Κυβέρνηση: Έκτακτη η οικονομική ενίσχυση των 2,25 δισ. από την Κομισιόν – Προτεραιότητα αποζημιώσεις και υγειονομική θωράκιση της Θεσσαλίας

 Κυβέρνηση: Έκτακτη η οικονομική ενίσχυση των 2,25 δισ. από την Κομισιόν – Προτεραιότητα  αποζημιώσεις και υγειονομική θωράκιση της Θεσσαλίας

Την πλήρη ικανοποίηση της εκφράζει η κυβέρνηση αναφορικά με την άμεση ανταπόκριση της Κομισιόν για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι αφενός να τρέξουν γρήγορα όλες οι αποζημιώσεις των πληγέντων και αφετέρου να θωρακιστεί υγειονομικά η περιοχή της Θεσσαλίας.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την απόφαση για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας ύψους 2,25 δις ευρώ, γαλάζια κομματικά στελέχη σχολίαζαν πως «για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός βγήκε μπροστά και απέδειξε πως δεν κρύβεται στις δυσκολίες αλλά αναλαμβάνει ενεργό δράση».

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση διότι δεν θα αναγκαστεί η χώρα μας να παρεκκλίνει των δημοσιονομικών της στόχων. Υπογραμμίζουν δε πως η ευρωπαϊκή βοήθεια έρχεται σε πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα καθώς η χώρα μας βρίσκεται προ των πυλών για την  απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η κυβερνητική στόχευση παραμένει στην ταχύτερη επιστροφή της καθημερινότητας των πολιτών που επλήγησαν και στην υγειονομική θωράκιση των περιοχών.

«Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελούν επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο με τέσσερις άξονες για τις απειλές σε θέματα δημόσιας υγείας το οποίο ήδη υλοποιείται.

  • Διαρκείς και επαναληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος των περιοχών  για να διασφαλίσουμε πως όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία είναι ασφαλές για τους πολίτες οι οποίοι παρακαλούνται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιούν, να μαγειρέψουν,  ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι.
  • Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσματικά καθώς έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις ημέρες από τις πλημμύρες ή και νεκρά ζώα. Σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις δομές της Περιφέρειας έχει ξεκινήσει άμεσα- συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων.
  • Η επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά σε λοιμώδη νοσήματα. Ήδη έχει εκδοθεί εγκύκλιος προς τις δομές υγείας για να έχουν επιδημιολογική επιτήρηση σε συγκεκριμένα νοσήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ιατρικό τμήμα, στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας.
  • Εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση, λόγω κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου στη περιοχή. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει αφού γίνει αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές.

Επίσης έχει ενισχυθεί η διαγνωστική ικανότητα του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, με αναλυτές άμεσης ανίχνευσης παθογόνων. 12 Κέντρα Υγείας στις πληγείσες περιοχές θα ενισχυθούν με παρόμοιους αναλυτές για την καλύτερη διάγνωση των νοσημάτων

Σχετικά Άρθρα