Στους δρόμους σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι: “Είμαστε στο μηδέν” – Αυτοψία του κοινοτικού επιτρόπου στις πληγείσες περιοχές

 Στους δρόμους σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι: “Είμαστε στο μηδέν” – Αυτοψία του κοινοτικού επιτρόπου στις πληγείσες περιοχές

Οι αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι είδαν σε λιγότερο από ένα μήνα να καταστρέφονται οι περιουσίες τους και τα χωράφια τους από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, βγήκαν σήμερα στους δρόμους. Μάλιστα, αυτή την ώρα, πραγματοποιούν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στον Κόμβο Πλατυκάμπου. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων της Λάρισας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, οι επιτροπές πλημμυροπαθών αλλά και συλλογικότητες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο ζητώντας λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλία μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Ζητούν – μεταξύ άλλων – άμεση καταγραφή και αποζημίωση 100 % για όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν στους αγρότες, στους επαγγελματίες και στα σπίτια. Επίσης ζητούν τη λήψη μέτρων και την κατασκευή έργων προκειμένου να μην ξαναγίνει τέτοια καταστροφή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδηρόπουλος μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, και συγκεκριμένα σημειώσε – μεταξύ άλλων -ότι στην περιοχή της Λίμνης Κάρλα 200.00 στρέμματα έχουν ακόμη έξι μέτρα νερό. Αυτό σημαίνει ότι η έκταση για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα καλλιεργηθεί.

«Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί κάποιος να πει στον πληγέντα αγρότη να πάρει 30.000 ευρώ για να ξεκινήσεις και να είσαι άνετος στην παραγωγή.  Είμαστε στο μηδέν», είπε στη συνέχεια. 

Εν τω μεταξύ επίσκεψη στη Θεσσαλία πραγματοποιεί από το πρωί ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάννους Βοϊτσεχόφκι, μετά από πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες της περιοχής, προκειμένου να δει από κοντά τις μεγάλες καταστροφές και να συζητήσει με πλημμυροπαθείς. Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο γγ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Στις περιοχές της Καρδίτσας παρών ήταν και ο δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος.

Πριν φθάσει στον Πρόδρομο Καρδίτσας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο Ευρωπαίος επίτροπος και ο ΥπΑΑΤ, πέταξαν με ελικόπτερο πάνω τα πλημμυρισμένα εδάφη της Φαρκαδόνας, του Κεραμιδίου, του Κοσκινά και του Παλαμά, καθώς και πάνω από τη λίμνη Κάρλα. Βλέποντας από ψηλά τη Λίμνη Κάρλα και τις πληγείσες περιοχές στα Τέμπη και στον Τύρναβο, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι απέκτησε μια πλήρη, εικόνα του μεγέθους της καταστροφής στον Θεσσαλικό κάμπο και της ανάγκης ουσιαστικής βοήθειας από την ΕΕ.

Στο Σταυρό Φαρσάλων επισκέφθηκαν βαμβακοχώραφα, τα οποία έχουν υποστεί ολική καταστροφή.

«Η καταστροφή είναι πέραν όσων είχα φανταστεί και όσων είχα δει στις φωτογραφίες» που του είχε δείξει ο Έλληνας υπουργός, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος ενώ αναφερόμενος στον κ. Αυγενάκη είπε ότι ο ΥπΑΑΤ δραστηριοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ΕΕ. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, η εικόνα από κοντά είναι το πιο δυνατό στοιχείο και γι’ αυτό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Αυγενάκη θέλοντας να δει αυτήν την εικόνα από κοντά.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βρούμε κάθε διαθέσιμο πόρο. Θα είμαι στο πλευρό σας», είπε ο Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι στους αγρότες, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της καταστροφής. Οι παραγωγοί ευχαρίστησαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τονίζοντας ότι η παρουσία του σημαίνει πολλά για τους ίδιους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν θερμοκήπια βιομηχανικής ντομάτας στη Βαμβακού Φαρσάλων, που κι αυτά υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, από φερτές ύλες από το διπλανό ποτάμι. Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ στον Επίτροπο Γεωργίας, το μείζον πρόβλημα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να προσεγγίζουν την πραγματική τιμή της απολεσθείσας παραγωγής.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα οριζόντια μέτρα στήριξης των αγροτών, τα οποία θα εξειδικευτούν από την επόμενη εβδομάδα σε θεματικές διασκέψεις που θα οργανώσει το ΥπΑΑΤ.

Οι επισκέψεις σε πληγείσες περιοχές συνεχίζονται.

Σχετικά Άρθρα