Μαγικές εικόνες:Το Βόρειο Σέλας ορατό στην Ελλάδα – Πώς εξηγείται το σπανιότατο φαινόμενο
Σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο. Στη Βόρεια Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής έγινε ορατό το Βόρειο Σέλας που συναντάμε αποκλειστικά στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Η αιτία που αυτό το φαινόμενο έγινε ορατό ως και τις Βαλκανικές χώρες είναι μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Κατά το παρελθόν έχει εμφανιστεί κι άλλες φορές στη χώρα μας, ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη που έγινε ορατό ακόμη και από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο η ημερομηνία που μνημονεύεται ακόμη είναι η 25η Οκτωβρίου του 1870 όταν έγινε ορατό και στην Αθήνα.
Aurora has reached Northern Greece! #Auroraborealis pic.twitter.com/0VwrUCwGdH
— Greek Heritage (@greece_heritage) November 5, 2023
Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας.
- Με την εξέλιξη όμως των επιστημών και των μέσων έρευνας η δεσπόζουσα θεωρία που αποδείχθηκε και πειραματικά είναι ότι γενεσιουργός αιτία καθίσταται ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος. Η πλειονότητα των φορτισμένων αυτών σωματίων, που είναι κυρίως πυρήνες υδρογόνου και ηλεκτρόνια, εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης.
Ωστόσο, σημαντικό μέρος τους εισχωρεί στη γήινη μαγνητόσφαιρα, όπου επιταχύνεται σε μεγάλες ενέργειες από ηλεκτρομαγνητικά πεδία κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας και μικρής γωνίας κλίσης ως προς τις μαγνητικές γραμμές φτάνουν μέχρι την ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου διεγείρουν άτομα οξυγόνου και αζώτου. Η διέγερση επιτελείται με την μετατόπιση των ηλεκτρονίων αυτών των ατόμων σε ανώτερες ενεργειακές στοιβάδες, όπου όμως δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ. Με την επάνοδο στην αρχική τους κατάσταση εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας με τη μορφή φωτός. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από το είδος του ατόμου που διεγείρεται και από την ενεργειακή διαφορά των στοιβάδων διέγερσης και ηρεμίας των ηλεκτρονίων του ατόμου.