Στη φυλακή ο “δράκος των Εξαρχείων” – Οκτώ οι καταγγελίες – “Δεν θυμάμαι τίποτα” είπε στην απολογία του – Τι απαντούν Αστυνομία και Εφετείο για την πρώτη προφυλάκισή του

 Στη φυλακή ο “δράκος των Εξαρχείων” – Οκτώ οι καταγγελίες – “Δεν θυμάμαι τίποτα” είπε στην απολογία του – Τι απαντούν Αστυνομία και Εφετείο για την πρώτη προφυλάκισή του

Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε σήμερα (24.11.2023), μετά από την απολογία του, ο επίδοξος βιαστής, του οποίου οι επιθέσεις ήλθαν στην επιφάνεια ύστερα από καταγγελίες που έγιναν αρχικά στην περιοχή των Εξαρχείων. 

Ο «δράκος» των Εξαρχείων, όπως ονομάστηκε ο  23χρονος Σύρος που δρούσε σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατηγορείται και για επτά σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος έξι γυναικών και ενός 13χρονου κοριτσιού μόνο τις τελευταίες ημέρες. 

Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο 23χρονος μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας ότι δεν θυμάται τίποτα και να ζήτησε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Η απάντηση του Εφετείου

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών, για να δικαιολογήσει την απόφαση δικαστών του, βάσει της οποίας αφέθηκε ελεύθερος, ένα χρόνο μετά την προφυλάκιση του ο 23χρονος «Δράκος των Εξαρχείων», που οδηγήθηκε εκ νέου σήμερα στη Φυλακή, καθώς κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, για επτά επιθέσεις σε γυναίκες, μεταξύ των οποίων και σε 13χρονη!

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα, τον άφησαν ελεύθερο με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, μετά από ένα χρόνο προφυλάκισης, επειδή η προβλεπόμενη από το νόμο ποινή, για την απόπειρα βιασμού της 76χρονης στα Γρεβενά, είχε πλαίσιο ποινής από φυλάκιση δύο ετών (κατώτερη ποινή), μέχρι κάθειρξη οκτώ ετών (ανώτερη ποινή), ενώ ο νόμος ορίζει ότι, απαιτείται ποινή 15ετους κάθειρθης ή ισοβίων, για την παράταση της προσωρινής κράτησης επί 18 μήνες.

Αναλυτικά:

«Αναφορικά με την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την αντικατάσταση προσωρινής κράτησης αλλοδαπού υπηκόου, κατηγορουμένου για την πράξη της απόπειρας βιασμού, που συμπλήρωσε το ανώτατο όριο κράτησης, με περιοριστικούς όρους.

Κατόπιν των αναφορών στον Τύπο περί της «απόλυσης κρατουμένου, κατηγορούμενου για απόπειρα βιασμού» από το Εφετείο Αθηνών, διευκρινίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 292 παρ. 1 και 2 του ισχύοντος από 1.7.2019 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019), η προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου, που διήρκησε ήδη δώδεκα μήνες, μπορεί να παραταθεί για έξι μήνες υπό εξαιρετικές περιστάσεις και με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα, μόνο στην περίπτωση που η αποδιδόμενη κατηγορία «αφορά σε εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα δεκαπέντε έτη».

Στην υπόθεση που αναφέρονται τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου καθώς και τα ειδησεογραφικά μέσα, ο αλλοδαπός υπήκοος αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, το πλαίσιο ποινής της οποίας προσδιορίζεται για
το δικαστήριο από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 42 παρ. 1, 83 και 336 παρ. 1), όπως ισχύει από 1.7.2019 (Ν. 4619/2019), μεταξύ ποινής φυλάκισης δύο ετών (κατώτερη ποινή) και ποινής κάθειρξης οκτώ ετών (ανώτερη ποινή).

Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο Εφετών κατά τη δικαιοδοτική του κρίση, έκρινε περί της αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε ήδη συμπληρώσει δώδεκα μήνες προσωρινής κράτησης, με περιοριστικούς όρους.»

Το σχόλιο του Οικονόμου

υτή η υπόθεση έφερε στην επιφάνεια μία σειρά αδυναμιών», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την υπόθεση του 23χρονου που είχε αποπειραθεί να βιάσει γυναίκες στα Εξάρχεια

«Εγώ δεν θα μιλήσω για αδυναμίες που άπτονται άλλων τομέων και άλλων Υπουργείων, όπως “γιατί αυτός αποφυλακίστηκε”, “πώς αποφυλακίζεις έναν άνθρωπο που δεν έχει μόνιμη κατοικία, του λες πήγαινε μείνε σε μία δομή”, “πώς όταν τον αποφυλακίζεις δεν κοιτάς την άδεια παραμονής”, τέλος πάντων, μία σειρά από πράγματα. Σε ό,τι αφορά τον δικό μας τον τομέα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία, η επιτυχία της σύλληψης έφερε στην επιφάνεια μία ατυχή διαχείριση σε ό,τι αφορά τη συνέπεια τήρησης των περιοριστικών όρων», σημείωσε μιλώντας στον ANT1. 

«Αυτός έπρεπε να εμφανίζεται στο τμήμα τρεις φορές τον μήνα από τον Αύγουστο του 2023, που αποφυλακίστηκε, στο Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού. Δεν εμφανίστηκε. Κανονικά θα έπρεπε να είχε σταλεί έγκαιρα ειδοποίηση στην Εισαγγελία ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν εμφανίζεται για να ενεργοποιηθεί μία διαδικασία», συμπλήρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

«Η διαχείριση σε ό,τι αφορά την εμφάνισή του, τους περιοριστικούς όρους και στο τι θα έπρεπε να έχει γίνει, δεν ήταν υπηρεσιακά ενδεδειγμένη. Επειδή ακριβώς δεν ήταν υπηρεσιακά ενδεδειγμένη, υπήρξε από την πλευρά μου άμεσα η κίνηση να ζητήσω από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τη διοικητική έρευνα, για να δούμε όλα αυτά που θα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, αλλά και της αντικατάστασης από το συγκεκριμένο τμήμα ασφάλειας, αν θέλετε και ως μία αντίδραση πάνω σε μία διαδικασία η οποία ήταν απολύτως ατυχής, δεν έπρεπε να είναι έτσι, αλλά και σε ένα μήνυμα ευρύτερα, ότι θα πρέπει να είμαστε απολύτως συνεπείς στις διαδικασίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ θα έπρεπε να έχει ειδοποιηθεί η Εισαγγελία, δεν εμφανίζεται την πρώτη φορά, δεν εμφανίζεται τη δεύτερη, δεν εμφανίζεται την τρίτη. Αυτό δεν έγινε έγκαιρα, δεν έγινε με τον τρόπο που θα έπρεπε να έχει γίνει», είπε ο κ. Οικονόμου

Σχετικά Άρθρα