Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Γιατί κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης ομήρων
Δύο ακόμη ομήρους απελευθέρωσαν τη Δευτέρα οι μαχητές της Χαμάς. Το ένοπλο τμήμα της οργάνωσης προχώρησε στην απελευθέρωση των δύο γυναικών για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, χωρίς να έχει ζητηθεί κανένα αντάλλαγμα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, έγινε γνωστό ότι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς, Κατάρ, Αιγύπτου και Ισραήλ για την απελευθέρωση μίας ομάδας 50 ομήρων που όμως απέτυχαν λόγω των απαιτήσεων της ένοπλης οργάνωσης από το Ισραήλ.
Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ηλικιωμένες γυναίκες για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επιβεβαιώσαν ότι οι δύο όμηροι απελευθερώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Γάζα.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναγνώρισε τις δύο γυναίκες ως Yocheved Lifshitz, 85 ετών, και Nurit Cooper, 79 ετών. Οι δύο απήχθησαν από μαχητές της Χαμάς όταν επιτέθηκαν στο κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου. Οι σύζυγοί τους εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η κόρη της, Lifshitz, Sharone, δήλωσε σε συνέντευξή της στην ισραηλινή τηλεόραση ότι εξακολουθεί να μην έχει καμία πληροφορία για τον πατέρα της και τους άλλους που απήχθησαν από την κοινότητα. «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη, ούτε ο προσωπικός μου πόλεμος, μέχρι να επιστρέψουν όλοι», είπε. Οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο μετά την απελευθέρωσή τους, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Πού κόλλησαν οι διαπραγματεύσεις
Ως γνωστόν, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στην Γάζα, διακόπτοντας τις προμήθειες καυσίμων, τροφίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και φαρμάκων.
Μετά από αρκετές μέρες βομβαρδισμών από την πλευρά του Ισραήλ, η Χαμάς δήλωσε στους διαπραγματευτές ότι θα συμφωνούσε να απελευθερώσει έως και 50 ομήρους, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και ξένους υπηκόους. Τουλάχιστον 10 Αμερικανοί είναι μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Ωστόσο, τα καύσιμα έχουν αναδειχθεί ως ένα από τα κύρια εμπόδια στις συνομιλίες με τη Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια περιλάμβαναν το ζήτημα του υπεύθυνου για την επιθεώρηση των αυτοκινητοπομπών στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει επιμείνει στην επιθεώρηση των φορτίων για να διασφαλίσει, ότι δεν θα φτάσουν στη Γάζα με τα φορτηγά όπλα ή άλλα αντικείμενα που δεν αποτελούν αντικείμενο βοήθειας.
Αυξάνεται η πίεση της διεθνούς κοινότητας προς την ισραηλινή κυβέρνηση
Η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να πιέζει την ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ να αναβάλει την χερσαία εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την απελευθέρωση των ομήρων.
Παράλληλα, πολλές χώρες πιέζουν τη Χαμάς -η οποία έχει απειλήσει να εκτελέσει τους απαχθέντες σε απάντηση στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον θύλακα- να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι συνιστούν στο Ισραήλ να μην σπεύσει σε χερσαία επίθεση προτού η Ουάσινγκτον έχει την ευκαιρία να τοποθετήσει στρατιωτικά μέσα και να προετοιμαστεί κατάλληλα σε περίπτωση επέκτασης της σύγκρουσης. Αυτό θα επιτρέψει επίσης στο Κατάρ να συνεχίσει να εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η αντίδραση των συγγενών μετά την απελευθέρωση δύο ομήρων
Η αιφνιδιαστική απελευθέρωση των δύο Αμερικανών ομήρων το βράδυ της Παρασκευής ενίσχυσε την πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς πριν από οποιαδήποτε πιθανή επίθεση στη Γάζα.
«Καταλαβαίνω ότι όλοι είναι τόσο θυμωμένοι και η ανάγκη για εκδίκηση είναι τόσο ισχυρή», δήλωσε ο Νιρ Σάνι, ο πατέρας του Αμίτ Σάνι, ενός 16χρονου που απήχθη από μαχητές από ένα κιμπούτς κοντά στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. «Το άβολο είναι να διαπραγματευτούν μια συμφωνία και να τερματίσουν την σύγκρουση και αργότερα να κάνουν ό,τι θέλουν.»
Σε ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης προς την ισραηλινή κυβέρνηση, μια ομάδα οικογενειών των ομήρων συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ το βράδυ της Κυριακής για να απευθύνουν σε εκείνον τα αιτήματά τους. Δεκάδες συγγενείς συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του προέδρου στη δυτική Ιερουσαλήμ, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Φέρτε τους σπίτι» και τραγουδώντας σιγά-σιγά στα εβραϊκά ένα τραγούδι με τους στίχους «ακούστε τη φωνή μου.»
«Ο πρόεδρος μίλησε για μηνύματα σχετικά με το πόσο νοιάζεται η κυβέρνηση, για το πόσο αυτή είναι η ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Είναι ένα ωραίο μήνυμα. Έχουν περάσει 16 ημέρες και δεν το έχουμε δει ακόμη, αλλά ακούγεται καλό», δήλωσε ο Τζόναθαν Πόλιν, ο πατέρας ενός Ισραηλινοαμερικανού ομήρου, του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε, αφού βγήκε από τη συνάντηση με τον Χέρτζογκ.
Πηγή: in.gr