Ντε Βιλπέν: Αυτοκτονική η λογική του Νετανιάχου – Η βία δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια ενός λαού
Ενώ η κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα απειλεί να τινάξει στον αέρα την ειρήνη στη Μέση Ανατολή γενικότερα ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και έμπειρος διπλωμάτης στέλνει μήνυμα πως η λογική του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι «αυτοκτονική» και οδηγεί το Ισραήλ στο να ζει «πολιορκημένο».
Τονίζει πως το τίμημα της ειρήνης είναι οι αποχώρηση των Ισραηλινών εποίκων από τη Δυτική Όχθη και επισημαίνει πως η βία δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια ενός λαού.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέτυχε στις 7 Οκτωβρίου και απέτυχε διπλά. Πρώτον, στην ικανότητά της να διασφαλίσει την προστασία του ισραηλινού λαού επιτρέποντας να γίνουν σφαγές που αποτελούν βδέλυγμα. Φέρει άμεση ευθύνη για ό,τι συνέβη. Και η δεύτερη αποτυχία του είναι ότι ενθάρρυνε μια πολιτική κατοχής και εποικισμού, η οποία συνεχίζεται αυτή τη στιγμή στη Δυτική Όχθη και αποτελεί μια άλλη απειλή για το Ισραήλ, αν ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη Δυτική Όχθη.
Η βία δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια ενός λαού! Αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουν σήμερα όλοι οι Ισραηλινοί. Και το σημαντικό είναι ότι από τις 7 Οκτωβρίου, η επιλογή της ισραηλινής κυβέρνησης είναι η κλιμάκωση της χρήσης βίας. Ξέρετε, ούτε η βία ούτε η εκδίκηση εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Αυτό που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια είναι η δικαιοσύνη! Και η δικαιοσύνη δεν απονέμεται σήμερα», είπε σε μία συνέντευξη που παραχώρησε ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυπουργού της Γαλλία και διπλωμάτης.
«Το σκεπτικό της ισραηλινής κυβέρνησης για τους βομβαρδισμούς που συμβαίνουν σήμερα είναι λανθασμένο και όλη η διεθνής κοινότητα μπορεί να το δει. Η αρχή είναι η εξής: «στοχεύουμε τρομοκράτες και δυστυχώς, υπάρχουν και άμαχοι πληθυσμοί», αυτό που κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται στη στρατιωτική γλώσσα «παράπλευρες απώλειες». Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτές οι παράπλευρες απώλειες δεν είναι τυχαίες. Δηλαδή, είναι απολύτως προβλέψιμες και πλήρως αποδεκτές», ανέφερε στη συνέχεια.
Ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν διαπιστώνει πως έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική εκδίκησης από την κυβέρνηση Νετανιάχου.
«Αλλά για άλλη μια φορά, ας σταματήσουμε να ρωτάμε για την ευθύνη- ας δούμε την πραγματικότητα του τι συμβαίνει επί τόπου! Την απόδοση ευθυνών, επιτρέψτε μου να σας πω, θα την αφήσουμε στους ιστορικούς. Αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσει αυτή η βία, να σταματήσουν αυτές οι σφαγές. Το Ισραήλ θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο, ακόμη περισσότερο σήμερα, με αυτού του είδους τον πόλεμο και αυτού του είδους τα χτυπήματα», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική εκδίκησης από την κυβέρνηση Νετανιάχου. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά η αυτοάμυνα δεν δίνει το δικαίωμα να σκοτώνει αδιακρίτως άμαχο πληθυσμό. Όταν στοχεύεις ένα ασθενοφόρο, μπορείς πάντα να φανταστείς ότι υπήρχε ή δεν υπήρχε τρομοκράτης σε ένα από τα ασθενοφόρα. Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν παιδιά, γυναίκες που πεθαίνουν. Κάθε παιδί, κάθε γυναίκα που σκοτώνεται, αυτό σημαίνει περισσότερους τρομοκράτες. Επομένως, ο στόχος του Ισραήλ, αυτό που επιτυγχάνει το Ισραήλ, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιθυμούν. Έτσι, είναι απαραίτητο σήμερα να αλλάξουμε αυτή τη λογική και να επιστρέψουμε σε μια στρατηγική που είναι υγιής».
Ο Ντε Βιλπέν αναφέρθηκε και στους ομήρους που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς λέγοντας πως «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους».
«Αλλά ας μην ξεχνάμε: ο παλαιστινιακός λαός είναι επίσης όμηρος, από τη Χαμάς και από το Ισραήλ. Και η Χαμάς, όπως όλοι γνωρίζουμε, ελάχιστα νοιάζεται για τον παλαιστινιακό λαό. Έτσι, λέγοντας στη Χαμάς: «δεν θα άρουμε την πολιορκία, δεν θα έχουμε ανθρωπιστική εκεχειρία μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι», είναι ένας διάλογος των κωφών», ανέφερε στη συνέχεια.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει τα πάντα για να μην έρθει στο τραπέζι μία πολιτική λύση
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας ανέφερε ακόμα πως «Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξάγει έναν πόλεμο για να κάνει τα πάντα ώστε να μην έρθει στο τραπέζι η πολιτική λύση. Και εδώ είναι που η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να πουν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι αποδεκτός. Δεν είναι αποδεκτός γιατί μας οδηγεί άμεσα [στην κλιμάκωση] – γιατί το βλέπουμε καλά, από τη Χαμάς θα πάμε στο Ιράν, από το Ιράν θα πάμε σε άλλους στόχους και τότε μπαίνουμε στη λογική της σύγκρουσης των πολιτισμών. Όταν ο Νετανιάχου λέει ότι από τη μία πλευρά υπάρχει ο λαός του φωτός και από την άλλη ο λαός του σκότους, μπορούμε να δούμε σε τι είδους σπιράλ μπαίνουμε».
Πόλεμοι που αρχίζουν και δεν τελειώνουν
Στη συνέχεια ανέφερε πως: «Όλοι οι πόλεμοι που διεξάγονται τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι πόλεμοι που αρχίζουν και δεν τελειώνουν. Πρόκειται για παγωμένες συγκρούσεις. Ξέρουμε πώς να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο- δεν ξέρουμε πώς να τον τελειώσουμε. Και ο Νετανιάχου θα μπορούσε να ελέγξει τη Γάζα, δεν θα άλλαζε τίποτα. Θα συνεχίσουν να γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις, οι Ισραηλινοί θα συνεχίσουν να ζουν με φόβο. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πρόκειται για πόλεμο του χθες είναι ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν έχει κερδηθεί ποτέ και πουθενά. Η βία δεν είναι η απάντηση, για άλλη μια φορά. Η εκδίκηση δεν είναι η απάντηση. Η απάντηση είναι η δικαιοσύνη, και αυτό είναι που ζητούν όλοι οι λαοί του κόσμου, όλοι όσοι σήμερα παρακολουθούν αυτό που συμβαίνει, ζητούν δικαιοσύνη».
«Να εμποδίσουμε τον Νετανιάχου να συνεχίσει την αυτοκτονική του λογική»
Ως προς το τι πρέπει να γίνει εξήγησε πως «Σήμερα η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να εμποδίσουμε τον Νετανιάχου να συνεχίσει την αυτοκτονική του λογική που θα κάνει το Ισραήλ ένα πολιορκημένο κράτος. Μπορούν να πολιορκούν τη Γάζα, αλλά θα είναι πολιορκημένοι. Και μη νομίζετε ότι αύριο θα έχουμε και πάλι έναν ειρηνικό διάλογο με τη Σαουδική Αραβία, με τα αραβικά κράτη που θα εξομαλύνει την κατάσταση: όχι! Οι πληγές της ιστορίας ξυπνούν».
«Το συμφέρον του Ισραήλ», συνέχισε, «είναι να έχει στο πλευρό του ένα υπεύθυνο κράτος. Και αυτό το υπεύθυνο κράτος, ας σταματήσουμε να χωρίζουμε τις τρίχες, πρέπει σαφώς να είναι η Δυτική Όχθη, όλη η Δυτική Όχθη. Πρέπει να είναι η Γάζα, με πρόσβαση μεταξύ των δύο εδαφών, και η Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το πρόβλημα, και αυτό είναι όλο το νόημα της κλιμάκωσης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν το θέλει. Και η πολιτική του διαχωρισμού πρέπει να είναι αξιοπρεπής. Δηλαδή, πρέπει να παραχωρήσει στους Παλαιστίνιους ένα κράτος όπου θα μπορούν να ζήσουν, ένα βιώσιμο κράτος, ένα πραγματικό κράτος, το οποίο θα μπορεί να οικοδομήσει τον εαυτό του και το οποίο θα είναι ακόμη πιο ειρηνικό…».
Να φύγουν οι έποικοι από τη δυτική όχθη
Ο Ντε Βιλπέν ρωτήθηκε αν πρέπει να απομακρυνθούν οι έποικοι από τη Δυτική όχθη και τόνισε πως είναι απαραίτητο.
Εξήγησε συγκεκριμένα: «Λοιπόν, όταν φύγαμε από την Αλγερία, υπήρχαν ένα εκατομμύριο Γάλλοι που έφυγαν από την Αλγερία. Σήμερα υπάρχουν 500.000 Ισραηλινοί που εποικίζουν τη Δυτική Όχθη, και υπάρχουν 200.000 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».
«Ναι. Ναι, αυτή είναι η ιστορία, αυτή είναι η ευθύνη, αυτό είναι το τίμημα! Σας το λέω πανηγυρικά, είναι το τίμημα της ασφάλειας για το Ισραήλ! Και όλοι όσοι σήμερα θεωρούν ότι αυτό δεν θα είναι ποτέ αρκετό, ακολουθούν τη χειρότερη πολιτική», είπε.