Η δυσκολότερη ΔΕΘ Μητσοτάκη – Πού θα κινηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού – Αδειάζει το καλάθι των ενισχύσεων

 Η δυσκολότερη ΔΕΘ Μητσοτάκη – Πού θα κινηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού – Αδειάζει το καλάθι των ενισχύσεων

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η οποία θα διεξαχθεί στην “σκιά” των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αναμφισβήτα η φετινή ΔΕΘ είναι η δυσκολότερη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αποτελεί για τον πρωθυπουργό μια μεγάλη πρόκληση. Οι πρωτοφανείς καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel άλλαξε άρδην τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Κατά συνέπεια η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες:

  • στην ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών πρόληψης κι αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών
  • και στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε καίριους τομείς του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το καλάθι με το οποίο θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο λιτό απ’ όσο υπολογιζόταν αρχικά. Οι αποζημιώσεις των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών «ροκανίζουν» ακόμα και τις ελάχιστες οικονομικές παροχές που σχεδιάζε να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τις επόμενες ημέρες επρόκειτο να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία από την κακοκαιρία.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκπέμπει το μήνυμα πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα ενόψει μάλιστα και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Υπογραμμίζουν δε ότι μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε η νέα κυβέρνηση ήταν να θεσμοθετήσεις το 50% των προεκλογικών παροχών της.  

Αυτό που σημειώνεται από το Μαξίμου είναι πως η ελληνική οικονομία έχει πολύ καλές επιδόσεις και μπορεί να καλύψει άμεσες ανάγκες μέχρι να τρέξει η ευρωπαϊκή ενίσχυση  της Κομισιόν ύψους 2.2 δις ευρώ. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως τα δημοσιονομικά είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαικούς πόρους θα  αξιοποιηθούν, συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική σοβαρότητα.

  • Στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού το Σάββατο θα υπάρχουν εκτενείς αναφορές για ταχεία και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου και Αυγούστου και, φυσικά, από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε στη Μαγνησία και τη  Θεσσαλία, η πρωτοφανείς κακοκαιρία Daniel.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερο βάρος δίνει η κυβέρνηση σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα τρέξουν το προσεχές διάστημα στους τομείς της δικαιοσύνης, της παιδείας και της υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στο Βελλίδειο  αναμένεται να εξηγήσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση» των επόμενων μηνών. Θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία αλλά κυρίως θα εστιάσει στην επόμενη ημέρα και θα το κυβερνητικό σχέδιο μέχρι το 2027.  

Σχετικά Άρθρα