Ελαιόλαδο: Κοντά στα 15 ευρώ στο ράφι – Πόσο θα φτάσει η νέα σοδειά- Πρόβλημα και στην Ευρώπη

 Ελαιόλαδο: Κοντά στα 15 ευρώ στο ράφι – Πόσο θα φτάσει η νέα σοδειά- Πρόβλημα και στην Ευρώπη

Security, μικροτσίπ και ομάδες περιφρούρησης στα χωράφια για να προστατέψουν την παραγωγή

Η δραματικά μειωμένη παραγωγή, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, έχει εκτοξεύσει ήδη τις τιμές στα περσινά λιγοστά αποθέματα, ενώ προεξοφλείται ότι η φετινή παραγωγή θα πουληθεί για χρυσάφι. Ήδη, το περσινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει φτάσει τα 8,5 ευρώ το κιλό στις τελευταίες δημοπρασίες, με χαμηλότερη τα 7,50 ευρώ. Μέχρι 8,84 ευρώ πωλούν οι Ισπανοί και μέχρι 12 ευρώ το κιλό οι Ιταλοί.

Κερδισμένοι οι παραγωγοί που θα απολαύσουν καλύτερο εισόδημα (και αυτό ως έναν βαθμό – γιατί το καλό εισόδημα για τους παραγωγούς δεν είναι από μόνη της η υψηλή τιμή, αλλά είναι συνάρτηση και της ποσότητας, που φέτος προβλέπεται μειωμένη ακόμα και πάνω από 40%).

Από την άλλη, οι καταναλωτές θα δυσκολευτούν πολύ να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους σε ελαιόλαδο, ενώ πολλοί ήδη στρέφονται σε εναλλακτικά φθηνότερα φυτικά έλαια για να τα φέρουν βόλτα.

Πρόβλημα και στην Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα ελαιολάδου και είναι θέμα χρόνου να βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν τη συγκομιδή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο ανέφερε πως είναι αναγκασμένη να εισάγει προμήθειες από τη Νότια Αμερική για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
«Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσει κανείς ελαιόλαδο. Είναι sold out», δήλωσε ο Walter Zanre, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού βραχίονα του Filippo Berio.

Όπως προσέθεσε η εταιρεία έχει ακόμα απόθεμα για να καλύψει τις απαιτήσεις παράδοσης, αλλά αναγκάστηκε να εισάγει ελαιόλαδο από τη Χιλή για να καλύψει το κενό μέχρι να ξεκινήσει η φετινή συγκομιδή, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο, καθώς οι προμήθειες χονδρικής εξαντλήθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται γύρω από τη Μεσόγειο εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την Ισπανία να παράγει μόνο το ήμισυ της παγκόσμιας προμήθειας ελαιολάδου, αλλά οι πυρκαγιές και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις ελαιοκαλλιέργειες.

Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς, λιγότερο από την περσινή συγκομιδή και πολύ χαμηλότερη από την παγκόσμια ζήτηση περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων, μετά την ξηρασία και τους καύσωνες άνω των 40 βαθμών που έπληξαν την παραγωγή στην Ισπανία.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία Τουρκία αλλά και στο Μαρόκο δημιουργούν περαιτέρω ανησυχίες για τις προοπτικές τα αγοράς ελαιολάδου.

Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη από αυτές των προηγούμενων ετών, με την Ισπανία να αναμένεται να παράγει 750.000 τόνους, περισσότερους από τους 660.00 που παρήχθησαν στην κακή συγκομιδή του περασμένου έτους, αλλά πολύ λιγότερο από τους 1,3 εκατ. τόνους περίπου που παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια.

Σχετικά Άρθρα