Θυελλώδης η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό – Χωρίς κοινό ανακοινωθέν μετά την απειλητική στάση Ουγγαρίας και Πολωνίας
Μια ανάσα από την κατάρρευση έφτασε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη Γρανάδα της Ισπανίας, καθώς καταγράφηκε διχασμός στις τάξεις των ηγετών αναφορικά με το μεταναστευτικό. Η Ουγγαρία και η Πολωνία απείλησαν να μπλοκάρουν την τελική δήλωση που συνοψίζει τις απόψεις των χωρών σχετικά με τη μετανάστευση και τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα τελικά η Σύνοδος να λήξει χωρίς να υιοθετηθεί το κομμάτι των συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέδωσε δική του δήλωση, η ομόλογός του της Κομισιόν αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του Συμβουλίου και η Πολωνία κατέθεσε το δικό της σχέδιο.
Πολωνία: Απορρίψαμε το κοινό ανακοινωθέν
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Βαρσοβία απέρριψε το κοινό ανακοινωθέν για τη μεταναστευτική πολιτική. «Ως ένας υπεύθυνος πολιτικός, απορρίπτω ολόκληρη την παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής σχετικά με τη μετανάστευση». «Δεν φοβόμαστε τις διαταγές που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο». Επανέλαβε επίσης ότι αρνείται να επιβληθεί στη χώρα του ένα σύστημα «εγκατάστασης παράνομων μεταναστών», δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία.
Ουγγαρία: Είναι αδύνατον να έχουμε συμφωνία – Μίλησε για “βιασμό”
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που συνηθίζει να επιτίθεται στις Βρυξέλλες, έφτασε στο σημείο να μιλάει για «βιασμό» στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στη σύνοδο. «Πώς γίνεται να σας βιάσουν νόμιμα, να αναγκαστείτε να δεχτείτε κάτι που δεν σας αρέσει, πώς είναι δυνατόν να έχουμε συμβιβασμό, συμφωνία; Είναι αδύνατον», τόνισε.
Μισέλ: Ευρωπαϊκή πρόκληση το μεταναστευτικό
Ο Σαρλ Μισέλ λοιπόν, σε δήλωσή του ανέφερε πως «η μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με αποφασιστικό τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην ΕΕ».
«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικά και γρήγορα όλες τις αποφάσεις μας. Θα ακολουθήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση, η οποία θα συνδυάζει αυξημένη εξωτερική δράση, αμοιβαία επωφελείς ολοκληρωμένες εταιρικές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση, αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αποφασιστική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων και της λαθρεμπορίας, της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης ως υβριδικής απειλής, εντατικοποίηση των επιστροφών και εσωτερικές πτυχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων», συνέχισε ο κ. Μισέλ.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε πως οι ηγέτες συζήτησαν σήμερα το «επιχειρησιακό μέρος της διαχείρισης της μετανάστευσης». Η επικεφαλής της Επιτροπής περιέγραψε πέντε στοιχεία που συζητήθηκαν:
- Υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των χωρών εταίρων και «είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε αυτές τις χώρες».
- Υπάρχει συνολική κατανόηση για τη σημασία των νόμιμων οδών και των ανθρωπιστικών διαδρόμων.
- Η Ευρώπη πρέπει να πατάξει τους διακινητές λαθρομεταναστών.
- Να στηρίξει τις χώρες διέλευσης και να συνεργαστεί στενά με διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσει τις χώρες αυτές.
- Ταχεία επιστροφή των παράτυπων μεταναστών.
Η αναζήτηση τρόπων για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν παράτυπα στην Ευρώπη ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στη Γρανάδα. Η μετανάστευση παραμένει βασική ανησυχία για το μπλοκ, ιδίως εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου έτους και εν μέσω αυξανόμενου λαϊκισμού που συχνά υποδαυλίζει την αντιμεταναστευτική ρητορική.
Μετά από μήνες αδιεξόδου, τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Τετάρτη στο τελικό μέρος μιας συμφωνίας για τη μετανάστευση, η οποία θα αυστηροποιήσει τα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης και θα εισαγάγει μια συμφωνία για την κατανομή των αφικνούμενων μεταναστών μεταξύ των μελών της ΕΕ.
Ο Μακρόν υποβαθμίζει το καθεστώς της δήλωσης της συνόδου κορυφής
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, υπογράμμισε ότι η λήψη αποφάσεων θα προχωρήσει με ειδική πλειοψηφία. Εν μέσω αναφορών ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία θα μπορούσαν να μπλοκάρουν μια επίσημη κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής, ο Μακρόν υποβάθμισε το θέμα, τονίζοντας ότι ο ρόλος των ηγετών είναι να καθορίσουν μια κοινή στρατηγική και να λάβουν αποφάσεις.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό, ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΕ για την υποστήριξη των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης – όπως η χώρα μας, ενώ ζήτησε περισσότερα κονδύλια για την στήριξη χωρών με προϋπόθεση την συνεργασία τους. «Η Ελλάδα ζήτησε 2,5 δις ευρώ για στήριξη χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, ωστόσο απέχουμε από συμφωνίες», είπε