Χατζηδάκης: Πώς είναι δυνατόν να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και να βγάζεις λιγότερα χρήματα από τον υπάλληλό σου;

 Χατζηδάκης: Πώς είναι δυνατόν να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και να βγάζεις λιγότερα χρήματα από τον υπάλληλό σου;

«Είναι φυσικό δικαίωμα των ελευθέρων επαγγελματιών να διαφωνούν και να διαμαρτύρονται» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στον «Σκάι» και αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει διάλογο και γίνονται καθημερινά συναντήσεις με φορείς και συλλόγους. Όποιες προτάσεις είναι συγκροτημένες τις ακούμε. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι οριζόντιο». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δήλωσε εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, που είναι χαμηλότερο και από το εισόδημα ενός μισθωτού με τον βασικό μισθό. Το 54% δήλωσε μηδενικά έσοδα ή και ζημίες και το 27% το κάνει αυτό επί πέντε χρόνια συνέχεια».

Ερωτηθείς γιατί δεν προσδιορίζεται πιο συγκεκριμένα η φοροδιαφυγή απάντησε ότι τέτοια συστήματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ισχύουν και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. η Γαλλία και η Ιταλία και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια τι συμβαίνει. «Όσο εξελίσσονται τα πράγματα τεχνολογικά, τόσο θα προσδιορίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια» ήταν τα λόγια του.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου πρόσθεσε ακολούθως: «Λες ότι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, εμείς λέμε ότι η προσωπική συνεισφορά σου στην επιχείρηση δεν μπορεί να αποτιμηθεί χαμηλότερα από τον μισθό ενός εργαζόμενου, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι παράλογο; Βγάζεις λιγότερα από τον υπάλληλό σου; Το τεκμήριο είναι μαχητό, όποιος πιστεύει ότι δεν καλύπτεται από τις οκτώ εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο μπορεί να πάει στις φορολογικές Αρχές και να ζητήσει να γίνει έλεγχος. Εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται θα έχουν δυνατότητα να πάνε να το αποδείξουν στις φορολογικές Αρχές. Εμείς δεν στοχοποιούμε κανέναν».

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αλλαγών στο νομοσχέδιο ανέφερε: «Θα κάνουμε βελτιώσεις, ακούγοντας τις παρατηρήσεις στο πλαίσιο μιας εύλογης συζήτησης και της κοινής πείρας», ωστόσο πρόσθεσε ότι ακόμη δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι αλλαγές, καθώς είναι σε εξέλιξη οι επαφές με τους φορείς. «Θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο, κρατώντας όμως τη φιλοσοφία του. Η πλειονότητα της κοινωνίας υποστηρίζει την παρέμβαση, η συζήτηση γίνεται χρόνια, ήταν καιρός να γίνει. Στέλνει ένα μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Από τη ρύθμιση, το κράτος προσβλέπει σε επιπλέον έσοδα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα οποία θα πάνε σε αύξηση δαπανών για τα νοσοκομεία και την παιδεία. Είναι αδύνατον να βάλεις έναν εφοριακό δίπλα σε κάθε φορολογούμενο, ούτε να εξαφανίσεις φοροδιαφυγή. Κάνουμε κάποια βήματα» όπως είπε.

Σχετικά Άρθρα