Κίνημα για ελεύθερες παραλίες: Αντιδράσεις για το… σαλόνι στην Κουρούτα – Διευκρινίσεις από την ΕΛ.ΑΣ για τον ξυλοδαρμό στην Χαλκιδική

 Κίνημα για ελεύθερες παραλίες: Αντιδράσεις για το… σαλόνι στην Κουρούτα – Διευκρινίσεις από την ΕΛ.ΑΣ για τον ξυλοδαρμό στην Χαλκιδική

Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε κάθε τουριστικό προορισμό. Από τη Ρόδο και τις Κυκλάδες, στην Κρήτη και τη Χαλκιδική και πλέον στις παραλίες της Αττικής.Στην Ανάβυσσο είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα με τις εκτάσεις οργανωμένων παραλιών, όπου η αμμουδιά έχει καλυφθεί από ομπρέλες και ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι που έρχονται με πετσέτα να έχουν ως μόνο ελεύθερο σημείο… τις πέτρες.

«Εδώ ο κόσμος δεν είναι τουρίστες αλλά είναι οι χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής, γιατί εδώ βρίσκουν διέξοδο και παίρνουν μια ανάσα τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές τα 5 εκατομμύρια κόσμος που μένει στην Αθήνα. Δεν μπορεί αυτός ο κόσμος να πληρώνει τα 20, 30, τα 100 και 150 ευρώ για να κάνει ένα μπάνιο», δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Πέτρος Φιλίππου.

Έτσι λοιπόν και η πρωτεύουσα φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο που χαράσσουν τα νησιά και να διεκδικεί την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου των παραλιών, με τον αγώνα για ελεύθερες ακτές να είναι αρκετά δύσκολος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σωρεία καταγγελιών, εντείνονται οι έλεγχοι στις παραλίες, με κλιμάκια της αρχαιολογικής και της κτηματικής υπηρεσίας να καταγράφουν πάνω από 3.000 τ.μ. καταπάτησης αιγιαλού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι έλεγχοι έγιναν μεταξύ άλλων σε Μήλο, Νάξο, Χαλκιδική και Κέρκυρα. Οι έλεγχοι προχώρησαν έπειτα από καταγγελίες άλλων επιχειρηματιών. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις, ενώ η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έχει σκοπό να γίνουν σαφή τα όρια που χωρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, από την αυθαιρεσία και την ανομία στον αιγιαλό και τις παραλίες

Φαλάσαιρνα: Χωρίς άδειες οι επιχειρήσεις στην καταγάλανη παραλία της Κρήτης

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Φαλάσαιρνα μετά τις καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου στην παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Θεοδωράκη, τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Ταυτόχρονα, η Κτηματική Υπηρεσία απέρριψε τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα, καθώς διαπιστώθηκε καταπάτηση αιγιαλού μετά από αυτοψία του Α.Τ. Κισσάμου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η ΕΡΤ, δεν προχώρησαν οι δημοπρατήσεις σε δύο σημεία στις θέσεις «Αγία Παρασκευή« και «Βρωμόλιμνη», μετά τη διαπίστωση της καταπάτησης, ενώ μια ακόμη θέση δεν δημοπρατήθηκε, καθώς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Καταγγελία στη Χαλκιδική

Ένα  περιστατικό ξυλοδαρμού ηλικιωμένου ζευγαριούηλικίας 74 και 70 ετών, αντίστοιχα, συνέβη σε beach bar της Χαλκιδικής, από τον υπεύθυνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία του ζευγαριού, στην παραλία Κασταμονίτη τους απαγορεύτηκε να κάνουν μπάνιο στην παραλία. Όπως υποστήριξε η γυναίκα, αν και οι δυο τους ήταν δύο μέτρα μακρυά από τις ξαπλώστρες τους σε μέρος δημόσιο, ο υπάλληλος τους πλησίασε και άρχισε να τους βρίζει, εκτοξεύοντας απειλές όπως «θα σας πνίξω», «θα σας πετάξω»,κλπ.Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, ο υπεύθυνος δεν σταμάτησε μόνο σε αυτό αλλά άρχισε να τους χτυπάει, ενώ στο επεισόδιο ενεπλάκη και η γυναίκα του.

Μία λουόμενη που βρισκόταν στο σημείο, ειδοποίησε το 100 και το 166, ενώ ο 74χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σφαδάζοντας από τους πόνους. Η βιαιότητα των χτυπημάτων ήταν τέτοια που χρειάστηκε να χειρουργηθεί στο γόνατο, ενώ ο γιατρός του νοσοκομείου έμεινε έκπληκτος από τη βαρβαρότητα της επίθεσης, όπως ισχυρίστηκε η 70χρονη.

Διευκρινίσεις από την ΕΛ.ΑΣ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με περιστατικό το οποίο εσχάτως αναπαράγεται σε δημοσιεύματα του τύπου και αναφέρεται σε επίθεση από υπεύθυνο παραλιακού καταστήματος στην περιοχή της Χαλκιδικής σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού προχώρησε η ΕΛΑΣ. Οπως ανέφερε νωρίτερα στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου το εν λόγω περιστατικό έγινε πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2022. 

Για την επίθεση, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑ, είχαν συλληφθεί τότε εντός των ορίων του αυτοφώρου τρία άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα. 

Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές, όπως αναφέρουν, τηρώντας απαρέγκλιτα τον νόμο και επιχειρώντας πάντοτε στην βάση αυτού δεν επιτρέπουν σε κανέναν να παρανομεί στην Ελληνική επικράτεια. Οι νόμοι ισχύουν προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών και επισκεπτών και τιμωρώντας όσους τα αμφισβητούν και υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας.  

Σαλόνι στην Κουρούτα

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες από μία παραλία στην Κουρούτα Αμαλιάδας, στη σκιά του κινήματος της πετσέτας.

Ευφάνταστος επιχειρηματίας αντί για ξαπλώστρες έβγαλε στην άμμο πολυθρόνες…και μάλιστα λευκές μπαρόκ.

Το σαλονάκι στην παραλία διχάζει ωστόσο τους χρήστες, σχετικά με την αισθητική εικόνα.

Σχετικά Άρθρα