ΣΥΡΙΖΑ/εκλογή: Τέσσερα fake news, τοξικότητα και ο φόβος της επόμενης μέρας
Η διασπαστική εικόνα που παρουσιάζει η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιορίζεται στα τρολ των social media και σε κάποιες …επώνυμες συγκρούσεις, ή διαπερνά και το εκλογικό ακροατήριο των πέντε υποψηφίων; Οι περισσότεροι ελπίζουν πως η τοξικότητα δεν θα επικρατήσει την επόμενη μέρα, άλλοι φοβούνται πως θα επέλθει διχασμός.
Ωστόσο, αξίζει να επισημανθούν ορισμένα που λέγονται ή αφήνονται να υπονοούνται και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Πρώτο: Ο Τσίπρας στηρίζει Κασσελάκη. Παντελώς ψευδές αλλά διαδίδεται, τόσο από κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στο περιβάλλον των υποστηρικτών του εξ Αμερικής υποψηφίου, όσο και από κυβερνητικές πηγές και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Είναι προφανές πως ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί των fake news διότι θα υπέκυπτε στον πειρασμό να λάβει θέση στην εσωκομματική εκλογή, κάτι που ευλαβικά τηρεί και θα τηρήσει μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας. Συνομιλητές του, ωστόσο, επιβεβαιώνουν πως δεν εκδηλώνει καμία προτίμηση (αν και έχει…), εκδηλώνει, όμως, ανησυχία για κάποια φαινόμενα.
Δεύτερο:Δημοσκοπήσεις εμφανίζουν να προηγείται με άνεση ο Στέφανος Κασσελάκης. Παραπλανητικό καθώς οι σοβαρότεροι των δημοσκόπων (αν και άλλοι πέφτουν στην ευκολία να “μετρήσουν” υπό την πίεση και κάποιων ΜΜΕ) επισημαίνουν πως καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη όταν δεν γνωρίζει κανείς ποιό είναι το σώμα εκείνων που θα ψηφίσουν- ποιοί και πόσοι. Άρα, η προσέγγιση που γίνεται επί εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις τελευταίες εκλογές, ή είχαν ψηφίσει για την απευθείας εκλογή Τσίπρα, είναι το λιγότερο επισφαλής. Το ίδιο ισχύει και για δημοσκοπήσεις που δείχνουν να κερδίζει η Έφη Αχτσιόγλου, παρότι παραμένει το φαβορί.
Τρίτο: Εφόσον ο Κασσελάκης εκλεγεί θα εισέλθει στη Βουλή δια της παραιτήσεων του πρώτου βουλευτή Επικρατείας (και ομογενούς) Όθωνα Ηλιόπουλου. Ανακριβές και επ΄ αυτού έχοτν τοποθετηθεί πλείστοι όσοι συνταγματολογοι. Ούτε φυσικά ο κ. Ηλιόπουλος έχει εκδηλώσει πρόθεση να παραιτηθεί, αλλά ούτως ή άλλως σε μία τέτοια περίπτωση εκλέγεται ο πρώτος επιλαχών…
Τέταρτο: Η “διαπλοκή” στηρίζει Αχτσιόγλου. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν εκείνοι που υποστηρίζουν αυτή την άποψη ποιά δυναμική θα είχε η υποψηφιότητα Κασσελάκη εάν δεν υπήρχαν τα αναρίθμητα δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τη νεα υποψηφιότητα. Είτε τα εμμέσως διαφημιστικά περί του νέου πολιτικού life style που εκπροσωπεί, είτε επικριτικά. Ακόμα και το αναμφίβολα προκλητικό, ομοφοβικό, σεξιστικό και προσβλητικό άρθρο του Δημήτρη Δανίκα στο “Πρώτο Θέμα” (για την “Barbie” του ΣΥΡΙΖΑ) μάλλον υποστηρικτικά έδρασε στο εκλογικό ακροατήριο του κόμματος.
Περί διάσπασης
Υπάρχει, όμως, και μία βάση σε εκείνους που υποθέτουν ή φοβούνται πως θα επέλθει διάσπαση μετά την εκλογή. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αποκλειστεί, είτε κερδίσει η Έφη Αχτσιόγλου, είτε επικρατήσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Πολλά θα κριθούν από το τελικό ποσοστό και από την στάση των συνυποψηφίων στον δεύτερο γύρο. Π.χ θα στηρίξουν καθαρά, σε μια τέτοια περίπτωση, την Έφη Αχτσιόγλου οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας ή όχι; Και τι θα πράξουν παράγοντες με επιρροή, όπως ο Παύλος Πολάκης στην μία περίπτωση, ή η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ εάν νικήσει ο Κασσελάκης. Τέλος, στην περίπτωση που κερδίσει η κ. Αχτσιόγλου θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της προσπάθειας ενσωμάτωσης (με ρόλο;) του κ. Κασσελάκη. Θα το πράξει, κι αυτός θα το δεχτεί;