Στις ΗΠΑ ο Ζελένσκι – Ζητά νέα βοήθεια για τον πόλεμο με την Ρωσία

 Στις ΗΠΑ ο Ζελένσκι – Ζητά νέα βοήθεια για τον πόλεμο με την Ρωσία

Συναισθανόμενος τον κίνδυνο κόπωσης εκ μέρους του μεγαλύτερου συμμάχου του, των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε σήμερα στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να πείσει την αμερικανική ηγεσία να τον στηρίξει περαιτέρω, ει δυνατόν με νέα, πιο ισχυρά όπλα, στον πόλεμο με τη Ρωσία.Φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι του, ο Ζελένσκι έφτασε το πρωί (τοπική ώρα) στο Κογκρέσο, το οποίο συζητά μια πιθανή νέα στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για την εμπόλεμη Ουκρανία.

«Η αντιαεροπορική άμυνα θα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες» στις συνομιλίες που θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα, έγραψε νωρίτερα ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Το κλίμα έχει αλλάξει από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ο Ζελένσκι βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ουάσινγκτον μετά τη ρωσική εισβολή. Εκείνη η επίσκεψη, που προετοιμάστηκε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, ανήκει πλέον στην ιστορία. Έκτοτε, η αίσθηση του κατεπείγοντος έχει περιοριστεί και η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση ανέκτησε τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Ζελένσκι αυτή τη φορά δεν έγινε δεκτός με τιμές στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, ωστόσο θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών και στα δύο Σώματα.

Η πιο δύσκολη συνάντηση εκτιμάται ότι θα είναι αυτή με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, τον Κέβιν Μακάρθι. «Έχω ερωτήσεις να του θέσω. Μπορεί να δώσει λογαριασμό για τα χρήματα που έχουμε ήδη δαπανήσει; Ποια είναι η στρατηγική νίκης;» είπε χθες ο συντηρητικός βουλευτής, που πιέζεται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του να περικόψει τις χορηγίες προς το Κίεβο.

Η οικονομική πλευρά του ζητήματος περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς διαφαίνεται ο κίνδυνος μιας «δημοσιονομικής παράλυσης» στις ΗΠΑ αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμφωνήσει, πριν από την 1η Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό, έστω και σε προσωρινή βάση. Οι διαβουλεύσεις προσκρούουν εν μέρει στα χρήματα που προορίζονται για στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία. Είναι «ζωτικής σημασίας» να αποδεσμεύσει το Κογκρέσο τα 24 δισεκ. δολάρια που ζητά η κυβέρνηση για να στηρίξει τους Ουκρανούς, είπε χθες, Τετάρτη, ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Εκείνοι που νομίζουν ότι το κόστος υποστήριξης της Ουκρανίας είναι σήμερα υψηλό, να φανταστούν μονάχα πόσο υπέρογκο θα γινόταν, σε αίμα και σε χρήμα, αν τους εγκαταλείπαμε, αν αφήναμε (τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν) να καταλάβει όλη την Ουκρανία και να βρεθεί σε μια πολύ πιο ισχυρή θέση», πρόσθεσε.

Αργότερα σήμερα ο Ζελένσκι θα περάσει και από το Πεντάγωνο ενώ στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) θα γίνει δεκτός, μαζί με τη σύζυγό του, από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν. Οι δύο πρόεδροι θα έχουν μια συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διευρυμένη συνεδρίαση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα