H Περιφέρεια Αττικής το νεότερο μέλος του Δικτύου Περιφερειών για την Υγεία του ΠΟΥ
Στην 28η ετήσια τριήμερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών για την Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που διεξάγεται στη Σεβίλλη, στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εξήρε τη σημασία να είναι, σήμερα, η Αττική μέλος του σημαντικού αυτού Δικτύου του ΠΟΥ, σε έναν κόσμο που κανείς, στις μέρες μας, δεν επιβιώνει μόνος.
Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 ετών από τη σύσταση του Δικτύου, η υπουργός Υγείας της Ανδαλουσίας Catalina García Carrasco και η σύμβουλος πολιτικών υγείας του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Επενδύσεις και την ανάπτυξη της Υγείας του ΠΟΥ, Bettina Menne, καλωσόρισαν την Περιφέρεια Αττικής ως το νεότερο μέλος του, εξαίροντας την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, καθώς και για τις δράσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην υγεία των πολιτών.
Ως την έμπρακτη επιβράβευση των προσπαθειών της Περιφέρειας Αττικής για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες χαρακτήρισε την ένταξη της Αττικής στο Δίκτυο πριν από έναν χρόνο ο κ. Πατούλης, κάτι που όπως τόνισε «είχαμε θέσει ως στόχο από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, δεδομένου ότι, ήδη από το 2010 έχουμε δημιουργήσει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω».
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που υλοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τον ΕΔΔΥΠΠΥ, τα οποία όπως τόνισε, αποτελούν και τις βασικές δομές Υγείας όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενος στην πρωτόγνωρη συνθήκη που δημιούργησε η πανδημική κρίση, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τον σημαίνοντα ρόλο των Περιφερειών στην αντιμετώπισή της, καθώς και στις οργανωμένες δράσεις της Περιφέρειας Αττικής προς αυτή την κατεύθυνση, με την παροχή 150 εκ. ευρώ για τη μισθοδοσία επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την ενίσχυση των δομών υγείας με εξοπλισμό και οχήματα, την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων σε όλη την Αττική, τη διανομή δωρεάν προστατευτικού υλικού, τη λειτουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής στήριξης, αλλά και την πολύπλευρη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πρωτοβουλίες που δημιούργησαν ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους πολίτες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στις δράσεις για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη δημόσια υγεία, με τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου συντονιστικού κέντρου έγκαιρης πρόγνωσης φυσικών κινδύνων, καθώς και του γεωπληροφοριακού διαδικτυακού συστήματος σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «υστέρα από τέσσερα χρόνια απανωτών κρίσεων, απειλών και κινδύνων, η Αττική τα κατάφερε, να έχει συνεισφέρει με ουσία, έργα και πράξεις στην υποστήριξη της υγείας των πολιτών εν μέσω της δραματικής εξουθένωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, το οποίο η κυβέρνηση αγωνιωδώς αγωνίζεται να ανατάξει» και πρόσθεσε: «Κυρίως , πέτυχε η Αττική να είναι σήμερα μέλος του Δικτύου Περιφερειών για την Υγεία του ΠΟΥ, σε έναν κόσμο που κανείς, στις μέρες μας, δεν επιβιώνει μόνος».
Το Δίκτυο Περιφερειών για την Υγεία του ΠΟΥ είναι ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός που αποτελείται από Περιφέρειες, συνεργαζόμενα μέλη και μέλη – κράτη του ΠΟΥ, με στόχο να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ευεξίας για όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, στο πλαίσιο και της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ διεθνών, εθνικών και περιφερειακών αρχών, διευκολύνοντας τη μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα δημόσιας υγείας.
Στόχος της φετινής συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας για την πιο ανθρωποκεντρική στόχευση, την αποτελεσματικότητα και την ισότητα των συστημάτων υγείας, την ψηφιακή τεχνολογία και την αναδιάρθρωση των πρωτοβάθμιων συστημάτων υγείας, καθώς και η ανάληψη δράσεων για τη διετία 2024 – 2026 στην κατεύθυνση των προγραμματικών αρχών του Δικτύου για την υγεία και την ευεξία.
Στη συνάντηση συμμετέχει πλήθος εκπροσώπων και στελεχών ευρωπαϊκών δικτύων για την υγεία, ενώ τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη συνόδευε η Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΕΔΔΥΠΠΥ στην Ελλάδα Νταίζη Παπαθανασοπούλου.