Σπανάκης: Θέλουμε το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό

 Σπανάκης: Θέλουμε το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό

Για το επίδομα ανεργίας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μανιφέστο».

«Θέλουμε το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανάκης και σημείωσε ότι, όταν έρθει η ώρα, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό. Όπως είπε, «το υπουργείο, μετά από μελέτη, επεξεργάζεται το θέμα αυτό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και, αρχές του 2024, θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

«Οφείλουμε και θέλουμε το επίδομα ανεργίας να διασυνδεθεί με τον ασφαλιστικό και εργασιακό βίο του κάθε εργαζόμενου. Δεν θα μειωθεί το επίδομα ανεργίας. Στόχος μας είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας γι’ αυτούς που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλές εισφορές στο παρελθόν» διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο κ. Σπανάκης τόνισε ότι, εάν η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει το κατάλληλο δημοσιονομικό περιθώριο, θα μπορούσε να εξεταστεί μία «βεντάλια» ενισχύσεων υπέρ των ευάλωτων. «Αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι πάντοτε εξαντλούμε τις δυνατότητες, που έχουμε, με βάση τις εισηγήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και, όταν υπάρχει το οτιδήποτε, τότε ανακοινώνεται αρμοδίως. Ο στόχος είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους πολίτες και το έχουμε αποδείξει» υπογράμμισε ο ίδιος.

Σχετικά με την προσωπική διαφορά, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν, για δεύτερη φορά μέσα στο 2023, το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Παράλληλα, ερωτηθείς για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Σπανάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την τετραετία που πέρασε, μείωσε 50 φόρους και στο νομοσχέδιο, «που φέρνουμε, θα μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος αισθητά και δεσμευόμαστε ότι θα καταργηθεί εντός δύο ετών». «Αυτό που πρέπει να παραδεχθούμε είναι ότι υπάρχουν μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή, που οφείλουμε να καταπολεμήσουμε και σημαντικά προβλήματα, που πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να φέρουμε είναι κοινωνική δικαιοσύνη και να χτίσουμε μία ξεκάθαρη σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη. Θα ακούσουμε, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τις προτάσεις, τις απόψεις, τις επιμέρους παρατηρήσεις και επιστημονικών φορέων και των πολιτών» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανάκη, «όλες οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην αύξηση των εισπράξεων από το κράτος από παράνομη δραστηριότητα, όπως είναι η φοροδιαφυγή. Παράνομη και το κυριότερο βαθιά αντικοινωνική. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να κατευθύνει την αύξηση των εσόδων που περιμένουμε σε ακόμα περισσότερες και σημαντικές παρεμβάσεις στους τομείς της παιδείας και της υγείας. Αυτό είναι το βασικό μέλημά μας και μακριά από εμάς οποιαδήποτε λογική στοχοποίησης επαγγελματικών ομάδων».

Σχετικά Άρθρα