Πορτογαλία: Βρέθηκαν μετρητά στο σπίτι του στενού συνεργάτη του Αντόνιο Κόστα

 Πορτογαλία: Βρέθηκαν μετρητά στο σπίτι του στενού συνεργάτη του Αντόνιο Κόστα

Συγγνώμη από τον λαό της Πορτογαλίας ζήτησε το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα, εκφράζοντας την αμηχανία του για την έρευνα διαφθοράς που ξεκίνησε εναντίον του ίδιου και πολλών μελών της κυβέρνησής του. Ο Κόστα είπε ότι ένιωσε προδομένος όταν έμαθε ότι οι αρχές είχαν βρει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε φακέλους στο γραφείο του αρχηγού του προσωπικού του, Βίτορ Εσκάρια, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού την Τρίτη.

«Είναι κάτι που με φέρνει σε αμηχανία και έχω καθήκον να ζητήσω συγγνώμη», είπε ο Κόστα σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο Κόστα, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη, αλλά θα παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας μέχρι να διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2024, είπε ότι η Πορτογαλία εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου οι ξένοι μπορούν και είναι ασφαλές να επενδύσουν.

Οι αρχές διερευνούν πιθανές πράξεις διαφθοράς σε σχέση με την παραχώρηση έργων εξόρυξης λιθίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, ένα τεράστιο έργο πράσινου υδρογόνου.

Ενώ εξέφρασε σεβασμό για την εν εξελίξει έρευνα για διαφθορά, ο Κόστα υπερασπίστηκε το δικαίωμα της κυβέρνησής του να κάνει στρατηγικές επενδύσεις σε έργα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και είπε ότι η κυβέρνησή του ενεργούσε πάντα «σε αυστηρή συμμόρφωση με το νόμο» ενώ «προώθησε την περιφερειακή ανάπτυξη, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας διαφάνεια».

«Οι μελλοντικές πορτογαλικές κυβερνήσεις πρέπει να έχουν την ελευθερία της πολιτικής δράσης για να ακολουθήσουν νόμιμες στρατηγικές», είπε.

Σχετικά Άρθρα