Οπαδική Βία: Αντιδρά η Αστυνομία για τον νέο ρόλο της – “Οι ΠΑΕ πρέπει να είναι υπεύθυνες στο γήπεδό τους”

 Οπαδική Βία: Αντιδρά η Αστυνομία για τον νέο ρόλο της  – “Οι ΠΑΕ πρέπει να είναι υπεύθυνες στο γήπεδό τους”

Το χαρτί της ξαναζεσταμένης συνταγής των μέτρων που θα πατάξουν το ακανθώδες πρόβλημα της οπαδικής βίας έβγαλε από την φαρέτρα της η κυβέρνηση, πολλά από τα οποία όμως έχουν ήδη εξαγγελθεί από το 2022 και έμειναν ανεφάρμοστα. Μετά το φιάσκο της εισόδου στη χώρα εκατοντάδων Κροατών Χούλιγκανς και τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, η κυβέρνηση εξήγγειλε δια στόματος του πρωθυπουργού μια δέσμη μέτρων που υποτίθεται ότι θα βάλει στοπ στην οπαδική βία εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Στην πραγματικότητα όμως πολλά από τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του και τον πρόεδρο της UEFA, τα είχε εξαγγείλει και νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ  τον Μάρτιο του 2022, στη σκιά της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού.

Κορωνίδα των των μέτρων που εξήγγειλε και γράφτηκε με βαρύγδουπους τίτλους σε πολλά μέσα ήταν το κλείσιμο των συνδέσμων οπαδών, κάτι το οποίο όμως είχε ήδη ψηφιστεί.

Συγκεκριμένα, ο νόμος υπ΄αριθμ. 4908 (ΦΕΚ Α 52/11-3-2022) προέβλεπε ρητά «αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών».

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε πως “κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ”.

Μέχρι σήμερα, μπορούσαν να υπάρχουν έως και τέσσερις λέσχες σε έναν σύλλογο.

Πλέον, ένα σωματείο μπορεί να έχει μονάχα μια λέσχη και αυτή θα είναι υπό την “σκέπη” της ΠΑΕ, με έδρα τα γραφεία της.

Η πραγματικότητα είναι ωστόσο ότι ουσιαστικά δεν βάζουν λουκέτο  οι κατά τόπους σύνδεσμοι των συλλόγων που υπάγονται στη λέσχη που θα είναι αδειοδοτημένη.

 Αυτό που αλλάζει και μένει να φανεί και στην πράξη, είναι ότι θα υπάρχει πλέον αυστηρός έλεγχος για το ποιοι απαρτίζουν τη λέσχη, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα μέλη της κάθε λέσχης να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο.

Πλέον κάθε παράβαση και ατόπημα που θα διαπιστώνεται  θα χρεώνεται στην αντίστοιχη ΠΑΕ που θα λειτουργεί ως μήτρα των συνδέσμων.

Την ίδια ώρα ποικίλλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι Big 4 του ελληνικού πρωταθλήματος είναι η ανάθεση στην ΕΛ.ΑΣ ο ελέγχος εισόδου των οργανωμένων στις θύρες.

Ενώ ο κ. Μητσοτάκης εμφάνισε στο προσκήνιο ως δαμόκλειο σπάθη στις ΠΑΕ την  απαγόρευση συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα στο συγκεκριμένο ΄μέτρο έαν προηγουμένως δεν διαπιστωθεί κάποια πρόοδος.

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπισης της οπαδικής βίας μίλησε στο libre ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής .

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης γεννούν ερωτηματικά και μοιάζουν περισσότερο με παιχνίδι εντυπώσεων και προπαγάνδας αναφέρει στο libre ο κ. Κοντονής.

 ”Έγινε μια σύσκεψη σχετικά με μέτρα δημόσιας τάξης. Ήταν περισσότερο παιχνίδι εντυπώσεων και προπαγάνδας που συνδυάστηκε με την παρουσία της UEFA και εκπροσώπων του πρωταθλήματος”.

Όπως επισημαίνει ”Τα συγκεκριμένα μέτρα όπως η διάλυση των λεσχών είχαν ήδη νομοθετηθεί. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ τα είχε καταψηφίσει κατόπιν τα νομοθέτησε η ίδια και σήμερα έρχεται πάλι για να τα εξαγγείλει. Αποδεικνύεται περίτρανα πλέον  ότι αυτά που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση δεν τα είχε εφαρμόσει.”

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού όσο αφορά τα καθήκοντας της Αστυνομίας στον έλεγχο των θυρών των γηπέδων.

Διαφωνώ ριζικότατα με την επανεμπλοκή της Ελληνικής αστυνομίας στην αστυνόμευση των αθλητικών χώρων. Αυτό είναι αποκλειστική δουλειά των ποδοσφαιρκών ανώνυμων εταιρειών οι οποίες πρέπει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για το τι συνέβη στα γήπεδα.”

Και καταλήγει, ”Όποτε γινόντουσαν επεισόδια και επενέβαινε η ΕΛΑΣ όλοι απέδιδαν ευθύνες στην αστυνομία. Η δουλειά της αστυνομίας είναι έξω από τα γήπεδα και όχι να παριστάνει τον παιδονόμο των οπαδών των ομάδων. Είναι επίσης ένα μέτρο που διέπεται από μια κατάσταση νεφελώματος καθώς δεν έγινε ξεκάθαρο σε ποιες περιστάσεις θα εφαρμοστεί.”

Διαφωνεί η ΠΟΑΣΥ

Στο ίδιο έργο θεατές ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρη Γερακαράκου σχετικά με την εξαγγελία των νέων μέτρων της κυβέρνησης.

”Η ιστορία του κλεισίματος των λεσχών έχει ξεκινήσει από το 2011 με βαρύγδουπες εξαγγελίες για λουκέτο στους συνδέσμους.”

Ο κ. Γερακαράκος τονίζει στο libre ότι ” Η αστυνομία ήταν στις οργανωμένες  θύρες  μέχρι το 2019. Αποσύρθηκε διότι δεν υπήρχε κανένα αποτέλεσμα εναντίον του χουλιγκανισμού, υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί αστυνομικών και πολιτών και μια σωρεία επεισοδίων. Η αστυνομία έχει δημόσιο χαρακτήρα δεν μπορεί να είναι υπάλληλος του κάθε επιχειρηματία.

”Το κράτος έρχεται στο τσάμπα να κάνει τους αστυνομικούς σεκιούριτι με την βούλα”, αναφέρει με νόημα.

Ενώ καταλήγει ότι ”Οι ΠΑΕ δεν είναι αφιλοκερδή ιδρύματα πρέπει στην περίπτωση συνεχόμενων επεισοδίων να υπάρξει η τιμωρία απαγόρευση συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε ευρωπαϊκούς αγώνες δεν γίνονται φασαρίες γιατί φοβούνται τον πέλεκυ και παίρνουν τα μέτρα τους.”

Σχετικά Άρθρα