Δένδιας: Η Ελλάδα θα έπρεπε χρόνια να έχει φτιάξει τη δική της αμυντική βιομηχανία
Καλεσμένος στο δελτίο ειδήσεων του Star ήταν ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος μίλησε για το πλάνο της κυβέρνησης στη δημιουργία ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
«Η Ελλάδα θα έπρεπε να το είχε κάνει χρόνια αυτοί» ήταν τα πρώτα λόγια του Υπουργού Άμυνας, όταν ρωτήθηκε αν ήρθε η στιγμή να δημιουργήσει η χώρα μας τη δικιά της αμυντική βιομηχανία και τόνισε:: «Όταν λέμε αμυντική βιομηχανία δεν μιλάμε για αεροπλάνα. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε αεροπλάνα κι όταν λέω δεν μπορούμε εννοώ ότι δεν είναι οικονομικό για εμάς». Ωστόσο ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε: «Οι σύγχρονοι πόλεμοι στηρίζονται σε πράγματα που δεν έχουν μεγάλη οικονομική αξία. Για παράδειγμα τα drones. Είναι περίεργο να βλέπουμε την Τουρκία πρωταθλήτρια στα drones. Με αυτή την λογική η Ελλάδα θα μπορούσε να κατασκευάσει στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ραντάρ, ασυμάρτους, πυρομαχικά».
Όσο για τον χρόνο που θα μπορούσαμε να δούμε το πρώτο ελληνικό στρατιωτικό drone; «Δεν μπορώ να σας το απαντήσω αυτό. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο. Το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει μια ευρύτερη αποστολή. Η αμυντική βιομηχανία είναι μέρος αυτής της αποστολής. Πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε την κουλτούρα – τα χρήματα τα έχουμε για να τα καταφέρουμε».
Συνάντηση για τα ΜΟΕ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία
Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας συναντήθηκαν σήμερα σε έναν νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, κατ’ αρχήν, να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό πνεύμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την ελληνική πλευρά.