Ηλιόπουλος: ”Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο” – Αποχωρεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

 Ηλιόπουλος: ”Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο” – Αποχωρεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Υπέρ της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τάχθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος κατά την εισήγησή του στην πανελλαδική στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη της τάσης «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ηλιόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο». Επισημαίνεται, μάλιστα, πως εκείνος ήταν και το πρόσωπο που συνάντησε στα μέσα της εβδομάδας τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, αν και τα ηγετικά στελέχη της τάσης, Έφη Αχτσιογλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακοπούλος δεν τοποθετούνταν δημόσια, οι εκτιμήσεις, μέχρι σήμερα, γύρω από την απόφαση της ομάδας Αχτσιόγλου έγερναν προς την δύσκολη επιλογή της αποχώρησης.

Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς το «εκρηκτικό» κλίμα που επικράτησε κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο «President» και που έφερε την αποχώρηση της «Ομπρέλας» των Ευκλείδη Τσκαλώτου, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα, Νίκου Βούτση κ.α., από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτητοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα.

Μέσα στην τάση «6+6», σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν εκείνοι που προκρίνουν την αποχώρηση τώρα, αλλά και εκείνοι που βρίσκονται στην γραμμή παραμονής στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το συνέδριο του Φεβρουαρίου η ακόμα και τις ευρωεκλογές. Επιπλέον προβληματισμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι το πώς θα αντιληφθεί η βάση του κόμματος την περίπτωση αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν, δηλαδή, εκλειφθεί ως ένα βήμα κοινής συμπόρευσης με την «Ομπρέλα» η όχι.

Ερωτήματα, σε κάθε περίπτωση, που «ψάχνουν» απαντήσεις από σήμερα και τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται πάντως πως η τάση «6+6» έχει στείλει τα μηνύματα της προς την ηγεσία του κόμματος και με την αποχώρηση της από τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και με το σκληρό κείμενο κριτικής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.

Από την πλευρά, ο Στεφανος Κασσελακης, έτεινε έμπρακτα χείρα φιλίας προς την τάση «6+6» καθώς στο νέο «πολιτικό κέντρο» που θα δημιουργήσει κάλεσε τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο να συμμετέχουν ισότιμα και τους προέτρεψε να αναλάβουν ρόλους.

Αποχωρεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, ύστερα από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειονότητα των μελών της αποχωρεί από το κόμμα. Σε κείμενο που δημοσιεύεται, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης επικρίνει τη νέα ηγεσία και τις ενέργειες του προέδρου της παράταξης, Στέφανου Κασσελάκη, ενώ δηλώνει πως δεν είναι διατεθειμένη να δώσει «άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος».

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωσή της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει το εξής: «Από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας ήταν ο διορισμός νέων προσώπων σε θέσεις ευθύνης και η ανακοίνωση διαγραφών από τα social media, παρακάμπτοντας συνολικά τα όργανα και τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος. Η αδιαμεσολάβητη σχέση αρχηγού-λαού, με περιθωριοποίηση των αντιπροσωπευτικών οργάνων, δεν είναι ανώτερη μορφή δημοκρατίας, αλλά η πεμπτουσία ενός επικίνδυνου λαϊκισμού. Αποκορύφωμα αποτέλεσε το διάγγελμα του νέου προέδρου, στο οποίο πρότεινε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε σχέση με τις διαγραφές. Η ομιλία του στην Κ.Ε. αποτέλεσε μια διχαστική τοποθέτηση, προσβάλλοντας με ύβρεις την ιστορία και τους αγώνες του χώρου, και επιβεβαιώνοντας ένα αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας της νέας ηγεσίας, όπου επικρατεί μόνο μία άποψη, αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο».

Ολόκληρο το κείμενο αποχώρησης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές έφερε στην επιφάνεια σειρά προβλημάτων που ενυπήρχαν στο κόμμα, τα οποία σήμερα έχουν πάρει τη μορφή μιας πρωτοφανούς κρίσης. Η κρίση αφορά όλα τα επίπεδα: την στρατηγική, την πολιτική κινητοποίηση, τις διαδικασίες απόφασης, τις συμμαχίες, ακόμα και την ίδια την ταυτότητα και τοποθέτηση του κόμματος. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα κάθε οργάνωση του κόμματος και της νεολαίας οφείλει να τοποθετηθεί και επαναπροσδιορίσει το ρόλο της και τη θέση της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το μοναδικό αριστερό εγχείρημα στη μεταπολεμική Ευρώπη που κατάφερε να βρεθεί στη θέση της κυβέρνησης. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι κυρίαρχες δυνάμεις επιδίωξαν να βγουν από αυτή με την επίθεση στο κόσμο της εργασίας, αναπτύσσοντας σε πλήρη ένταση ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο, όπως αυτό εκφράστηκε από τα μνημόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να οργανώσει τις αντιστάσεις, να τις εκφράσει πολιτικά αλλά και να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση. Αποτέλεσμα της στρατηγικής αυτής ήταν η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο συντριπτικός συσχετισμός δύναμης όμως οδήγησε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Παρόλα αυτά η διατήρηση της κυβέρνησης επέτρεψε σημαντικές μικρές και μεγάλες νίκες. Η μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων, σημαντικά βήματα στη δικαιωματική πολιτική, η συμφωνία των Πρεσπών κ.α. είναι μόνο μερικές στιγμές.

Η ήττα του 2019, βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει απωλέσει σημαντικό μέρος της εκλογική του δύναμης και αποκομμένο από τμήματα της κοινωνίας και των κινημάτων. Η λάθος ανάλυση των αιτιών της ήττας οδήγησε σε μια επίσης λάθος νέα στρατηγική, όπως αυτή εκφράστηκε από την λεγόμενη οργανωτική και πολιτική «διεύρυνση». Επί της ουσίας αυτή δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια πολιτικού ανοίγματος προς τις αποτυχημένες συνταγές του κέντρου, και μια συγκόλληση μηχανισμών από τα πάνω.

Αυτά οδήγησαν στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα χωρίς σαφή πολιτική ταυτότητα. Δημιουργήθηκε ένα κόμμα με ασαφές στίγμα αναφορικά με τις κοινωνικές ομάδες και τα πολιτικά ακροατήρια που στόχευε να εκφράσει.

Σχετικά Άρθρα