό σχέδιο που να μπορεί να κερδίσει την Νέα Δημοκρατία» και «στο σήμερα να μπορεί να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων». Επισήμανε μάλιστα πως «όποτε οι προοδευτικές δυνάμεις και η αριστερά έκαναν κάτι σημαντικό το έκαναν γιατί δεν θεώρησαν δεδομένο τον πολιτικό χάρτη» τονίζοντας πως «σήμερα υπάρχει ένα πολιτικό κενό».