Θετική η Χαμάς σε τετραήμερη παράταση της εκεχειρίας

 Θετική η Χαμάς σε τετραήμερη παράταση της εκεχειρίας

Πηγή κοντά στη Χαμάς λέει ότι η ομάδα είναι πρόθυμη να παρατείνει για άλλες τέσσερις ημέρες την εκεχειρία στη Γάζα. Η αρχικά τετραήμερη εκεχειρία έχει ήδη παραταθεί για δύο ημέρες και λήγει σήμερα.

«Η Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές ότι είναι πρόθυμη να παρατείνει την εκεχειρία για τέσσερις ημέρες και ότι θα είναι σε θέση να απελευθερώσει Ισραηλινούς κρατούμενους που έχει αυτή αλλά και άλλες ομάδες, σύμφωνα με τους όρους της υφιστάμενης εκεχειρίας», υποστήριξε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία, οι ομάδες που εδρεύουν στη Γάζα πρέπει να απελευθερώσουν παιδιά και γυναίκες από το Ισραήλ, μη συμπεριλαμβανομένων των υπηρετούντων ισραηλινών στρατιωτών. Εννέα παιδιά παραμένουν όμηροι στη Γάζα, το μικρότερο μόλις 10 μηνών, θυμίζουν οι Israel Times.

Μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας, όταν αρχικά είχε λήξει η εκεχειρία, η Χαμάς απελευθέρωσε 50 Ισραηλινούς ομήρους, 30 παιδιά και 20 γυναίκες, 10 από αυτές μητέρες απελευθερωμένων παιδιών που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Ελευθέρωσε επίσης έναν Ισραηλινό-Ρώσο ως χειρονομία καλής θέλησης προς τη Μόσχα και 18 αλλοδαπούς -17 Ταϊλανδούς και έναν Φιλιππινέζο- ως μέρος μιας χωριστής συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Ιράν.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ απελευθέρωσε 150 γυναίκες και ανήλικους Παλαιστίνιους που εκτίουν ποινή στις ισραηλινές φυλακές για αδικήματα ασφαλείας.

Σχετικά Άρθρα