Νέος πολιτικός χάρτης: Η “ανήσυχη” κυριαρχία της Ν.Δ, οι …τρεις εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τα οφέλη για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

 Νέος πολιτικός χάρτης: Η “ανήσυχη” κυριαρχία της Ν.Δ, οι …τρεις εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τα οφέλη για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η υποχώρησή του στις δημοσκοπήσεις στην θέση του τρίτου (και τέταρτου;) κόμματος, μαζί με το πολιτικό κενό που διαμορφώνεται στα αριστερά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργεί νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη της χώρας που αναμένεται να εκφραστούν με μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες και οπωσδήποτε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

Η αλληλουχία των τελευταίων δημοσκοπήσεων (Opinion Poll, GPO, Marc και Prorata) αποτυπώνει μία τάση που μάλλον εδραιώνεται: παρότι κοινοβουλευτικά οι συσχετισμοί θα παραμείνουν, παρά τις βέβαιες αποχωρήσεις της ομάδας Αχτσιόγλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταγράφεται ως τρίτο κόμμα, ενώ στην τελευταία μέτρηση ανταγωνίζεται το ΚΚΕ για την τέταρτη θέση. Είναι πολύ πιθανό ότι το κόμμα που μεσουράνησε (σε μεγάλο βαθμό λόγω της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα) επί πάνω από 10 χρόνια να φτάσει στις ευρωκάλπες με …τρεις εκδοχές: τον “επίσημο” ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, το νέο κόμμα που θα προέλθει από την σύγκλιση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου και της “Ομπρέλας” του Ευκλείδη Τσακαλώτου, και το νέο κόμμα που θα ιδρύσει ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης με ατζέντα την κλιματική κρίση αλλά και σαφές πολιτικό κεντροαριστερό πρόσημο.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν τον νέο πολιτικό χάρτη. Το ΠΑΣΟΚ κατακτά την δεύτερη θέση (δημοσκοπικά) χωρίς να καταβάλλει κόπο και να αλλάξει την μάλλον ήπια αντιπολιτευτική τακτική του, το δε ΚΚΕ επιβραβεύεται επειδή, όπως λένε οι ερωτηθέντες στις μετρήσεις, ασκεί “ουσιαστική αντιπολίτευση” με παρεμβατικότητα στην κοινωνία, καθώς και λόγω της υψηλής δημοφιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα.

“Ανησυχία” στο Μαξίμου

Οι αλλαγές αντιμετωπίζονται με ανησυχία από το Μέγαρο Μαξίμου, σε πείσμα των δηλώσεων …ενθουσιασμού ορισμένων κυβερνητικών στελεχών. Κι αυτό διότι τα πολύ μεγάλα προβλήματα που προκαλούν κοινωνικό αναβρασμό παραμένουν (ακρίβεια, οικονομία, φυσικές καταστροφές κ.ά), η δε κυβέρνηση δεν έχει πλέον σαφές αντίπαλο πολιτικό δέος ώστε να χρεώνει σε εκείνο τα προβλήματα του παρελθόντος, όπως έκανε μέχρι τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κρύβουν την ανησυχία τους να αποτυπωθεί αυτό το κλίμα στις ευρωεκλογές μέσω χαλαρής ψήφου, γι αυτό και ο πρωθυπουργός επιχείρησε ήδη να θέσει δίλημμα πολιτικής σταθερότητας. Πρόκειται έμμεσα για προσπάθεια “εθνικοποίησης” των ευρωεκλογών, καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για απομείωση του ποσοστού του 41% των εκλογών του Ιουνίου λόγω της φθοράς που προκαλούν οι κυβερνητικές πολιτικές.

Νέο κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας

Από την άλλη, οι διαφωνούντες με την ηγεσία Κασσελάκη και την ομάδα που διοικεί την Κουμουνδούρου (με προβεβλημένο τον Παύλο Πολάκη), διαπιστώνουν (Prorata) πολιτικό κενό στα αριστερά του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Το 44% των ψηφοφόρων του εμφανίζονται να θεωρούν αναγκαία την ίδρυση αριστερού κόμματος από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στο σύνολο των ψηφοφόρων το 11% δηλώνει πως σίγουρα+αρκετά πιθανά θα το ψήφιζε. Δημοσκόποι θεωρούν πιθανό να εκδηλωθεί κατακερματισμός των δύο κυρίαρχων εκδοχών του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά γύρω στο 10%, κάτι που θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να παγιώσει την δεύτερη θέση και να ξεκινήσει από καλή βάση μετά τις ευρωεκλογές στην μακρά πορεία προς τις εθνικές κάλπες.

Κοινοβουλευτικά οι συσχετισμοί θα διαταρραχθούν σημαντικά εφόσον, όπως λέγεται, η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου παρασύρει από 7 έως και 10 βουλευτές που μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα (“Ομπρέλα”) θα συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 45 βουλευτές (47 που είχε μείον δύο που αποχώρησαν) και το ΠΑΣΟΚ 32 βουλευτές. Η αποχώρηση επτά ή και δέκα ακόμα βουλευτών θα φέρει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στους 38 ή και 35 βουλευτές, πολύ κοντά, δηλαδή, στην δύναμη του ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα αλλάξει άρδην το κοινοβουλευτικό κλίμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μία κοινοβουλευτική ομάδα όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, ως ένα πρόσωπο στο οποίο συγκλίνουν με άνεση οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου, αν και εφόσον η δεύτερη το επιθυμεί θα έχει εκείνη αυτή την θέση- άλλωστε κέρδισε το 44% των ψήφων στην εσωκομματική εκλογή ηγεσίας. Εφόσον, πάντως, επιβεβαιωθεί η τοποθέτηση Χαρίτση στην συγκεκριμένη θέση, αποκαλύπτει τις προθέσεις για διεύρυνση του ακροατηρίου στο οποίο θα απευθύνεται το νέο κόμμα, καθώς ο πρώην υπουργός έχει συγκροτημένο αλλά μετριοπαθή λόγο που μπορεί να απευθυνθεί και στον χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανίζεται στην Βουλή με δύο παρόμοια στελέχη, καθώς και ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ένας πολιτικός τέτοιας κατεύθυνσης.

Σχετικά Άρθρα