«Bright Star 23»: Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μεγάλη διακλαδική άσκηση – Εντυπωσιακά πλάνα από τις επιχειρήσεις
Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Bright Star 23» που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου από 31 Αυγούστου έως και χθες 14 Σεπτεμβρίου.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, το διήμερο από 13 έως και 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day), την οποία παρακολούθησε ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
Κατά την DV Day οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν αεραποβατική ενέργεια στην ακτή El Omayed, καθώς και επίδειξη βολών με όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα με πραγματικά πυρά στην στρατιωτική βάση Mohamed Naguib, αντίστοιχα.
Η άσκηση συνδιοργανώνεται και διεξάγεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Είναι τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων και αποσκοπεί στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και στην αναβάθμιση της συνέργειας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων.
Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από 34 χώρες, καθώς και προσωπικό της International Committee of the Red Cross (ICRC).
Από Ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν δυνάμεις και των τριών Κλάδων, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
Η άσκηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και έδωσε την ευκαιρία να προβληθούν οι δυνατότητες που αυτές δύναται να αναπτύξουν συνεργαζόμενες με αντίστοιχες άλλων χωρών, με κοινό σκοπό την συμβολή τους στην διατήρηση της ασφάλειας και την σταθερότητας στην Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Κατά την διάρκεια της Άσκησης υλοποιήθηκαν οι εξής δραστηριότητες και αντικείμενα:
ΤΑΜΣ FTX (Field Training Exercise), με έμφαση στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων συστημάτων (Counter Unmanned Aerial Systems – C-UAS) και τρομοκρατικών ενεργειών στις θαλάσσιες και αμφίβιες επιχειρήσεις, στο μη συμβατικό πόλεμο (Irregular Warfare).
ΤΑΑΣ (Τακτική ‘Ασκηση ‘Ανευ Στρατευμάτων) CPX (Command Post Exercise), με έμφαση σε επιχειρήσεις περιοχικής αντιμετώπισης καταστροφών ή τρομοκρατικών ενεργειών (Regional Contingency Operations) και αντιπυραυλικής άμυνας.
Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS).
Αμφίβια Ενέργεια (Amphibious Assault).
Βολές ‘Άμεσης Αντίδρασης (Close Quarter Combat – CQC).
Τερματική καθοδήγηση πυρών από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) για προσβολή στόχων.
Εξουδετέρωση Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (Counter Improvised Explosive Devices – C-IED).
Κατάδυση Μάχης (Combat Diving).
Διείσδυση Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την χρήση FAST ROPE (Fast Rope Insertion).
Εκτέλεση αλμάτων από μεγάλα ύψη [High Altitude Low Opening (HALO)] ημέρα και νύχτα.
Βολές ελεύθερου σκοπευτή (Sniper Shooting).
Εκκένωση τραυματιών (Medical Evacuation – MEDEVAC).
Διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους (Military Operations in Urban Territory) και ασφάλειας συνόρων (Border Security).
Έρευνα και διάσωση μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
Εξουδετέρωση Εκρηκτικών Μηχανισμών (Explosive Ordnance Disposal – EOD).
Παροχή Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης (Tactical Combat Casualty Care – TCCC).
Διαδικασίες Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR).
Βολές από Πολεμικά Πλοία κατά στόχου επιφάνειας (Gun Exercise – GUNEX).
Γυμνάσια Επιστασίας Βλαβών (Ε/Β), σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.
Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε συνδιάσκεψη ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού και τις εξής θεματικές ενότητες:
Μη Επανδρωμένα Συστήματα για Υποστήριξη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων (Unmanned Systems in Support of Military Operations).
Τεχνικές Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security Techniques).
Πολιτικές και Στρατιωτικές Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence Civil and Military Applications).
Αστικός πόλεμος και ανθρωπιστικές συνέπειες (Urban Warfare and Humanitarian Consequences).