ΣΥΡΙΖΑ: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα – Με “unidos” απαντούν οι προεδρικοί στο “commonality” της Ομπρέλας – Οι κινήσεις Τσίπρα

 ΣΥΡΙΖΑ: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα – Με “unidos” απαντούν οι προεδρικοί στο “commonality” της Ομπρέλας – Οι κινήσεις Τσίπρα

Ο δρόμος για το Συνέδριο του Απριλίου δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και η παρακαταθήκη της διαφωνίας και της συζήτησης τείνει να μετατραπεί στο μεγάλο ξεκαθάρισμα της Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας υπερέβη την επιτροπή Καταστατικού για να «τελειώσει» αυτό που ξεκίνησε ομόφωνα με το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι απειλούν με εσωστρέφεια σε μια στιγμή που έχει πάρει την ατζέντα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του ότι δεν προτίθεται να νερώσει το κρασί του.

Η πρότασή του για απευθείας εκλογή από την οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο αναλύεται και αποκρυσταλλώνεται μέσα από τα κείμενα και τις διευκρινήσεις που δίνουν οι προεδρικοί στις τοποθετήσεις τους και στην αρθρογραφία τους αποκαλύπτει και το πόσο στοχευμένη είναι σε επίπεδο ανανέωσης προσώπων, αλλά και το πόσο επεξεργασμένη είναι στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα για τη στρατηγική της ολικής επαναφοράς ως κυρίαρχης δύναμης εκεί όπου το κόμμα πάσχει δηλαδή στην αυτοδιοίκηση και σε κάθε θεσμική οργάνωση του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής.

Το μεγάλο αγκάθι το οποίο μάλιστα τείνει να πάρει και χαρακτηριστικά casus belli για την εσωκομματική αντιπολίτευση δεν είναι άλλο από την απευθείας εκλογή της ΚΕ από τα μέλη του κόμματος με πανελλαδικές κάλπες αμέσως μετά το Συνέδριο του κόμματος. Κι αυτό γιατί οι λεγόμενοι και ηρωικοί του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι χάνουν έδαφος σε αυτό που ονόμαζαν πυρήνας της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος, άνθρωποι δηλαδή που όπως και οι ίδιοι σημειώνουν στα κείμενά τους επιλέγουν να μένουν αφανείς αλλά ιδεολόγοι και και διαμορφωτές της αριστερής ταυτότητας.

Ενθουσιασμός στις Οργανώσεις

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας χθες το απόγευμα πραγματοποίησε σύσκεψη με τους συντονιστές των νομαρχιακών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα.

Στέλεχος της Κουμουνδούρου διαβεβαίωνε το libre ότι το κλίμα ήταν ενθουσιώδες μεταξύ των γραμματέων των κομματικών οργανώσεων και μάλιστα εκφράστηκε και μια ομόφωνη υποστήριξη στο σχέδιο του προέδρου για την εκλογή της ΚΕ απευθείας από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό για αρχή είναι ένα θετικό σημάδι εκκίνησης για τον κ. Τσίπρα και ενθουσιασμός αυτός όσο η πρόταση του προέδρου εξειδικεύεται και αναλύεται στην ουσία της βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανοίγματος στην κοινωνία.

  • Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται πλέον με την πρόταση του κ. Τσίπρα είναι ότι μέσω της απευθείας εκλογής των μελών της ΚΕ δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο συμμετοχής στον κόσμο τους ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όσους στηρίζουν με την ψήφο τους το κόμμα να ενταχθούν σε μια προσπάθεια προσέλκυσης κόσμου αλλά και ενίσχυσης της εκλογικής επιρροής τους στην πλατύτερη κοινωνική βάση.

Ο λόγος είναι απλός όπως το θέτει κορυφαίο στέλεχος από την τάση των προεδρικών:

Η κούρσα για την εκλογή στην ΚΕ κινητοποιεί σε πρώτο χρόνο όλο εκείνο το ανθρώπινο κεφάλαιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανθρώπους από όλη την περιφέρεια της χώρας καθώς κάθε φορά (αφού εγκριθεί στο Συνέδριο η πρόταση Τσίπρα) που ο πυρήνας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ θα κινητοποιείται για την εκλογή του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου θα εκκινεί ουσιαστικά και ένας προκριματικός γύρος στο φόντο των δημοτικών, περιφερειακών αλλά και των εθνικών εκλογών. Θα πρόκειται ουσιαστικά για μια πλατιά ζύμωση στη βάση του κόμματος και της κοινωνίας που θα προσιδιάζει με προκριματικές εκλογές, όπως αυτές διεξάγονται σε άλλες χώρες πριν την εκλογή αντιπροσώπων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Από την πλευρά των προεδρικών και με αυτή της τη διάσταση η εκλογή της ΚΕ απευθείας από τα μέλη του κόμματος αποκτά χαρακτηριστικά καινοτομίας για τα εγχώρια πολιτικά δεδομένα. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και το βασικότερο όπλο που ρίχνει ο κ. Τσίπρας στην εσωκομματική αρένα για να πετύχει το μείζον τη διεύρυνση του κόμματος.

Ανυποχώρητοι στην εκλογή ΚΕ από τη βάση

Σε πρώτη φάση και μετά την αρχική αντίδραση οι ένθερμοι πολέμιοι της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα αρνήθηκαν και την απευθείας εκλογή του προέδρου από τη βάση.

Πλέον τα στελέχη της Ομπρέλας λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα της βάσης, αλλά κυρίως του κόσμου που δεν έχει οργανωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά εξακολουθεί να στηρίζει το κόμμα στις εκλογές, αντιλαμβανόμενοι και την την αποφασιστικότητα του κ. Τσίπρα να μην υπαναχωρήσει από την πρότασή του έχουν κάνει ήδη ένα σημαντικό βήμα πίσω και με αρκετή δυσκολία δείχνουν τώρα να αποδέχονται την απευθείας εκλογή του προέδρου.

  • Δείγμα αυτής της σημαντικής υπαναχώρησης που συντελείται στους κόλπους της Ομπρέλας είναι και το γεγονός ότι στο κείμενο μανιφέστο για το Συνέδριο το οποίο ανέβασαν στην «εφημερίδα» commonality, το άλλοτε φόρουμ των 53 και πλέον χώρος διαβούλευσης της Ομπρέλας, παρατηρείται ότι η αριστερή πτέρυγα εγκαταλείπει στο ταυτοτικό ζήτημα του κόμματος τον όρο της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» και γίνεται λόγος για κόμμα «με σαφή φυσιογνωμία σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα».

Δεν κάνουν πίσω όμως στο θέμα της απευθείας εκλογής της ΚΕ.

Η Ομπρέλα φαίνεται να «κατάπιε» τις ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες, όπως συνηθίζεται να λέγονται, αλλά να στηλώνει τα πόδια στις «ανοιχτές διαδικασίες» για την εκλογή της ΚΕ.

  • «ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!! Λάθος πρόταση, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο. Η ανάγκη όντως υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει κόμμα μαζικό και λαϊκό. Ταυτόχρονα, κόμμα επιτελικό και δημοκρατικό».

Το επιχείρημα ότι οι διαδικασίες για την απευθείας εκλογή του πρόεδρου και των μελών της ΚΕ είναι κίνητρο προσέλκυσης κόσμου στις τάξεις του κόμματος και ευκαιρία ανοίγματος στην κοινωνία καθώς αποτελούν ένα είδος «προκριματικών εκλογών» για την ενασχόληση με την πολιτική δεν φαίνεται να τους πείθει.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η αποστροφή στο κείμενο που κατέθεσαν με το οποίο διατρανώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τοι δεν επιθυμούν να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος λέγοντας «Ναι στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το Συνέδριο στο οποίο οφείλει και να λογοδοτεί. Όπως ισχύει από την ίδρυσή μας. Όπως προτείνει ομόφωνα να συνεχιστεί και η Επιτροπή Καταστατικού».

Απαντούν με «unidos»

Στην ιδιότυπη αυτή κομματική «συντήρηση» οι προεδρικοί οργανώνονται όλο και πιο συστηματικά. Σε μια πρώτη απάντηση στο «μανιφέστο» του commonality στελέχη των προεδρικών σημειώνουν ότι υπάρχει παντελής απουσία προτάσεων για το τι αλλαγές χρειάζονται και παρουσιάζεται ουσιαστικά ένα ΣΥΡΙΖΑ που οργανωτικά λειτουργεί ρολόι και χωρίς αδυναμίες.

  • Οι προεδρικοί ωστόσο επιχειρούν τώρα να δώσουν μια οργανωμένη απάντηση στην Ομπρέλα και έχουν ήδη συστήσει τη δική τους «τράπεζα» κειμένων και θέσεων στην οποία δεν αποκλείεται, όπως πληροφορείται το libre, σύντομα να εκφραστούν και με συλλογικό κείμενο θέσεων εν μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου. Στο unidos.gr «πέφτουν» διαρκώς κείμενα, συνεντεύξεις και άρθρα προεδρικών και μελών της κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Η πολεμική είναι έντονη μεταξύ των δυο στρατοπέδων και αυτό αποτυπώνεται και στην σκληρή κριτική που γίνεται προς τα μέλη της Ομπρέλας στους οποίους θυμίζουν ουσιαστικά με κάθε ευκαιρία ότι η μαζικοποίηση και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλέον αρνητική εξέλιξη για τους αντιπάλους του. Το καρφί είναι μεγάλο προς τους αρνητές της πρότασης Τσίπρα καθώς με την πολεμική τους ουσιαστικά ρίχνουν νερό στο μύλο όλων όσοι «θα ήθελαν πολύ να τον δουν (το ΣΥΡΙΖΑ) να μην μπορεί να υπερβεί οργανωτικές αδυναμίες. Θα ήθελαν να τον δουν απομονωμένο, να δίνει φιλί ζωής στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Μάλιστα στις επιθέσεις και τις εκτιμήσεις ότι το κόμμα με τις «ανοιχτές» διαδικασίες και το άνοιγμα του σε ευρύτερα ακροατήρια υιοθετώντας πρατκικές άλλων αστικών κομμάτων ουσιαστικά μετατοπίζεται στο Kέντρο απαντά ο Νίκος Παππάς με άρθρο στο ieidiseis.gr σημειώνοντας ότι «ένα κόμμα μικρό σε οργάνωση, μη ικανό να έχει ισχυρά αντίβαρα, χωρίς αποτελεσματικούς κοινωνικούς αισθητήρες, είναι ένα κόμμα που μετατοπίζεται πιο εύκολα, κάνει υποχωρήσεις, λειαίνει τις προγραμματικές του θέσεις προς την επιθυμητή για άλλους κατεύθυνση».

Βλέπουν εσωστρέφεια

Σε όλα αυτά το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα απαντά με την αποφασιστικότητά του να μην κάνει βήμα πίσω όμως από την Ομπρέλα κραδαίνουν και το φόβητρο της εσωστρέφειας

«Αντικειμενικά θέλουμε δεν θέλουμε με την απροϋπόθετη αυτή πρόταση, το κόμμα εισέρχεται σε μια νέα εσωστρέφεια, τη δεύτερη μετά το 2019, όταν άνοιξε ένα κύκλος αντιπαραθέσεων, το ίδιο βράδυ που καταγράφηκε η εκλογική επιτυχία του 31,5% σε ένα απόλυτα δυσμενές περιβάλλον».

Στο επιχείρημα ότι οι πολίτες εμπιστεύτηκαν το ΣΥΡΙΖΑ με την υπάρχουσα φυσιογνωμία του ο Χριστόφορο Βερναρδάκης απάντα με «Επανίδρυση του κόμματος» γιατί η εκλογική επιρροή δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη κάνοντας ουσιαστικά ένα βήμα πιο μπροστά από τον επιδιωκόμενο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012 κατάφερε να εκφράσει εκλογικά ένα μεγάλο μέρος της λαϊκής διαθεσιμότητας. Αλλά δυστυχώς, μόνον εκλογικά. Και μόνον εκλογικά εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα ένα ισχυρό πόλο στο κομματικό σύστημα. Αλλά μόνον εκλογικά δεν μπορεί να πάει μακριά… Χρειάζεται Επανίδρυση» έγραφε στο anatropinews.gr ο Χριστόφορος Βερναρδάκης που εμπλουτίζει τώρα και την αρθρογραφία του unidos.gr.

Σχετικά Άρθρα