Ανοιχτή διαφωνία Σολτς – Ερντογάν για τη Γάζα – Στη γραμμή του δόγματος περί “αναγκαίου εταίρου” το Βερολίνο

 Ανοιχτή διαφωνία Σολτς – Ερντογάν για τη Γάζα – Στη γραμμή του δόγματος περί “αναγκαίου εταίρου” το Βερολίνο

Διαφωνία του Τούρκου πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σχετικά με όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας. Στην πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία από το 2020, ο Ερντογάν δεν δίστασε να επαναλάβει τη σκληρή του κριτική για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, ενώ ο Σολτς υποστήριζε «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει».

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «13.000 παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους που σκοτώθηκαν», τόνισε πως πλέον σχεδόν δεν υπάρχει Λωρίδα της Γάζας («τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί», είπε) και υπογράμμισε ότι η στρατιωτική ισχύς της Χαμάς δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή του ισραηλινού στρατού. Κάλεσε επίσης το Βερολίνο να 

  • Ο Ερντογάν καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier να συνεργαστούν με την Τουρκία για την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ. Κατηγορεί το Ισραήλ ότι φυλακίζει Παλαιστίνιους «ομήρους».

Από την πλευρά του ο Σολτς αναγνώρισε ότι οι δύο ηγέτες έχουν «πολύ διαφορετικές απόψεις για τη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή. Όπως πρόσθεσε, «για αυτόν τον λόγο οι συνομιλίες μας είναι σημαντικές, ειδικά σε δύσκολες στιγμές χρειαζόμαστε άμεση συνομιλία μεταξύ μας».

Η σημασία της συνάντησης

Πριν από τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες ευελπιστούσαν πως θα βρουν κοινή γραμμή σε θέματα όπως το εμπόριο, η μετανάστευση και η άμυνα. Ειδικότερα στην ατζέντα  περιλαμβάνεται η προοπτική συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η Τελωνειακή Ένωση της Άγκυρας με την Ε.Ε., αλλά και το τουρκικό αίτημα για αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη στενής συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας.

  • Ωστόσο, οι νωπές δηλώσεις Ερντογάν για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας ήταν αναμενόμενο πως θα επισκιάσουν τη συνάντηση. Υπενθυμίζεται ότι το χάσμα στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις οξύνθηκε από τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου προέδρου υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος».

Παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, ο Σολτς αποφάσισε να μην ακυρώσει την επίσκεψη, αλλά «να συζητήσει με έναν δύσκολο αλλά σημαντικό εταίρο», ακόμη και για τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία. Η πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία από το 2020 θα διαρκέσει μόλις λίγες ώρες και αναμένεται τελικά να επιβεβαιώσει το «δόγμα» του Βερολίνου περί «αναγκαίου εταίρου». 

Νωρίτερα, ο Ερντογάν έγινε δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Σχετικά Άρθρα