Ηχηρές απαντήσεις Ράμμου Μενουδάκου – Βούρκωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ: “Νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή” (vid)

 Ηχηρές απαντήσεις Ράμμου Μενουδάκου –  Βούρκωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ: “Νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή” (vid)

Ο Χρήστος Ράμμος, μιλώντας σε επιστημονικό συνέδριο για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές και τη συμβολή τους σε ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου μίλησε για το σκάνδαλο των υποκλοπών μέχρι σήμερα, το σημαντικό έργο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) καθώς επίσης και για ζητήματα που τον αφορούν προσωπικά, ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, προς το τέλος της ομιλίας του, εμφανώς φορτισμένος, αναφέρθηκε στην αναφορά του πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του στην χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά “νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή” και στη συνέχεια χειροκροτήθηκε θερμά από όλη την αίθουσα.

Ως απάντηση στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, για «ατζέντα» στη χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή, ο κ. Ράμμος διάβασε το σχετικό απόσπασμα, όπου απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας» με τον κ. Ράμμο να απαντά:

  • «Δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει τι εννοούσε ατζέντα. Στα γεράματα απέκτησα και ατζέντα. 40 χρόνια στο ΣτΕ, δικαστής ποτέ δεν έδωσα αφορμή για το παραμικρό. Ποτέ δεν ακούστηκε το παραμικρό για μένα. Νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή».

«Αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα» συνέχισε ο κ. Ράμμος για να επισημάνει πως «με το Σύνταγμα δεν χωρούν εκπτώσεις».

Ο κ. Ράμμος, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας τα εξής:

«Είναι ώρα να πούμε αλήθειες. Η ιστορία – το σκάνδαλο των υποκλοπών ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί», επισημαίνοντας πως «η ΑΔΑΕ με το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών δεν ολιγώρησε, δεν παρέλυσε, παρά τις δυσκολίες».

«Έκανε έρευνα και ελέγχους στα αρχεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, σε κρατικές υπηρεσίες, περισσότερες από ότι έιχε κάνει τα 17 τελευταία χρόνια. Και παρά τις δυσκολίες που οφείλονταν στις αντιδράσεις εκείνων που για πολλούς και ποικίλοους λόγους δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ ή και αν προχωρήσουν να μη γίνει γνωστό το πόρισμά τους» είπε στη συνέχεια.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε αποκορύφωση στην επίθεση στην ΑΔΑΕ την κλήση ως υπόπτων κατά της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. «Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για να προχωρήσουν όσο γίνεται οι έρευνες για την αποκάλυψη που δηλητηριάζει το κράτος δικαίου και είναι τοξική» είπε σημειώνοντας ότι την «για τους πρωταίτιους και τους συνεργούς που θα υπάρχουν σίγουρα, δεν έχει κανείς ακόμα ενοχληθεί, πόσο μάλλον διωχθεί».

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά»

Ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση έδωσε και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος από το βήμα του συνεδρίου. 

«Δεν μπορώ να παραλείψω να αναφερθώ ως παράδειγμα πρωτοφανών αντιθεσμικών απειλών τις προσωπικές υποθέσεις και τις απειλές κατά του προέδρου και μελών της ΑΔΑΕ. 25 χρόνια που λειτουργούν οι ανεξάρτητες αρχές δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά», υπογράμμισε.

«Αμφισβητούνται οι αποφάσεις, πολλές φορές δικαιολογημένα. Και εδώ μπορούσε κάποιος να αμφισβητήσει την ορθότητα κάποιων αποφάσεων. Νομίζω ότι τέτοιου είδους επιθέσεις υπερβαίνουν κάθε όριο ασφαλώς κριτικής και μπορούν να ερμηνευτούν ως απειλή», πρόσθεσε ο Κ. Μενουδάκος. 

Σχετικά Άρθρα