Καζακστάν: Πυρκαγιά σε ορυχείο – Τουλάχιστον 32 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι – Σε απόγνωση οι συγγενείς

 Καζακστάν: Πυρκαγιά σε ορυχείο – Τουλάχιστον 32 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι – Σε απόγνωση οι συγγενείς

Τουλάχιστον 32 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 15 παραμένουν αγνοούμενοι στο Καζακστάν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ορυχείο μονάδας χαλυβουργίας της ArcelorMittal. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κολοσσός της παγκόσμιας χαλυβουργίας, 252 άνθρωποι εργάζονταν στο ορυχείο Κοστένκο την στιγμή της πυρκαγιάς.

“Από τους 252 εργάτες του ορυχείου που βρίσκονταν κάτω από το έδαφος την ώρα που σημειώθηκε η τραγωδία, 205 εργάτες ανέβηκαν στην επιφάνεια. 18 τραυματίες που υπέστησαν εγκαύματα διαφόρων βαθμών διακομίστηκαν στο νοσοκομείο”, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα που σημειώνεται σε δύο μήνες σε εγκατάσταση του ομίλου ArcelorMittal, που έχει έδρα το Λουξεμβούργο και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος πέντε εργατών σε ορυχείο στα μέσα Αυγούστου στην ίδια περιοχή.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να “σταματήσει την συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων με την ArcelorMittal Temirtaou”, την τοπική μονάδα του ομίλου, μετά το νέο τραγικό δυστύχημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε προκαταρκτική συμφωνία για την κρατικοποίηση της θυγατρικής της εταρείας την οποία χαρακτήρισε ως «την χειρότερη στην ιστορία της χώρας». Η τραγωδία σημειώθηκε στο ορυχείο Κοστένκο που βρίσκεται κοντά στην πόλη Καραγκάντα, μια βιομηχανική περιοχή στο κεντρικό Καζακστάν όπου έσπευσε ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σιρίμ Σαριπκχάνοφ. Ο όμιλος ArcelorMittal κατηγορείται συχνά από το Καζακστάν, χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους, για μη σεβασμό των κανόνων ασφαλείας ή των περιβαλλοντικών κανόνων.

Σχετικά Άρθρα