Meteo: Νέα στοιχεία για την κακοκαιρία – Χάρτες με την ψυχρή λίμνη στην ατμόσφαιρα – Αρναούτογλου: Πόσο νερό θα πέσει

 Meteo: Νέα στοιχεία για την κακοκαιρία – Χάρτες με την ψυχρή λίμνη στην ατμόσφαιρα – Αρναούτογλου: Πόσο νερό θα πέσει

Συναγερμό προκαλεί η επερχόμενη κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει την χώρα μας τα επόμενα 24ωρα. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα αποκοπεί από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη), σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια, θα προκαλέσουν νέο κύμα κακοκαιρίας από τη Δευτέρα 25/09/2023 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/09/2023.

Η ψυχρή λίμνη που την Κυριακή 24/09 σχηματίζεται στην Αδριατική, αναμένεται μέχρι την Τετάρτη 27/09 να κινηθεί αργά προς το Νότιο Ιόνιο, ενώ στη συνέχεια θα αποκτήσει τροχιά προς το Βόρειο Αιγαίο.

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων τοπικά βροχών και καταιγίδων. Έτσι, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι εκ νέου η Θεσσαλία (κυρίως οι περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος και τα δυτικά τμήματα της περιφέρειας), η Κεντρική και Βορειοανατολική Στερεά, η Εύβοια και οι Σποράδες. Από την Τετάρτη 27/09 τοπικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Στους χάρτες που ακολουθούν απεικονίζεται η θέση της ψυχρής λίμνης και η ροή των αερίων μαζών γύρω της την Κυριακή 24/09 και την Τρίτη 26/09.

Η πρόγνωση Αρναούτογλου

Ανάρτηση για την επερχόμενη κακοκαιρία έκανε στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου. Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που έπεσε από το βαρομετρικό χαμηλό Daniel θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να σημειώνεται το επόμενο τριήμερο στη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Στερεά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

Πόσο επικίνδυνη είναι η επερχόμενη κακοκαιρία για τη Θεσσαλία και τη βόρεια – βορειοανατολική Στερεά?

Φίλες και φίλοι καλήσπέρα!

Γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που έπεσε από το βαρομετρικο χαμηλό Daniel θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να σημειώνεται το επόμενο τριήμερο στη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Στερεά!

Το ερώτημα σχετικά με το αν αυτά τα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρα πλημμυρικά επεισόδια και σε ποιες περιοχές κατα την ταπεινή μου άποψη δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο απλά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ευρεία ποικιλία γεωμορφολογικών και υδρολογικών χαρακτηριστικών καθώς και οι ιδιότητες του εδάφους καθορίζουν τελικά το πόσο “ευάλωτη” θα είναι μια συγκεκριμένη περιοχή στις πλημμύρες.

Η σοβαρότητα των επιπτώσεων από έντονες βροχοπτώσεις μπορεί επομένως να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την “ευπάθεια” και το βαθμό κορεσμού του εδάφους από το πολύ νερό μιας περιοχής καθώς όπως παρατηρήσαμε άλλωστε στη Θεσσαλική πεδιάδα τις τελευταίες ημέρες, αν και μέρος του νερού απελευθερώθηκε πίσω στην ατμόσφαιρα μέσω της εξάτμισης, σε αρκετές ακόμα περιοχές κατάφερε να κατακρατηθεί.

Είναι γνωστό ότι διήθηση του νερού στο έδαφος εξαρτάται από τη σύστασή του. Η αποθήκευση ποικίλλει ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χούμο, τον τύπο, το πάχος και την πυκνότητα του εδάφους. Το μέγεθος και το σχήμα των κοιλοτήτων στο έδαφος καθορίζουν επίσης τις ιδιότητες αποθήκευσης. Εάν το έδαφος είναι κορεσμένο, το νερό δεν μπορεί να διηθηθεί και ρέει απευθείας σε υδάτινους αποδέκτες.

Ισχυρές βροχοπτώσες σε κορεσμένα από το νερό εδάφη καθώς και η εισροή από πολλούς παραπόταμους και ρέματα οδηγούν όπως είναι φυσικό σε ευκολότερη άνοδο της στάθμης των υδάτων. Εάν το υδατόρευμα δεν έχει χώρο για να υπερχειλίσει και δεν υπάρχουν φυσικές δυνατότητες συγκράτησης, όπως βλάστηση στις όχθες, στενώσεις ή μαιάνδρους για να επιβραδύνουν τη ροή, τότε αυτό μπορεί να υπερχειλίσει στις όχθες του και να προκληθούν πλημμύρες.

Σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας- βορειοανατολικής Στερεάς όπου φαίνεται να δέχονται και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο, η μεγάλη κλίση προκαλεί συχνά ταχεία αποστράγγιση και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες στα χαμηλότερα υψομετρα και στις πεδινές περιοχές!

Θέλει προσοχή λοιπόν σε κάθε περίπτωση!

Για τις/τους φίλες /φίλους που δεν γνωρίζουν και συνεχίζουν να μου στέλνουν μηνύματα για το πότε θα ξεκινήσουν τα δελτία καιρού με την φυσική μου παρουσία στην ΕΡΤ3

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις αποφάσισα να κατέβω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” στο πλευρό του Στέλιος Αγγελούδης, υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το νόμο όσοι είναι υποψήφιοι και εργάζονται στην τηλεόραση-ραδιόφωνο απαγορεύεται να εμφανίζονται σ’ αυτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Έτσι λοιπόν το κλασικό δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 με την φυσική μου παρουσία θα ξεκινήσει φέτος στις 9 Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε όμως υπάρχουν αναλυτικά, τρίλεπτα δελτία καιρού στην ΕΡΤ3 τα οποία και επιμελούμαι εγώ και μεταδίδονται στο τέλος του 30λεπτου δελτίου ειδήσεων από την περιφέρεια που ξεκινά στις 19:30 από ΔΕΥ – ΠΑΡ φυσικά στην ΕΡΤ3!

Με εκτίμηση κι ένα πολύ μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Σάκης Αρναούτογλου

Σχετικά Άρθρα