Χεζμπολάχ: Ποια είναι η οργάνωση που φοβίζει το Ισραήλ – Το “βαρύ” οπλοστάσιο που τρομάζει – Πολλαπλάσια δύναμη από την Χαμάς
Η Χεζμπολάχ, ή το «Κόμμα του Θεού» στα αραβικά, είναι μια σιιτική ισλαμιστική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση που εδρεύει στον Λίβανο και ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου με την υποστήριξη της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν. Η διπλή πολιτική και στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ θυμίζει εκείνη της Χαμάς, αλλά ενώ και οι δύο ομάδες υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η Χεζμπολάχ έχει εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρότερη στρατιωτική απειλή.
Η Daily Mail συγκρίνει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ για την στρατιωτική ισχύ της λιβανέζικης οργάνωσης.
Η Χεζμπολάχ έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ισχυρή δύναμη στη Μέση Ανατολή, διαθέτοντας ένα πολύπλευρο οπλοστάσιο και ποικίλες στρατιωτικές δυνατότητες που ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες της Χαμάς και απειλεί το Ισραήλ με επίθεση αν πραγματοποιήσει χερσαία επέμβαση στην Γάζα.
Η δύναμη της Χεζμπολάχ σε αριθμούς
Το 2021, η ομάδα ισχυρίστηκε ότι διαθέτει 100.000 ενεργούς μαχητές – αν και το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ (INSS) λέει ότι ο αριθμός είναι ο μισός στην πραγματικότητα.
Το INSS λέει ότι το οπλοστάσιο της ομάδας αριθμεί 150.000 έως 200.000 ρουκέτες και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων «εκατοντάδων» πυραύλων ακριβείας.
Η συντριπτική πλειονότητα του στρατιωτικού υλικού της Χεζμπολάχ είναι σοβιετικής ή ιρανικής κατασκευής και η ομάδα είτε έχει αγοράσει είτε έχει λάβει δωρεές όπλων και πυρομαχικών από τους Ιρανούς υποστηρικτές της, είτε από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας. Τόσο το Ιράν όσο και η Συρία έχουν αποδειχθεί βασικές πηγές οικονομικής και υλικής υποστήριξης, θεωρώντας τη Χεζμπολάχ ως στρατηγικό σύμμαχο και μέσο επιρροής στην περιοχή.
Ακρογωνιαίος λίθος του πεζικού της Χεζμπολάχ, το AK-47 ή Καλάσνικοφ, είναι ένα θρυλικό τυφέκιο εφόδου που αναπτύχθηκε από τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ στη Σοβιετική Ένωση και έκτοτε παράγεται παγκοσμίως.
Συμπληρώνοντας τη γκάμα των τυφεκίων Καλάσνικοφ, το απόθεμα φορητών όπλων της Χεζμπολάχ διαθέτει επίσης μια ποικιλία των αμερικανικών τυφεκίων M16 και M4.
Η Χεζμπολάχ διαθέτει επίσης μια εκτεταμένη επιλογή τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή και ελαφρών πολυβόλων, με κυριότερα το σοβιετικό Dragunov και το PK LMG.
Χρησιμοποιεί επίσης το RPG-7, έναν φορητό εκτοξευτή ρουκετών που προτιμάται σε όλο τον κόσμο από διάφορες ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.
Τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα
Το απόθεμα φορητών όπλων της Χεζμπολάχ είναι παρόμοιο με αυτό της Χαμάς, αν και μεγαλύτερο, αλλά σε αυτό το σημείο οι δύο ομάδες αρχίζουν να αποκλίνουν όσον αφορά τη στρατιωτική τους ισχύ.
Η Χεζμπολάχ διαθέτει δεκάδες άρματα μάχης σοβιετικής παραγωγής Τ-55 και Τ-72 που αποκτήθηκαν από τη Συρία μετά τη ρωσική επέμβαση για την υποστήριξη της κυβέρνησης του αλ Άσαντ, καθώς και μια χούφτα άλλα μοντέλα.
Το Τ-55 είναι ένα γερασμένο σχέδιο που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950, αν και έχει δεχθεί πολλές αναβαθμίσεις. Είναι απλό, ανθεκτικό και εύκολο στη συντήρηση, και εξακολουθεί να παρέχει στη Χεζμπολάχ μια σημαντική δύναμη πυρός.
Το Τ-72 εν τω μεταξύ αντιπροσωπεύει μια εξέλιξη στη σοβιετική σχεδίαση αρμάτων, με βελτιωμένη θωράκιση, ισχυρότερο πυροβόλο των 125 χιλιοστών και αυξημένη κινητικότητα.
Η Χεζμπολάχ επωφελείται επίσης από σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (APC) και οχημάτων μάχης πεζικού (IFV).
Το κύριο IFV που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ είναι το BMP-1 – ένα ακόμη σοβιετικό δημιούργημα που αποκτήθηκε μέσω της Συρίας – το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα IFV που αναπτύχθηκαν ποτέ.
Συνδυάζοντας την ευελιξία και την ελαφριά θωράκιση ενός APC με βαρύτερα όπλα που προσομοιάζουν με ένα άρμα, το BMP-1 ήταν ένα επαναστατικό όχημα, προσφέροντας δυνατότητες μεταφοράς στρατευμάτων σε συνδυασμό με σημαντική ισχύ πυρός.
Αεράμυνα και πυροβολικό
Η Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι διαθέτει ένα τρομακτικό οπλοστάσιο εκατοντάδων χιλιάδων διαφορετικών ρουκετών και πυραύλων.
Όπως πάντα, οι σοβιετικές πλατφόρμες είναι αγαπημένες, με το σύστημα πυραύλων Katyusha -γνωστό και ως πύραυλοι Grad- να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των δυνατοτήτων των μη κατευθυνόμενων πυραύλων μικρού βεληνεκούς της λιβανέζικης οργάνωσης.
Ωστόσο, ενώ ένα μεγάλο μέρος των όπλων και των τεθωρακισμένων οχημάτων της Χεζμπολάχ είναι σοβιετικής κατασκευής, το Ιράν και η Συρία είναι οι σημαντικότεροι κατασκευαστές όσον αφορά τα αποθέματα των πυραύλων τους.
Ωστόσο, για εμβέλειες περισσότερων χιλιομέτρων, η Χεζμπολάχ μπορεί να στραφεί σε μια ποικιλία κατευθυνόμενων πυραύλων που έχουν αναπτυχθεί από το Ιράν και τη Συρία.
Οι πύραυλοι Zelzal-2 και Fateh-100 του Ιράν – καθώς και ο συριακής κατασκευής M600 που βασίζεται στο σχέδιο Fateh 110 – προσφέρουν σημαντική πρόοδο στις πυραυλικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ, επιτρέποντας στη λιβανέζικη οργάνωση να προκαλεί πλήγματα βαθιά μέσα στο Ισραήλ.
Εκτός από τα εντυπωσιακά της αποθέματα πυραύλων και ρουκετών, η Χεζμπολάχ είναι εξίσου καλά εξοπλισμένη για την αεράμυνα.
Η ομάδα διαθέτει μια ποικιλία αντιαεροπορικών όπλων, από φορητά αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας (MANPADS) και αντιαεροπορικά πολυβόλα μέχρι ειδικές συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων.
Τα Strela 2 και Strela 3 είναι μερικά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα και είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αεροσκαφών χαμηλών πτήσεων, ιδίως ελικοπτέρων, και UAV.
Όμως το MANPAD Igla 1, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’80, δίνει στη Χεζμπολάχ τη δυνατότητα να πλήξει αεροσκάφη που πετούν πολύ ψηλότερα, και οι πιο προηγμένες δυνατότητες στόχευσης είναι πιο ανθεκτικές, αποτελώντας πραγματική απειλή για τα ισραηλινά αεροσκάφη.
Η Χεζμπολάχ διαθέτει επίσης ειδικά αντιαεροπορικά πυροβόλα, δηλαδή τα γερασμένα ZPU από τα τέλη της δεκαετίας του 40 και τις αρχές της δεκαετίας του 50 και το ZU-23 – σχεδιασμένο τη δεκαετία του 60 – τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πολύ βαρύτερο καταιγισμό πυρών. Ενδεικτικά, ZU-23 διαθέτει και ο Ελληνικός Στρατός
Όμως, η Χεζμπολάχ διαθέτει και τις πιο ανεπτυγμένες πλατφόρμες αεράμυνας Pantsyr S1 και Buk M2.
Το Pantsyr συνδυάζει δυνατότητες πυραύλων και αντιαεροπορικού πυροβολικού για να αποτελεί απειλή για εχθρικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και για πυραύλους.
Εν τω μεταξύ, η πλατφόρμα Buk M2 είναι ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που μπορεί να αναχαιτίσει απειλές ακόμη πιο μακριά, πράγμα που σημαίνει ότι η αεροπορία του Ισραήλ θα αναγκαστεί να λειτουργήσει με μεγάλη προσοχή αν επιτεθεί στη Χεζμπολάχ.
Τα drones της Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι έχει αποκτήσει έναν μεγάλο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών χάρη στο Ιράν, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως για αναγνώριση και συλλογή πληροφοριών, καθώς και για την παράδοση μικρών εκρηκτικών φορτίων.
Οι ιρανικές παραλλαγές Shahed 129 και Mirsad 1 και 2 αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των UAV της Χεζμπολάχ, με τα πρώτα να μπορούν να παραδώσουν έως και τέσσερα εκρηκτικά φορτία, ενώ τα δεύτερα επικεντρώνονται σε πληροφορίες, αναγνώριση και επιτήρηση.
Το πιο περιορισμένο οπλοστάσιο της Χαμάς
Η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, δεν διαθέτει τα δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και τον προηγμένο οπλισμό του ισραηλινού στρατού.
Αλλά η αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου περιελάμβανε ενόπλους με αλεξίπτωτα πλαγιάς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ρίχνουν χειροβομβίδες, και η Χαμάς μπορεί να αξιοποιήσει τακτικές ανταρτοπόλεμου που θα μπορούσαν να καταστήσουν οποιαδήποτε επίγεια επίθεση επικίνδυνη για τα ισραηλινά στρατεύματα.
Η Χαμάς διαθέτει 15.000 έως 20.000 μαχητές, εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Το Ισραήλ ανεβάζει τον αριθμό σε 30.000 μαχητές, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στη Γάζα είναι έτοιμοι μέχρι και 40.000 μαχητές.
Η πολιτοφυλακή της Χαμάς είναι καλά εξοπλισμένη, με μια σειρά από τουφέκια εφόδου, βαριά πολυβόλα, χειροβομβίδες, ρουκέτες και αντιαρματικά όπλα, καθώς και τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Διαθέτουν κάποιο βαρύ οπλισμό που προμηθεύονται από όλη τη Μέση Ανατολή -ιδιαίτερα από το Ιράν, τη Συρία και τη Λιβύη.
Διαθέτει επίσης μια ποικιλία από αυτοσχέδια εκρηκτικά τοπικής κατασκευής και δυτικές πηγές λένε ότι διαθέτει αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, νάρκες, αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, εκτοξευτές χειροβομβίδων και βλήματα όλμων για να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και ακριβή στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ένοπλες ομάδες σε όλο τον κόσμο, το τουφέκι εφόδου ΑΚ-47 είναι το δοκιμασμένο βασικό όπλο του πεζικού. Η Χαμάς έχει επίσης πρόσβαση σε έναν αριθμό τυφεκίων εφόδου M16 και M4 που έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ελαφρά πολυβόλα, όπως το PKM ή το M249, χρησιμοποιούνται επίσης από τη Χαμάς για την παροχή συνεχούς ισχύος πυρός. Και τα RPG, όπως το RPG-7, αποτελούν βασικό μέρος των αντιαρματικών δυνατοτήτων της Χαμάς.
Πύραυλοι και αεράμυνα της Χαμάς
Αν και το Ισραήλ διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο πυραυλικής άμυνας, η Χαμάς έχει δημιουργήσει ένα εξίσου μεγάλο απόθεμα πυραύλων. Μερικοί κατασκευάζονται τοπικά και άλλοι δωρίζονται από υποστηρικτές όπως το Ιράν – με στόχο να εκτοξεύει πολλαπλές βολές.
Ο πύραυλος Qassam είναι ένας βασικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς που χρησιμοποιείται συνήθως από τη Χαμάς. Κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές, οι οποίες είναι όλες αποτελεσματικές σε σχετικά μικρές αποστάσεις. Ενώ οι ρουκέτες αυτές δεν διαθέτουν προηγμένα συστήματα καθοδήγησης, είναι σχετικά εύκολο να κατασκευαστούν και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πόλεων.
Εν τω μεταξύ, ο πύραυλος Fateh-110, που παράγεται από το Ιράν και χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ, χρησιμοποιείται επίσης από τη Χαμάς. Αυτός ο πύραυλος είναι κατευθυνόμενος και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μεγαλύτερη κεφαλή, αυξάνοντας την καταστροφική του ικανότητα.
Η Χαμάς διαθέτει επίσης άλλες εγχώρια παραγόμενες εκδόσεις πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των Ayyash-250 και R-160, οι οποίοι αναπτύχθηκαν με ξένη βοήθεια, αν και είναι άγνωστο πόσους από αυτούς τους πυραύλους έχει καταφέρει να κατασκευάσει η ομάδα.
Οι αναλυτές λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η Χαμάς έχει αναπτύξει μια λογική ποσότητα κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας.
Όσον αφορά την αεράμυνα, η Χαμάς δεν διαθέτει κάποιο επίσημο σύστημα και αντ’ αυτού βασίζεται σε φορητούς εκτοξευτές πυραύλων και αντιαεροπορικά όπλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα είναι τόσο αποτελεσματικές, καθώς η Χαμάς διαθέτει πολύ περιορισμένα μέσα για να απειλήσει την ισραηλινή αεροπορία.
Η Χαμάς δεν διαθέτει επίσης κανενός είδους συμβατικά στρατιωτικά οχήματα, τουλάχιστον όχι σε σημαντικό αριθμό.
Η Χαμάς λειτουργεί περισσότερο ως παραστρατιωτική οργάνωση και οι στρατιωτικές της ικανότητες χαρακτηρίζονται από τακτικές αντάρτικου και ασύμμετρου πολέμου.
Η ομάδα χρησιμοποιεί ενισχυμένα SUV, φορτηγά και οχήματα που έχουν μετασκευαστεί να φέρουν πολυβόλα, καθώς και άλλα οχήματα μηχανικού τύπου, όπως μπουλντόζες.