Γιατί συνέλαβαν με καθυστέρηση τον Παλαιστίνιο με την παλαιστινιακή και ελληνική σημαία
Το θέμα αναδείχθηκε μέσα από ένα βίντεο που διακινήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ακροδεξιά τρολς να «οργιάζουν» διακινώντας fake news ότι ο νεαρός κατέβασε την ελληνική σημαία για να βάλει την παλαιστινιακή. Στην πραγματικότητα ο νεαρός δεν κατέβασε καμία σημαία, καθώς οι ελληνικές ήταν πιο κάτω στον στύλο και έμειναν ανέγγιχτες, ενώ ο 22χρονος ύψωσε τη σημαία της Παλαιστίνης μαζί με μια ελληνική σημαία.
Κατέβασαν τη σημαία ανεβάζοντας την πρώτα 🤡 #Συνταγμα #FreePalestine pic.twitter.com/KMtTW9QLqi
— Miss Chris the 🐝 (@misschristhebee) November 5, 2023
Ήταν ακριβώς αυτό που μεσολάβησε από τη διαδήλωση της Κυριακής μέχρι τη σημερινή προσαγωγή του 22χρονου Παλαιστίνιου: Κραυγές και fake news της ακροδεξιάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακροδεξιά τρολ αλλά και στελέχη όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης (ο οποίος μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών είχε δηλώσει στήριξη στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη) υποστήριζαν ότι ο 22χρονος είχε κατεβάσει την ελληνική σημαία και ζητούσαν την απέλαση του.
Το ερώτημα γιατί θεωρήθηκε “απειλή” για τη χώρα ο 22χρονος Παλαιστίνιος που ύψωσε την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα την παλαιστινιακή μαζί με την ελληνική σημαία και ο οποίος προσήχθη, έθεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, το NEWS 24/7.
Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέροντας ότι προχώρησε η συγκεκριμένη διαδικασία λόγω πιθανής τέλεσης συγκεκριμένου αδικήματος. “Υπάρχει δικογραφία και έγινε προσαγωγή. Αν θα μετατραπεί σε σύλληψη και με ποια κατηγορία, αυτό θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές”, συνέχισε και πρόσθεσε:
- “Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται χωρίς εξαιρέσεις, από όπου και εάν κατάγεται ο δράστης. Η ΕΛΑΣ κάνει τη δουλειά της. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της”.
Ο κ. Μαρινάκης πάντως στη συνέχεια δήλωσε ότι η προσαγωγή έγινε “με προσωπική παραίνεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για να δράσει άμεσα η Αστυνομία”. Ενώ παρέπεμψε στην προκαταρκτική έρευνα, τονίζοντας ότι πρόκειται για προσαγωγή, μη θέλοντας να προκαλατάβει την κατάληξη της διαδικασίας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, πάντως νωρίτερα έκανε λόγο για σύλληψη. Ειδικότερα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι: “Συνελήφθη το άτομο που την Κυριακή, στο πλαίσιο διαδήλωσης στο Σύνταγμα, τοποθέτησε παλαιστινιακή και κατόπιν ελληνική σημαία σε στύλο. Ο συλληφθείς παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Η ΕΛ.ΑΣ., σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και πολλαπλώς φορτισμένο περιβάλλον δρα συνετά και αποτελεσματικά, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δημοκρατικών κανόνων.”
- Τα ερωτήματα ετέθησαν και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος πρόσεξε να μην τα υιοθετήσει, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι όποιος κατεβάζει την ελληνική σημαία και προσβάλλει εθνικό σύμβολο θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες και σε περίπτωση αδικήματος αυτό θα συμπαρασύρει και τη διαδικασία ασύλου.
Ο κ. Μαρινάκης, και ως νομικός, απέφυγε να εκφράσει θέση ως προς το εάν νομικά έχουν βάση οι κατηγορίες κατά του 22χρονου, καθώς όπως σημείωσε δεν έχει δει τη δικογραφία. Διαβεβαίωσε πάντως ότι: “Δεν πρόκειται να γίνει κάτι υπέρμετρο, κάτι διαφορετικό από ότι προβλέπει ο νόμος. Υπάρχει μία διαδικασία εν εξελίξει- μπορεί να μην έχουμε σύλληψη . Θα σεβαστούν οι αρχές τα δικαιώματα του προσαχθέντος.”
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ο 22χρονος κατηγορείται με βάση το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει: «Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».