Μαξίμου/Εκλογές: Προβληματισμός από το δυσμενές αποτέλεσμα – Εξετάζονται ενισχύσεις λόγω των επιπτώσεων από την κρίση στη Μέση Ανατολή

 Μαξίμου/Εκλογές: Προβληματισμός από το δυσμενές αποτέλεσμα – Εξετάζονται ενισχύσεις λόγω των επιπτώσεων από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Τα χθεσινά αποτελέσματα του β΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να παραδεχθεί πως «δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ». Η ΝΔ στον β΄γύρο έχασε τις πέντε απο τις έξι Περιφέρειες αλλά και τους τρείς μεγάλους Δήμους της χώρας. Στο γαλάζιο στρατόπεδο αποδίδουν τα αίτια της ήττας στην συσπείρωση των κομμάτων που είναι «αντι-ΝΔ».

Απο την μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως τα πολιτικά συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών βγήκαν στον πρώτο γύρο, ότι η εκλογική δύναμη των κομμάτων καταγράφηκε με σαφήνεια στις βουλευτικές εκλογές πριν από τρεις μήνες και ότι η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στον β΄γύρο θα πρέπει να μας προβληματίσει. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες λέγοντας ότι αυτό αποτελεί χρέος της.

Γυρίζει σελίδα με το βλέμμα στο Ισραήλ

  • Με την λήξη των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «γυρίσει σελίδα» με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο του Ισραήλ και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχει ένας νέος πόλεμος στην εγχώρια οικονομία αλλά και στις μεταναστευτικές ροές.

Το ενδιαφέρον στο κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνεται επίσης και στην στάση που θα κρατήσει η Τουρκία το επόμενο διάστημα καθώς φαίνεται πως ο Ταγιπ Ερντογάν επιδιώκει να έχει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

  • Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να δίνει «μάχη» στον πόλεμο των ανατιμήσεων που αποτελεί το βασικό πρόβλημα των πολιτών.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης κυρίως των ευάλωτων πολιτών. «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για την στήριξη όσων έχουν ανάγκη» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να δείξουν πως θα αξιοποιηθούν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση, καθώς μια σειρά σημαντικών αλλαγών και μεγάλων μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να τρέξουν άμεσα.


Σχετικά Άρθρα