Καθαιρέθηκε η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηρακλείου “Βενιζέλειο – Πανάνειο” – ΠΟΕΔΗΝ: “Ήταν μία ανίκανη, αυταρχικότατη διοίκηση”
Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, παύθηκαν από τα καθήκοντά τους ο Διοικητής και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο- Πανάνειο» (ΓΝΒΠ).
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου, ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου εξήγγειλε δέσμη εκτάκτων μέτρων για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων (όπως άμεση ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, πρόσληψη με fast track διαδικασίες ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ δεσμεύτηκε μέσα στον Νοέμβριο να αναλάβουν υπηρεσία επιπλέον 15 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών αλλά και στην ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού).
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην Κρήτη, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων, ενώ ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως κύριος στόχος είναι να αντιμετωπίζεται άμεσα ό,τι προκύπτει προς όφελος των νοσηλευομένων όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επίλυση του προβλήματος. «Δεν θα επιτρέψω καμία ολιγωρία σε κανέναν, ούτε παρέκκλιση από τις εντολές, οι οποίες δόθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής όλων αυτών», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
ΠΟΕΔΗΝ: Άλλη μια καρατόμηση ανίκανης και αυταρχικής διοίκησης Νοσοκομείου!
Εκφράζοντας την επιδοκιμασία του για την απόφαση αποπομπής της διοίκησης του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Κρήτης, όπως έχει κάνει και για τις άλλες δύο ανάλογες πρόσφατες αποφάσεις του υπουργού Υγείας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει ότι οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία απαιτούν κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες και υπογραμμίζει ακόμα μία φορά, με ανακοίνωσή του, κάποια από τα επείγοντα, μείζονα τρωτά της λειτουργίας του ΕΣΥ.
«Πολύ καλά έκανε ο υπουργός Υγείας και καρατόμησε άλλη μια διοίκηση νοσοκομείου, αυτή τη φορά του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης.
Πρόκειται για μία ανίκανη, αυταρχικότατη διοίκηση που δεν την ένοιαζε η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά τα ρουσφέτια, οι καθαιρέσεις στελεχών με προσόντα, οι μετακινήσεις, ο αυταρχισμός, τα έργα βιτρίνας, ο προσωπικός οδηγός και η τρομοκρατία. Διοίκηση το μακρύ χέρι των κομματικών γραφείων. Κανένα ενδιαφέρον για τη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό.
θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες! Θα πρέπει να πάνε σπίτι τους πολλοί διοικητές νοσοκομείων που προκαλούν με τις πράξεις τους, τον αυταρχισμό τους και τα ρουσφέτια τους!
Όμως, η στελέχωση των νοσοκομείων είναι ζήτημα συνολικής πολιτικής παρέμβασης!
Τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.
Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο αναισθησιολογικό τμήμα (όπως σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας) σε γιατρούς, νοσηλευτές και στις άλλες ειδικότητες.
Έχει 11 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και υπηρετούν 4 μάχιμοι και 3 μη μάχιμοι γιατροί. Έρχονται επικουρικοί παραιτούνται. Ήρθε μόνιμος παραιτήθηκε. Γίνονται προκηρύξεις βγαίνουν άγονες.
Όπως συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Η έλλειψη ενδιαφέροντος γιατρών, νοσηλευτών στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι εξ αιτίας των χαμηλών μισθών που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης και εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας.
Δεν είναι ελκυστικό πια το ΕΣΥ στο υγειονομικό προσωπικό. Προτιμούν το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα.
Πολλοί γιατροί -και από την Κρήτη- φεύγουν για το εξωτερικό. Πρόσφατα, 4 αναισθησιολόγοι από το Ηράκλειο πήγαν για δουλειά σε νοσοκομείο της Κύπρου, με πενταετές συμβόλαιο με 80.000 ευρώ το χρόνο, με φορολογικές και άλλες διευκολύνσεις. Οι Νοσηλευτές στην Κύπρο, δουλεύουν με πενταετή συμβόλαια 40.000 ευρώ το χρόνο. Γιατί να μείνει στο ΕΣΥ ο γιατρός με 1.850 ευρώ το μήνα και ο Νοσηλευτής με 800 ευρώ το μήνα; Λιγότερα από την εργολαβική καθαρίστρια ή τον εργολαβικό φύλακα… Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση βάζει τα λεφτά στην τσέπη ο εργολάβος. Για αυτό έχουμε κύμα μαζικών παραιτήσεων από το ΕΣΥ!», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος, καταγγέλλοντας την παρούσα κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.