Σκέρτσος: Πέντε θετικά στοιχεία προόδου στην αγορά εργασίας

 Σκέρτσος: Πέντε θετικά στοιχεία προόδου στην αγορά εργασίας

Αναλυτικά στοιχεία για το χώρο της εργασίας στη χώρα μας παραθέτει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος. «Η ελληνική αγορά εργασίας απέχει ακόμη αρκετά για να συγκλίνει σε μισθούς και συνθήκες με τις οικονομίες της δυτικής Ευρώπης», αναγνωρίζει εν πρώτοις, «όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται τόσο στη φορολογία όσο και στην λειτουργία της αγοράς εργασίας, καταγράφονται 5 αδιαμφισβήτητα και πολύ θετικά στοιχεία προόδου».

Αυτά είναι:

«*Σημαντική ποσοτική βελτίωση στις θέσεις εργασίας. Η μεγάλη αύξηση των εργαζομένων και των θέσεων απασχόλησης (με μείωση της ανεργίας που προσεγγίζει τις 7 μονάδες). Σύμφωνα με την Εργάνη +398.385 μισθωτοί εργαζόμενοι απέκτησαν δουλειά στα 4 χρόνια από τον Ιούλιο 2019 έως τον Ιούλιο 2023 (+17,3%).

*Σημαντική μισθολογική βελτίωση στα εισοδήματα. Η Εργάνη καταγράφει αύξηση του μέσου μισθού, από 1036 ευρώ/μήνα τον Ιούλιο 2019 σε 1190 ευρώ/μήνα τον Ιούλιο 2023.

*Σημαντική ποιοτική βελτίωση στο μίγμα των θέσεων εργασίας. Η οικονομία μας δημιουργεί πλέον πολύ περισσότερες θέσεις μόνιμης (αντί μερικής) απασχόλησης. Σύμφωνα πάλι με την ΕΡΓΑΝΗ οι νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης εμφανίζουν να δημιουργούνται τρεις φορές πιο γρήγορα από τις θέσεις μερικής απασχόλησης (+438.172 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης – αύξηση 25% συγκριτικά με Ιούλιο 2019 vs +64.343 νέες θέσεις μερικής απασχόλησης – αύξηση 9,5% συγκριτικά με Ιούλιο 2019).

*Βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας. Η ανεργία των γυναικών σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχει μειωθεί κατά 7,3 μονάδες σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 (από 21,7% σε 14,4%), ενώ των ανδρών έχει μειωθεί κατα 5,8 μονάδες (από 14% σε 8,2%). Η ανεργία των νέων 18-25 ετών αν και παραμένει υψηλή, έχει μειωθεί επίσης εντυπωσιακά κατά 14,6 μονάδες από 37,1% σε 22,5%.

*Η μείωση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, όπως καταγράφεται με την αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων του ΕΦΚΑ κατά 25% στην τετραετία (από 9,8 δις σε 12,4 δις ευρώ), δηλαδή σε ποσοστό μεγαλύτερο από την αύξηση της απασχόλησης».

Εν κατακλείδι, «σημαίνουν όλα αυτά πως ζούμε σε εργασιακό παράδεισο;», διερωτάται ο υπουργός Επικρατείας και απαντά: «Σε καμιά περίπτωση. Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά βήματα για να κατακτήσουμε την ευρωπαϊκή εργασιακή κανονικότητα. Σίγουρα όμως δεν ζούμε και σε κάποιον ‘εργασιακό μεσαίωνα’ σαν αυτόν που επίμονα και μίζερα περιγράφουν στον ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζοντας σε αυτές τις περιγραφές και τον νέο τους αρχηγό.

Οι ρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας παρέχουν την κατάλληλη ισορροπία ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και ταυτόχρονα προστασίας των εργαζομενων και των εισοδημάτων. Κι αυτό το επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία. Όχι κάποια δοξασία», καταλήγει ο ‘Α. Σκέρτσος.

Σχετικά Άρθρα