ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλές προσδοκίες ενόψει εκλογών – Η εύθραυστη εκεχειρία και οι εσωκομματικές “νάρκες”

 ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλές προσδοκίες ενόψει εκλογών – Η εύθραυστη εκεχειρία και οι εσωκομματικές “νάρκες”

Οι αυτοδιοικητικές κάλπες μετά την διπλή εκλογική μάχη, σε εθνικό επίπεδο, του Μαΐου και του Ιουνίου, βρίσκουν την Κουμουνδούρου σε καταστάση ανασύνταξης μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Αποτελούν ασφαλώς ένα πρώτο κρας τεστ για την νέα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν και με δεδομένες τις εσωκομματικές συνθήκες έστρεψε την προσοχή στους μεγάλους δήμους μόλις μετά την εσωτερική αναμέτρηση για την ανάδειξη ηγεσίας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει υποστηρίξει με την παρουσία του αλλά και τις ένθερμες δηλώσεις του τις περισσότερες υποψηφιότητες-μάλιστα χθες συναντήθηκε με την υποψήφια περιφερειάρχη Δωδεκανήσων Χρύσα Καραγιάννη στη Ρόδο- όμως άπαντες εκτιμούν ότι συνολικά οι υποψηφιότητες “παραγκωνίστηκαν” εκ των πραγμάτων λόγω των εσωκομματικών διεργασιών που συνεχίζονται χωρίς να απουσιάζουν και οι αναταράξεις.

Ο στόχος, της Κουμουνδούρου όσο δύσκολος και αν φαντάζει, είναι να διατηρήσει τις δυνάμεις του και μαζί να παρουσιάσει μια εικόνα ανάτασης μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών

Πρώτο πεδίο της μάχης ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, η Αθήνα. Εκεί ο Κώστας Μπακογιάννης μπορεί να εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κώστα Ζαχαριάδη προσβλέπει να υπερκεράσει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα και να τεθεί αυτός απέναντι στον νυν δήμαρχο της Αθήνας στον δεύτερο γύρο της αυτοδιοικητικής κάλπης.

Στην αχανή Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Ιωακειμίδης έχει δύσκολο έργο αφού πρώτα καλείται να ξεπεράσει την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού καθώς προεξοφλείται η πρωτιά του Νίκου Χαρδαλιά και με μεγάλο ποσοστό. «Η Αττική έχει την ευκαιρία να βγάλει περιφερειάρχη έναν σπάνιο δημόσιο λειτουργό. Μπορεί να μη γνωρίζετε το όνομά του, γιατί δεν τον προέβαλλαν τα κανάλια, γιατί δεν έκανε ποτέ σόου, γιατί ήταν πάντα εργάτης δίπλα στον πολίτη. Είμαστε υπερήφανοι ως ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουμε τον Γιώργο Ιωακειμίδη» τόνισε σε μήνυμα του για την υποψηφιότητα Ιωακειμίδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Στην Θεσσαλία τα στόματα είναι κλειστά καθώς η περιοχή μετρά ακόμα τις πληγές της από τις φυσικές καταστροφές των δυο κυμάτων της κακοκαιρίας. Η εκ νέου επικράτηση του Κώστα Αγοραστού είναι πιθανή αλλά παραμένει ερωτηματικό η άνετη νίκη του. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κατορθώσει να κεφαλοποιήσει στις κάλπες την δυσαρέσκεια του κόσμου και να δει στον δεύτερο γύρο τον υποστηριζόμενο του, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουρέτα.

Μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αποτελεί η πρόκληση, έτσι όπως φαίνεται να διαμορφώνεται το σκηνικό, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η εκλεκτή της «γαλάζιας» πλευράς Ρόδη Κράτσα δυσκολεύεται με αποτέλεσμα να διατηρεί πολλές ελπίδες να περάσει στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Το εσωκομματικό τοπίο και οι εκκρεμότητες

Προς το παρόν ενόψει εκλογών υπάρχει μια εκεχειρία, μεταξύ των «στρατοπέδων» με την ελπίδα να εκφραστεί στην κάλπη της αυτοδιοίκησης η αντίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και επειδή ουδείς θέλει να κατηγορηθεί πως με την στάση του, σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή για τον ηττημένο στις εθνικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ, θα «πλήγωνε» ακόμη περισσότερο το ήδη βαριά «τραυματισμένο» κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Δεν μπορεί όμως να παραγνωριστούν όσα συνέβησαν κατά την πρώτη εμφάνιση και ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, καταγράφηκε το ρήγμα που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς το 1/3 των βουλευτών του κόμματος δεν υπερψήφισε την πρόταση της ηγεσίας για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν θέσεις-«κλειδιά» στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το γεγονός πως η εσωκομματική αντιπολίτευση της “Ομπρέλας” κήρυξε ανακωχή τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών σημαίνει ότι μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα ενδυναμώσουν στις κάλπες τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες του κόμματος. Φαίνεται πάντως ότι τα αποτελέσματα για την Κουμουνδούρου δεν θα αξιολογηθούν τόσο από την εκλογή ή μη εκλογή των υποψηφίων τους όσο από τις επιδόσεις τους σε συνάρτηση με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις εθνικές εκλογές, αν και οι ψηφοφόροι στις αναμετρήσεις για τους τοπικούς άρχοντες δεν κινούνται αμιγώς με κομματικά κριτήρια.

Παράλληλα οι εκκρεμότητες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένουν και δεν είναι λίγες. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να οριστούν οι τομεάρχες της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό την σκιά των 16 λευκών που συγκέντρωσε η πρόταση Κασσελάκη για την στελέχωση του Προεδρείου του οργάνου. Από τις αναθέσεις στους τομείς δεν θα φανεί όμως αποκλειστικά η βούληση του νέου προέδρου να συνθέσει αλλά και η επιθυμία της εσωτερικής αντιπολίτευσης να υποστηρίξει την προσπάθειά του.

  • Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι από τους βουλευτές που ψήφισαν “λευκό” τηλεφώνησαν σε κάποια μέλη του προεδρείου για να διευκρινίσουν ότι η λευκή ψήφος δεν αφορούσε κάποια ένσταση ως προς το πρόσωπό τους.

Εκκρεμεί επίσης η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η οποία δεν φαίνεται ότι θα συγκληθεί πριν από το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εκεί τα στελέχη της Ομπρέλας θα θέσουν το ζήτημα της τήρησης του “οδικού” χάρτη και της πραγματοποίησης του Συνεδρίου το Νοέμβριο. Το αίτημα όμως αυτό φαίνεται πως σκοντάφτει σε μία άλλη μεγάλη εκκρεμότητα. Την παρουσίαση του Στέφανου Κασσελάκη στον στρατό κατά πληροφορίες το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Εφόσον υπηρετήσει για 20 ημέρες τότε το σενάριο του Συνεδρίου μέσα στον Νοέμβριο αποσύρεται αυτομάτως από το τραπέζι. Οι σκέψεις του προσανατολίζονται για Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Στο μεταξύ θα πρέπει να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Σχετικά Άρθρα